Δευτέρα 22 Απρίλιος 2024, 5:24
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Λέκκας για ναυάγιο Ζακύνθου: «Και με ένα σεισμό 3,5 Ρίχτερ μπορεί να έχουμε κατολίσθηση»

Ακόμη και μετά από έντονη βροχόπτωση, ή έναν σεισμό των 3,5 Ρίχτερ υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί κατολίσθηση στην παραλία όπου βρίσκεται το ναυάγιο της Ζακύνθου. Αυτό εκτίμησε ο καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (18.03.2023) στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα». 

Υπενθυμίζεται πως ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) το ναυάγιο της Ζακύνθου θα είναι και πάλι κλειστό για ντόπιους και τουρίστες. Σύμφωνα με την αυτοψία, που διενεργήθηκε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κίνδυνος κατολίσθησης λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή.

Ο Ευθύμιος Λέκκας μίλησε το πρωί του Σαββάτου (18.03.2023) στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα»  σχετικά με την απόφαση αυτή και ανέφερε πως «υπάρχει πιθανότητα ακόμη και με ένα μικρό σεισμό ή μία έντονη βροχόπτωση να συμβεί πάλι η κατολίσθηση που είχε γίνει το 2018 και είχαν κινδυνεύσει τουρίστες. Ακόμη και με ένα σεισμό της τάξης των 3,5 Ρίχτερ μπορεί να έχουμε καταπτώσεις».

Στη συνέχεια αναφέρει ο καθηγητής: «Το 2018, είχαμε διακρίνει στην παραλία, είχαμε διαχωρίσει την παραλία σε τρεις ζώνες, μία ζώνη που θα είναι απαγορευμένη ζώνη, που δεν πρέπει να την πλησιάζουν επισκέπτες γιατί κινδυνεύουν άμεσα από κατολισθήσεις, μία ενδιάμεση ζώνη, στην οποία γίνεται με επιτήρηση η παραμονή και μία κατάλληλη προς τη θάλασσα για μπορούν οι τουρίστες να απολαμβάνουν το τοπίο με ασφάλεια».

«Η παραλία θα είναι προσβάσιμη από τη θάλασσα και θα μπορούν όλοι να κάνουν το μπάνιο τους από τα πλοία. Υπάρχει επαγρύπνηση καθώς είναι περίοδος έντονης σεισμικότητας. Θα πρέπει να υπάρχει επιτήρηση με άξονα πάντα την προστασία του φυσικού τοπίο » τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας. 

Τέλος ο καθηγητής, τόνισε πως πολλές παραλίες του Ιονίου σαν το Ναυάγιο, όπως το Πόρτο Κατσίκι και το Μύρτο, παρακολουθούνται εξίσου.

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News