Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024, 17:15
Ευ Ζην

Μαύρη σοκολάτα: Τα οφέλη της στον οργανισμό και η ποσότητα που μπορείς να καταναλώνεις άφοβα

Μαύρη σοκολάτα ή αλλιώς bitter. Είναι εκείνη που θα σε σώσει αν προσέχεις τη διατροφή σου, κάνεις δίαιτα αλλά λατρεύεις τα γλυκά. Εκτός από τη συγκεκριμένη όμως ιδιότητα υπάρχουν πολλές ακόμη που έχουν να κάνουν με τη θρεπτική της αξία αλλά και τα οφέλη της ν οργανισμό. Κι ενώ απολαμβάνεις ένα κομμάτι της αγαπημένης σου bitter σοκολάτας δες στη συνέχεια τους λόγους που μπορείς να την καταναλώνεις άφοβα, αρκεί πάντα να μην το παρακάνεις. 

 

Αρχικά πρέπει να γνωρίζεις ότι θεωρείται super foof. Προέρχεται από το κακάο το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, περισσότερα ακόμη κι από το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Όσο πιο σκούρα η σοκολάτα και όσο υψηλότερη η περιεκτικότητα σε κακάο τόσο το καλύτερο. 

Ας δούμε όμως μαζί τους 5  λόγους που πρέπει να προτιμάς τη σκούρα σοκολάτα. 

1. Πλούσια Θρεπτική αξία 

 Τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70–85% κακάο περιέχει:

  • Άφθονο κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο
  • Υδατάνθρακες: 61g
  • Φυτικές ίνες: 7g
  • Σάκχαρα: 48g
  • Βιταμίνη A: 50 IU
  • Ασβέστιο: 56 mg
  • Σίδηρος: 8 mg
  • Βιταμίνη B12: 0,2 mg
  • Μαγνήσιο: 146 mg

Τα εκατό γραμμάρια όμως συνοδεύονται από 600 θερμίδες που είναι πολλές και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τη μαύρη σοκολάτα πρέπει να την καταναλώνεις με μέτρο. 

 

2. Βοηθά στη σωστή λειτουργία του εντέρου και την απώλεια βάρους 

Αν ακολουθείς συγκεκριμένη διατροφή και προσπαθείς να χάσεις βάρος θεωρείς αδιανόητο να καταναλώνεις καθημερινά σοκολάτα. Κι όμως, σύμφωνα με έρευνες η μαύρη σοκολάτα μπορεί να περιορίσει την όρεξη και κατά συνέπεια να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά ειδικά αν καταναλώσεις μικρή ποσότητα πριν ή μετά το γεύμα. Παράλληλα, αντίιχες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι κατά τη διάρκεια της πέψης, η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων έντερο. Όσο περισσότερα «καλά» μικρόβια υπάρχουν τόσο καλύτερα απορροφά ο οργανισμός τα θρεπτικά συστατικά ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό.

3. Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου αίμα 

Μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας με υψηλό ποσοστό κακάο μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τη γλυκόζη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίμα (σάκχαρο). Τα φλαβονοειδή που περιέχει η μαύρη σοκολάτα μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η κύρια αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη. Βελτιώνοντας την ευαισθησία του σώματός σας στην ινσουλίνη, αρχικά μειώνεται η αντίσταση και στη συνέχεια ο κίνδυνος ασθενειών όπως ο διαβήτης 2.

4. Βοηθά στη μνήμη και τη μάθηση

Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν πως η μαύρη σοκολάτα μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Η κατανάλωση 50 περίπου γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο αυξάνει έχει θετικά αποτελέσματα στη μνήμη, τη γνώση αλλά και τη διάθεση. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει τα οποία έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύονται σε περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τις συγκεκριμένες λειτουργίες.

5. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η μαύρη σοκολάτα προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη πρόωρη γήρανση αλλά και ασθένειες όπως καρδιακές, καρκίνος ή και Αλτσχάιμερ. Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων που είναι συχνά ο πρόδρομος πολλών μορφών καρκίνου.

Photos: iStock 

πηγή: in

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News