Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024, 18:24
Culture

Οι καλύτερες προτάσεις βιβλίων για τις γιορτές

Το καλύτερο δώρο για να δωρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι ένα βιβλίο.

Οι παρακάτω επιλογές βιβλίων θα σας κρατήσουν την καλύτερη χριστουγεννιάτικη συντροφιά, τόσο σε εσάς όσο και στους αγαπημένους σας. Εννέα προτάσεις βιβλίων για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα.

1. Η Απίθανη Ηρωίδα

Η Λέλα Καραγιάννη και οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

του Στυλιανού (Στέλιου) Περράκη με τον Πρόλογο του John O. Iatrides

iroida

Η Λέλα Καραγιάννη (1898-1944) ήταν μια εύπορη μεσήλικη νοικοκυρά με επτά παιδιά, η οποία δεν είχε καμία εμπειρία στην πολιτική ή στις στρατιωτικές υποθέσεις. Ωστόσο, έγινε μέσα σε τρία χρόνια «η μεγαλύτερη Βρετανίδα κατάσκοπος στα Βαλκάνια», όπως παραδέχτηκαν οι Γερμανοί που τη συνέλαβαν μετά την προδοσία και την εκτέλεσαν έναν μήνα πριν εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αυτή είναι η πρώτη βιογραφία που περιγράφει την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία της, πώς εντάχθηκε στην Αντίσταση τυχαία και πώς έχτισε μια τρομερή οργάνωση διαφυγής, κατασκοπίας και σαμποτάζ που συνεργαζόταν με τα υψηλότερα επίπεδα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Στυλιανός Περράκης στην καθοριστική αυτή βιογραφία της Λέλας Καραγιάννη κατάφερε να ανυψώσει μία σχετικά άγνωστη Αθηναία μεσοαστική νοικοκυρά στο επίπεδο μίας πραγματικής ηρωίδας και της πιο διακεκριμένης γυναίκας σε ηγετική θέση στην αντίσταση στη σύγχρονη Ελλάδα. Σαν αρχαιολόγος που συναρμολογεί τα σπασμένα κομμάτια για να αποκαταστήσει πολύτιμους αρχαίους θησαυρούς, ο Περράκης έχει ανακατασκευάσει την ιστορία μίας ιδιαίτερα γενναίας, ικανής και πονόψυχης γυναίκας που επιβλήθηκε σαν φυσικός ηγέτης ανδρών και γυναικών που αντιμετώπιζαν εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις. Παράλληλα, έχει παρουσιάσει και μία ιστορία της κατοχής και της αντίστασης στην Ελλάδα που είναι πρωτότυπη και πλήρως τεκμηριωμένη, και μας αποκαλύπτει τον ανθρωπισμό, τη δύναμη και τα τραύματα ενός έθνους που παλεύει για να επιζήσει.

Εκδόσεις Επίκεντρο

2.Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες

Καταλινά Μπρισενιό & Μαρί-Κλοντ Ντικά

Μετάφραση: Γιούλα Σταθοπούλου

goneis

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Gema το εξαιρετικό και χρήσιμο βιβλίο «Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες – Πώς να συνδεθείτε με το σύμπαν των παιδιών σας από 0 έως 18 χρονών» των Καταλινά Μπρισενιό & Μαρί-Κλοντ Ντικά.

Σε μια εποχή όπου τα παιδιά έχουν ψηφιακό ίχνος πριν καλά καλά γεννηθούν, τι αντίκτυπο έχουν οι συνδεδεμένες τεχνολογίες στην οικογενειακή μας ζωή; Τι πραγματικά ξέρουμε για τις συνήθειες των παιδιών μας σε σχέση με τη χρήση οθονών και τις επισκέψεις τους στα κοινωνικά δίκτυα; Πώς επηρεάζουν οι ψηφιακές χρήσεις την ανάπτυξη των μικρών παιδιών; Τις κοινωνικές, συναισθηματικές και ερωτικές σχέσεις των εφήβων; Την ψυχική τους υγεία;

Το βιβλίο αυτό εξετάζει τα σημερινά διακυβεύματα στον συνδεδεμένο μας κόσμο. Προσφέρει στους γονείς δρόμους σκέψης, μυστικά και κόλπα για να καταλάβουν καλύτερα και να οριοθετήσουν τις ψηφιακές χρήσεις των παιδιών και των εφήβων τους – όπως και τις δικές τους. Με τρόπο απλό, σαφή και κατανοητό, εξηγούμε τι στάση να κρατήσει κανείς, πότε να ανησυχήσει για κάποια συμπεριφορά και πότε να αποδραματοποιήσει μια κατάσταση ή να πάψει να ασχολείται… με δυο λόγια όλα όσα πρέπει κανείς να κάνει (ή να μην κάνει) για να σταθεί πλάι στους νέους σε έναν κόσμο όπου οι οθόνες είναι πανταχού παρούσες.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ GEMA

