Σάββατο 13 Απρίλιος 2024, 0:35
Πολιτική

Μητσοτάκης σε Τσίπρα για παρακολουθήσεις: Το Predator σας έφταιγε που κάνατε κρουαζιέρα με τις στάχτες από το Μάτι ακόμη ζεστές

Υψηλοί τόνοι, όπως αναμενόταν άλλωστε, στη Βουλή στην αναμέτρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου νόμου για την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ που αλλάζει μετά την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις, ένα θεσμικό πλαίσιο που, όπως είπε, καθιστά τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη. Πλέον, ο διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός, ενώ ιδρύεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας, είναι δυο από τις συνολικά επτά αλλαγές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον», είπε και ανακοίνωσε ότι η χρήση λογισμικών όπως το Pretador γίνεται κακούργημα και μπορεί να επιφέρει έως και 10 χρόνια κάθειρξη.

Ζητούμενο είναι η εναρμόνιση εθνικής ασφαλείας και ατομικών δικαιωμάτων, είπε ο πρωθυπουργός, που εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στο Documento κάνοντας λόγο για «εβδομαδιαίο σήριαλ αθλιότητας χωρίς κανένα στοιχείο» και τον Κώστα Βαξεβάνη «εθνικό συκοφάντη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, με αφορμή το δημοσίευμα πως ο Κυριάκος Πιερρακάκης έσωσε την οικογένειά του από τη φωτιά στο Μάτι λόγω του Predator! «Το Predator σας έφταιγε όταν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα όταν οι στάχτες από το Μάτι ήταν ακόμα ζεστές».

Η αρχή

«Στα τέλη του Αυγούστου από αυτό εδώ το βήμα είχα προαναγγείλει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να αναβαθμιστεί  η λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Το έκανα μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα η πολιτεία ολοκληρώνει όλα τα βήματα με μια γενναία θεσμική απάντηση», ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μια σύνθετη διαδικασία γιατί σε αυτή προστίθεται η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας και παράλληλα δεν πρέπει να αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών.

Το 1994 μόλις ένας στους 200 Έλληνες είχε κινητό και το διαδίκτυο δεν υφίστατο. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν άγνωστος όταν υιοθετήθηκε η πρώτη νομοθεσία. Από τότε επιδείχθηκαν μηδενικά αντανακλαστικά στις εξελίξεις.

Το σημερινό νομοσχέδιο απαντά σε όλα και άρει αστοχίες που αναδείχθηκαν όπως η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. 

Κοινή βάση πρέπει να είναι και μια παραδοχή ότι καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία βασικών βραχιόνων του κράτους. Η χώρα μας γειτονεύει με πολλούς κινδύνους και είναι στο κέντρο πολύπλοκων προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό και απαιτεί διαρκή και συνεχή εγρήγορση», πρόσθεσε. 

Το νέο πλαίσιο

Περιέγραψε επτά τομές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Για τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ: Θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Κατά συνέπεια, ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα θα μπορούν να ηγηθούν της ΕΥΠ.

Παράλληλα, συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για την επιμόρφωση των στελεχών της ΕΥΠ και μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

Δεύτερον, γίνεται πιο αυστηρός και σφιχτός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι εκείνος που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας αλλά και σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας.

Τρίτον, τίθεται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου θα μπορεί να την ζητούν μόνο η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική. Το αίτημα θα είναι σαφές και θα πρέπει να συμφωνούν δυο και όχι ένας εισαγγελέας. Όταν η άρση του απορρήτου θα αφορά αιρετούς θα πρέπει να εγκρίνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Τέταρτον η ενημέρωση όποιο τίθεται σε νόμιμη παρακολούθηση θα γίνεται μετά την παρέλευση 3 ετών. 

Πέμπτη τομή το ίδιο το πρωτόκολλο που καταργεί την ισχύουσα αλλά χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού. Τα αρχεία θα καταστρέφονται έξι μήνες μετά αλλά το αρχείο 10 χρόνια μετά.

Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλλει ως άδικη.

Έκτον, απαγορεύεται πλήρως η χρήση κακόβουλου λογισμικού και πλέον θα συνιστά κακούργημα και θα επισύρει έως 10 έτη κάθειρξη. Και η εμπορία και η κατοχή που εξοβελίστηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2019 θα τιμωρείται επίσης.

Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θέτει εκτός νόμους την ιδιωτική χρήση τέτοιων συστημάτων.

Έβδομον, οχυρώνεται η κυβερνοασφάλεια με δυο τομές. Συνενώνονται όλες οι δομές που είναι διάσπαρτες και ενσωματώνονται 12 κατευθύνσεις που ενισχύουν την ιδιωτικότητα». 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και δεν είναι μια επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας όπως υποστηρίχθηκε από πολλούς αναλυτές.

«Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο μας οι εθνικοί κίνδυνοι δεν εξαντλούνται και παίρνουν την μορφή ασύμμετρων επιθέσεων. Αποτελεί ή δεν αποτελεί υπό προϋποθέσεις η συστηματική διοχέτευση από κέντρα του εξωτερικού ψεύτικων ειδήσεων; Θυμηθείτε την εισβολή στο Καπιτώλιο. Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μιας χώρας από οργανωμένες μεταναστευτικές εισβολές; Το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας δεν είναι ελαστικό αλλά ούτε και στατικό. Η δημοκρατία οφείλει να αμύνεται απέναντι στην αμφισβήτησή της», τόνισε.

