Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 11:43
People

Μίμης Πλέσσας: Συγκίνηση για τον θάνατο του αγαπημένου συνθέτη

Μία εβδομάδα πριν συμπληρώσει τα 100 του χρόνια, ο σπουδαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή, γεμίζοντας θλίψη όλη την Ελλάδα. Η θλιβερή είδηση ανακοινώθηκε από τη σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα, μέσα από μια συγκινητική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, στην οποία έγραψε: «Σε ευχαριστώ για όλα… Σε λατρεύω για πάντα… Γιατί η Αγάπη δεν έχει ημερομηνία λήξης».

Από το Φυσικομαθηματικό στη μουσική
Γεννημένος στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου 1924, ο Μίμης Πλέσσας σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και από το 1952 άρχισε να ασχολείται με τη σύνθεση, καθιερώνοντας τον ως μια κορυφαία προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής.

Πολυσύνθετη καριέρα
Ο Μίμης Πλέσσας συνεργάστηκε με πολλούς σπουδαίους τραγουδιστές και έγραψε μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις. Το έργο του επεκτάθηκε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, ενώ διηύθυνε ορχήστρες παγκοσμίου φήμης. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του ήταν η μουσική για την τηλεοπτική σειρά *Τα Παιδιά της Νιόβης*. Ξεχώρισε επίσης με τη ραδιοφωνική εκπομπή “Σε 30 Δευτερόλεπτα” τη δεκαετία του 1960-1970.

Διεθνής αναγνώριση
Ο Πλέσσας τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για τη θεατρική του προσφορά και τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο. Ήταν επίσης μέλος πολλών καλλιτεχνικών επιτροπών και συλλόγων, ενώ μιλούσε άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.

Μια ζωή αφιερωμένη στη μουσική
Το 2010, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ είχε επίσης τον τίτλο του διδάκτορα Χημείας από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ. Το 2016, με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία, παρουσίασε το έργο *Διάφανος Σταυρός*.

Ο Μίμης Πλέσσας, πέρα από την καλλιτεχνική του συνεισφορά, ήταν και οικογενειάρχης. Παντρεύτηκε τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, ενώ από προηγούμενο γάμο είχε έναν γιο, τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News