3.Το μέλλον της Ιστορίας – Πώς ο πόλεμος της Ουκρανίας αλλάζει το παγκόσμιο τοπίο

Συλλογικό έργο

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Φίλης

mellon

Η παγκοσμιοποίηση αμφισβητείται, ένας πολυκεντρικός κόσμος γεννιέται, οι αλυσίδες τροφοδοσίας και οι ισορροπίες ισχύος διαταράσσονται και αναδιατάσσονται και η συναλλακτική διπλωματία της Realpolitik επιβεβαιώνει την κατίσχυσή της έναντι θεσμών και αρχών (δικαίου). Συνήθως υποτιμούμε ή δεν ερμηνεύουμε έγκαιρα τον αντίκτυπο των γεγονότων στην Ιστορία. Στην περίπτωση, όμως, της σύρραξης στην Ουκρανία η Ιστορία γράφεται ενώπιόν μας σε ενεστώτα χρόνο.

Το συλλογικό έργο Το μέλλον της Ιστορίας βρίσκεται στην αιχμή της επικαιρότητας ενός πολέμου που εξακολουθεί να μαίνεται στην Ουκρανία, οι συνέπειες του οποίου θα είναι πολυεπίπεδες και μακροχρόνιες. Μέσα από ευσύνοπτες απαντήσεις 16 ειδικών σε 26 ερωτήσεις, και τις παρεμβάσεις του επιμελητή της έκδοσης, οι αναγνώστες αποκτούν μια εμπεριστατωμένη εικόνα για σχεδόν όλες τις παραμέτρους του δραματικότερου μεταψυχροπολεμικά παγκόσμιου γεγονότος που, εκτός από αβεβαιότητα, κατακόρυφες αυξήσεις και κρίσεις στις τιμές ενέργειας και αγαθών, μας οδηγεί σε μία νέα πλανητική τάξη πραγμάτων, όπου το στοίχημα για Δύση και Ανατολή είναι ποια πλευρά θα ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού.
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

4. Τι θα φάμε μαμά;

mama

Η Μαρίνα Ζαφείρη είναι ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο των social media και γνωστή στο ευρύ κοινό ως Faganoula (www.faganoula.gr). Το βιβλίο έρχεται να δώσει απάντηση στο αιώνιο ερώτημα των παιδιών «Τι θα φάμε, μαμά;» και εμπεριέχει όλα όσα θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας.

Φαγητά, σνακ και γλυκές απολαύσεις. Εύκολες συνταγές που θα σας λύσουν τα χέρια, φτιαγμένες με αγνά υλικά, μεράκι και περίσσια χαρά κι αγάπη. Συνταγές εμπνευσμένες από τις γιαγιάδες και τις μητέρες μας, προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες μιας οικογένειας.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ

5. Κανένας δεν φοβάται εκείνους που χαμογελούν

Veronique Ovaldé 

Μετάφραση: Ροζαλί Σινοπούλου

KANENAS3

Η Γκλόρια επέλεξε αυτή τη μέρα του Ιουνίου για να φύγουν. Παίρνει τις κόρες της από το σχολείο και ξεκινά μαζί τους χωρίς προειδοποίηση για ένα μακρινό ταξίδι.

Οι τρεις τους αφήνουν πίσω τους τις ακτές της Μεσογείου με κατεύθυνση προς τον Βορρά, το αλσατικό σπίτι μέσα στο δάσος του Κάιζερχαϊμ στο οποίο η Γκλόρια, ως παιδί, περνούσε τις διακοπές της. Γιατί αυτή η ξαφνική λιποταξία; Από ποια απειλή θέλει να ξεφύγει; Για να το μάθουμε, πρέπει να πάμε πίσω, στα ταραγμένα νερά του παρελθόντος, να γνωρίσουμε τον Τζιοβανάνγκελι, που την πήρε υπό την προστασία του όταν πέθανε ο πατέρας της, να σηκώσουμε το πέπλο γύρω από τον θάνατο του Σαμουέλ, του πατέρα των παιδιών της (πού βρισκόταν η Γκλόρια εκείνο το βράδυ;) και να καταλάβουμε τελικά ποιον ρόλο μπορεί να έπαιξε ο δικηγόρος Σαντινί σε όλη αυτή την ιστορία.

Μέχρι ποιου σημείου μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Σε αυτό το μυθιστόρημα, με αμείωτη ένταση, η Βερονίκ Οβαλντέ σκηνοθετεί τον συναρπαστικό χαρακτήρα μιας μητέρας που η ανησυχία της απέναντι στον κόσμο μεταλλάσσεται σε αδυσώπητη ψυχραιμία προκειμένου να τον αντιμετωπίσει.
Εκδόσεις GEMA 

6. Ανεπιθύμητοι & Αναλώσιμοι
Οι αντάρτες του συνταγματάρχη Ψαρρού και ο κατοχικός Εμφύλιος, 1943-44

Ιωάννης Δ. Στεφανίδης

Πρόλογος: Ιωάννης Ο. Ιατρίδης

anepithumitoi

Οκτώ, σχεδόν, δεκαετίες μετά τα γεγονότα, η συζήτηση για τα γενεσιουργά αίτια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου οφείλει να αποσυνδεθεί από ιδεολογικές αγκυλώσεις και πολιτικές σκοπιμότητες.

