Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 11:43
Flashback Hot

Μίμης Πλέσσας: Τραγούδια που άφησαν εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο

Ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο καλλιτεχνικό έργο.

Ο σπουδαίος συνθέτης πέθανε λίγο πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια, με την είδηση του θανάτου του να γνωστοποιείται από τη σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μίμης Πλέσσας συνέθεσε μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, αποσπώντας πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Παράλληλα, διηύθυνε μερικές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες παγκοσμίως και οι συνθέσεις του ηχογραφήθηκαν σε πολλές χώρες.

Κατά τη μακρά του καριέρα, ο Πλέσσας ανακάλυψε ή καθιέρωσε μέσα από τα τραγούδια του πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως η Ζωή Κουρούκλη, η Νανά Μούσχουρη, η Τζένη Βάνου, η Μαρινέλλα, ο Γιάννης Πουλόπουλος, ο Τόλης Βοσκόπουλος και ο Στράτος Διονυσίου.

Ορισμένα από τα τραγούδια του που άφησαν εποχή είναι: «Τι σου ‘κανα και πίνεις» με την Πόλυ Πάνου, «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» με τον Γιάννη Πουλόπουλο, «Οι χάντρες» που τραγούδησε ο Χορν στην ταινία «Η Αθήνα τη Νύχτα», «Του αγοριού απέναντι» που ερμήνευσε η Μαίρη Χρονοπούλου στην ταινία «Μία κυρία στα μπουζούκια» και «Άνοιξε Πέτρα» με τη Μαρινέλλα.

Επιπλέον, τραγούδια όπως το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» με τον Στράτο Διονυσίου, «Έκλαψα χθες» με την Μαίρη Χρονοπούλου και τον Γιάννη Πουλόπουλο, «Ποια νύχτα σε έκλεψε» και «Η πρώτη μας νύχτα» με τον Γιάννη Βογιατζή, καθώς και το «Όλα δικά σου μάτια μου» από την ταινία «Αγάπη που δεν σβήνει ο χρόνος» έχουν μείνει ανεξίτηλα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News