Τετάρτη 28 Φεβρουάριος 2024, 1:23
Ευ Ζην

Οι Κομόλιθοι στην Κρήτη, στον Κίσσαμο – Ποταμίδα


Εκτός από τα όμορφα φυσικά τοπία, τα βουνά, τις παραλίες και τα γραφικά χωριά η Ελλάδα είναι γεμάτη και από αξιοθέατα που δημιούργησε η φύση. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι Κομόλιθοι της Κρήτης στην Ποταμίδα. Ένα ιδιαίτερο φυσικό αξιοθέατο που σου θυμίζει την Καππαδοκία. Ένα τελείως απόκοσμο και διαφορετικό μέρος, ένα από τα καλύτερα φυσικά αξιοθέατα της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας που μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμα να το επισκεφθείς οποιαδήποτε εποχή του έτους.


Άπτερα: Η ισχυρή πόλη της Ελλάδας που είχε δικό της νόμισμα


Κρήτη – Κίσσαμος: Οι Κομόλιθοι στην Ποταμίδα

Κομμόλιθοι
Πανοραμική άποψη από τους Κομμόλιθους

Τι είναι, λοιπόν, οι Κομόλιθοι της Κρήτης και τι το ιδιαίτερο έχουν; Αρχικά, πρόκειται με σιγουριά για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και παράξενα φυσικά τοπία που υπάρχουν στην Κρήτη. Βρίσκονται δυτικά των Χανίων και υπάγονται διοικητικά στο Δήμο Κισσάμου. Θα ακούσεις να τους αποκαλούν και αμμόλοφους και στην πραγματικότητα πρόκειται για ξεχωριστούς λόφους οι οποίοι αποτελούνται από μαλακό άργιλο. Αυτός, με με την πάροδο του χρόνου έχει υποστεί διάβρωση, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί αυτές οι υπέροχες κωνικές μορφές που τους βάζουν στη λίστα με τα πιο εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα της Κρήτης.

Κρήτη - ΚομόλιθοιΟι επιστήμονες αναφέρουν σχετικά με αυτό το φυσικό αξιοθέατο ότι οι Κομόλιθοι σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στον πυθμένα θάλασσας γι’ αυτό και επιφανειακά έχουν βρεθεί και μελετηθεί θαλάσσια απολιθώματα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν ανακαλύψει, επιπλέον, ότι τα ιζήματα της Ποταμίδας περιέχουν, μεταξύ άλλων, σιδηροπυρίτη και ίχνη χρυσού.

Αυτό που το κάνει είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι Κομόλιθοι βρίσκονται λίγα μόνο μέτρα από τα σπίτια του χωριού σε ένα πολύ γόνιμο πεδινό κομμάτι γης. Έτσι ξεχωρίζουν πάνω από τα χωράφια του κάμπου. Πολλοί λένε, λοιπόν, ότι αυτό το τοπίο θυμίζει έντονα Καππαδοκία και δεν έχουν άδικο. Μοναδικές εικόνες προσφέρει και το παρακάτω βίντεο από το κανάλι Up Stories του YouTube.

Κρήτη, ένας παράδεισος για τους επισκέπτες

Ποτέ οι μέρες δεν θα σου φανούν αρκετές όταν θα βρεθείς στην Κρήτη για ταξίδι αναψυχής. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχεις να δεις και να κάνεις που πάντα θα υπόσχεσαι ότι θα επιστρέφεις. Η κάθε περιοχή έχει να σου προσφέρει συγκινήσεις και μοναδικές εμπειρίες σε κάθε επίπεδο. Και με αυτό εννοούμε ότι δεν θα απολαύσεις μόνο τοπία ή την γνωστή κρητική φιλοξενία αλλά θα κάνεις ένα γαστρονομικό ταξίδι και παράλληλα ένα ταξίδι στο χρόνο. Να μιλήσει κανείς για το Ρέθυμνο με το ξεχωριστό αποτύπωμα και τις μοναδικές παραλίες ή για το χωριό που θεωρείται το πιο πολύχρωμο της Ελλάδας; Στη λίστα με τα φυσικά αξιοθέατα της Κρήτης, εκτός από τους Κομόλιθους, ξεχωρίζουν επίσης ο Γουργούθακας, το βαθύτερο σπήλαιο της Ελλάδας και το σπήλαιο του Δία που είναι κρυμμένο στα 1.000 μέτρα υψόμετρο.

Σπήλαιο Δία
Το σπήλαιο του Δία

Αυτό που ίσως δεν φαντάζεσαι για την Κρήτη, μιας και είναι συνυφασμένη με το καλοκαίρι και τις κρυστάλλινες παραλίες είναι το γεγονός ότι αποτελεί πρώτης τάξεως χειμερινό προορισμό. Μπορείς να δεις μάλιστα τα 5+2 πράγματα που μπορείς να απολαύσεις στην Κρήτη καλύτερα το χειμώνα και να σκεφτείς μήπως υπάρχουν μερικές μέρες ελεύθερες για να κλείσεις το επόμενο χειμερινό σου ταξίδι εκεί. Οι εναλλακτικές χειμερινές διακοπές στην Κρήτη είναι κάτι που σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Οι Κομόλιθοι που θυμίζουν Καππαδοκία σε πρώτο πλάνο αλλά και τα δεκάδες φυσικά αξιοθέατα της Κρήτης που σε περιμένουν να τα γνωρίσεις και να τα θαυμάσεις από κοντά!

Ταξίδια στην Ελλάδα

Πυραμίδα Σούγιας: Το μυστηριώδες κτίσμα και οι δύο εκδοχές για τη χρήση του

Πώς είναι σήμερα η παραλία Σταυρός στην Κρήτη όπου γυρίστηκε η θρυλική ταινία Αλέξης Ζορμπάς

Κρήτη: Τι έχει το χωριό στην Ιεράπετρα και θέλει να μετακομίσει εκεί όλη η Ευρώπη;

Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε και Facebook και Instagram

πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News