Το βιβλίο αυτό βασίστηκε σε πληθώρα αρχειακών τεκμηρίων που φωτίζουν τη δύσβατη διαδρομή και το τραγικό τέλος μιας ανεξάρτητης οργάνωσης Αντίστασης και του ηγέτη της, συνταγματάρχη Ψαρρού. Η έρευνα κατέδειξε ότι μία τουλάχιστον πλευρά αποδεχόταν τον εμφύλιο πόλεμο ως θεμιτό μέσο σε έναν αγώνα με προφανές διακύβευμα την εξουσία στη μεταπολεμική Ελλάδα. Συνδυαζόμενη με άλλα συμβάντα της περιόδου 1943-44, η αντιμετώπιση της ΕΚΚΑ-5/42 από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ φωτίζει αποφασιστικά το ξεστράτισμα του Αντάρτικου από την Αντίσταση προς τον απροκάλυπτο Εμφύλιο.

Εκδόσεις Επίκεντρο

7. Σύντομη ιστορία του πολέμου

Ο διαχρονικός ρόλος του πολέμου στην ανθρώπινη ιστορία

GWYNNE DYER

Μετάφραση: Ηφαιστίωνας Χριστόπουλος

istoria

Η Σύντομη ιστορία του πολέμου είναι ένα επίκαιρο ανάγνωσμα που αφηγείται την ιστορία του πολέμου από τις προϊστορικές απαρχές του μέχρι τη σημερινή εποχή των αλγορίθμων, των ατομικών όπλων και της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων. Γραμμένο με οξυδερκή ματιά και ζωηρές περιγραφές από τον βραβευμένο ιστορικό και δημοσιογράφο Gwynne Dyer, είναι ένα απαραίτητο ανάγνωσμα για τον σημερινό αναγνώστη που θέλει να κατανοήσει τον ρόλο του πολέμου στη μακροχρόνια ανθρώπινη ιστορία: γιατί τον κάνουμε – και πώς μπορούμε να τον σταματήσουμε.

Εν είδει επιλόγου, ο συγγραφέας διερευνά και την πιο πρόσφατη απειλή που  διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανατροπή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Το βιβλίο του Gwunne Dyer είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να επανεξετάσουμε το φαινόμενο του πολέμου σε συνολικό επίπεδο, ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

8. ΠΟΥ ΠΗΓΕ Ο ΝΤΑΝΣΕΡ;
Το νέο παιδικό βιβλίο της Βασιλικής Μουργελά, με τίτλο «Πού είναι ο Ντάνσερ;», σε εικονογράφηση Βιβής Σκαμπαρδώνη.

ντανσερ

Μία χριστουγεννιάτικη, χιουμοριστική ιστορία πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς και όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο ταξίδι του Άγιου Βασίλη ή… σχεδόν έτοιμα! Ο Ντάνσερ, ένας από τους οχτώ ταράνδους που σέρνουν το έλκηθρό του, εξαφανίζεται και όλοι τον αναζητούν. Θα καταφέρουν ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του να τον ανακαλύψουν; Θα χαθεί η Πρωτοχρονιά; Και επιτέλους, πού είναι αυτός ο σκανδαλιάρης;

Το παραμύθι έχει διακριθεί με Βραβείο στον ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΟΚ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – Ε.Π.Ο.Κ ΤΟ 2020.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ 

9. Αποτροπή και Άμυνα – Μικρές Εισαγωγές

ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

apotropi

Ο πόλεμος δεν έχει όρια και περιορισμούς. Η φύση του πολέμου παραμένει αναλλοίωτη, αλλά η μορφή του συνεχώς εξελίσσεται, βάσει των νέων δεδομένων που επικρατούν. Περνάμε πλέον από τον συμβατικό στον υβριδικό πόλεμο, όπου δεν υπάρχουν όρια και κανόνες. Τώρα, είναι αναγκαία η θεωρητική και πρακτική κατανόηση για την αποτροπή (στρατηγική διάσταση) και την άμυνα (επιχειρησιακή/τακτική).

Αναλύοντας το γιατί η αποτροπή έχει κατά κύριο λόγο στρατηγική διάσταση, ενώ η άμυνα είναι από τη φύση της περισσότερο επιχειρησιακή και τακτική, ο καθηγητής Μάνος Καραγιάννης προτείνει παράλληλα και μια νέα στρατιωτική φιλοσοφία για την χώρα, για την παρούσα και την επόμενη δεκαετία.

Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Πηγή: skai.gr

πηγή: www.skai.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News