«Το Predator σας έφταιγε για την κρουαζιέρα»

Και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοσιεύματα του Documento αλλά και για τα όσα γράφτηκαν για τη διάσωση της οικογένειας του Κυριάκου Πιερρακάκη από τη φωτιά στο Μάτι. 

«Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ και σημαντικό να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών φημών που το συνοδεύουν. Όλες οι χώρες αμύνονται στον διεθνή πληθωρισμό, κάποιοι φτιάχνουν τον δικό τους. Ένα εβδομαδιαίο σήριαλ αθλιότητας που περιλαμβάνει πολιτικούς, συζύγους, ηθοποιούς τηλεπερσόνες. Απ’ όλους έχει ο μπαξές και δεν δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει αυτούς τους χαρακτηρισμούς.

Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από εκείνους που έστησαν την σκευωρία της Novartis.

Το Predator σας έφταιγε όταν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα όταν οι στάχτες από το Μάτι ήταν ακόμα ζεστές».

Και συνέχισε την επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα: «Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και της κατοχής κατασκοπευτικών λογισμικών; Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν την δράση τους; Κάποια στιγμή κ. Τσίπρα θα απολογηθείτε γι’ αυτό τον ποινικό κώδικα.

Στις ευρωεκλογές κρατήσατε την Βουλή ανοιχτή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο. Τον ποινικό κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες ξεπλύνατε κ. Τσίπρα; Τι θα βρούμε;

Με αυτό τον τρόπο δεσμεύσατε την δικαιοσύνη σε ένα ελαστικό πλαίσιο ποινών. Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνετε; Ο κ. Τσίπρας μας λέει ότι εμείς κάναμε τις παρακολουθήσεις όσο είμασταν αντιπολίτευση και αλλάξατε τον κώδικα για να ξεπλύνετε εμάς.

Τώρα, γιατί αρνείστε να τραβήξουμε επιτέλους μια κόκκινη γραμμή με χρόνιες αδυναμίες των μυστικών υπηρεσιών; Έχετε μια ευκαιρία ειδικά εσείς κ. Τσίπρα να πάρετε αποστάσεις από τον οχετό και το μακελειό της λάσπης και να λιώσετε τους παγετώνες της διαπλοκής».

«Δεν δεχόμαστε μαθήματα»

«Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον. Δεν θα σας επιτρέψουμε να παίξετε κανένα παιχνίδι και δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέματα σχολιασμού στον τουρκικό Τύπο.

Η κυβέρνηση οφείλει έμπρακτα και όχι στα λόγια οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν τα μέσα. Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από εκείνους που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες και καταψήφισαν όλους τους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Η Δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της και θα βγάλει άκρη σε αυτό τον σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης.

Ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης σκέφτεται πως θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο και δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών. Ο κ. Τσίπρας θα βρει πάτημα να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες αλλά θα συνεχίσετε να δηλητηριάζετε το πολιτικό κλίμα.

Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γινόντουσαν επί ημερών σας πέραν εκείνων του κ. Πιτσιόρλα; Ήταν ενεργό το λογισμικό Pegasus από το 2016; Εσείς κυβερνούσατε κ. Τσίπρα. Μήπως χρησιμοποιήθηκε για την υπονόμευση των πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ για να διευκολύνετε τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις; 

Υπήρχε και δεύτερος εισαγγελέας εφετών τον οποίο κατάργησε το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε εισαγγελέας ο οποίος αρνείτο να υπογράφει σωρηδόν τα αιτήματα που του έστελνε μαζικά ο κ. Ρουμπάτης.

Τον βγάλατε τον δεύτερο εισαγγελέα για να υπογράφονται τα αιτήματα και εσείς μας κουνάτε και το δάχτυλο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε»

«Αν συμφωνούμε σε κάτι με τον κ. Τσίπρα είναι ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Άρα το χθες θα το αναζητήσει και θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Το αύριο είναι στα δικά μας χέρια και κανείς δεν έχει άλλοθι ώστε να μην ψηφίσει επί της αρχής το νέο πλαίσιο. Το νομοσχέδιο απαντά σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στον δημόσιο διάλογο.

Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και είδε ένα πρόβλημα και το διορθώνει θεσμικά για να μπορούμε να είμαστε πιο κατοχυρωμένοι και να προστατευόμαστε από εθνικούς κινδύνους. Αν καταψηφίσετε θα λέτε όχι σε όλα τα παραπάνω.

Θα λέτε όχι στην διαφάνεια και την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών. Λίγοι μήνες μας χωρίζουν από τις εθνικές κάλπες και το πολιτικό ημερολόγιο είναι ήδη πυκνό και δεν χρειάζεται να το επιβαρύνουμε με άλλη τοξικότητα.

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Μην σύρετε άλλο στο βούρκο την Δημοκρατία μας».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού 

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News