Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024, 23:10
Οικονομία

Ο μειωμένος ΦΠΑ σε μάσκες, αντισηπτικά και απολυμαντικά θα παραταθεί έως 31/12

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα παραταθεί η ισχύς του μειωμένου ΦΠΑ σε μάσκες, αντισηπτικά και απολυμαντικά, όπως προανήγγειλε στη βουλή ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, με την κατάθεση της τροπολογίας να αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας (27.6.2022).

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βεσυρόπουλος, η τροπολογία που έχει κοινωνικό πρόσημο και θα κατατεθεί εντός της σημερινής ημέρας, θα προβλέπει την παράταση για ένα ακόμα εξάμηνο της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ από το 24% στο 6%, σε όλα τα υλικά που αφορούν την προστασία της υγείας από τον κορονοϊό, όπως μάσκες, αντισηπτικά απολυμαντικά και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση αφορά:

  1. Αγαθά που αφορούν στη δημόσια υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων, αντισηπτικά μαντηλάκια, καθώς και απολυμαντικά προϊόντα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς.
  2. Ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαίων για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, προχωρά στην επιβεβλημένη παράταση ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τα ανωτέρω αγαθά, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη στήριξη των πολιτών και της κοινωνίας μέσω της ψήφισης διατάξεων με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο».

Η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την δημιουργία Καζίνο στο Ελληνικό, το οποίο συζητείται σήμερα σε δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής και αύριο αναμένεται η ψήφιση του από την Ολομέλεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News