Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024, 4:50
Υγεία

Κορονοϊός: Τα νέα εμβόλια καλύπτουν και τις παραλλαγές FLiRT – Ετοιμάζονται για το Φθινόπωρο


Τα εμβόλια που σχεδίασαν οι εταιρείες για την περίοδο 2024-25 πριν εμφανιστούν οι νέες αυτές παραλλαγές, όταν επικρατούσε η JN.1, είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων παραλλαγών του κορονοϊού που έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους και, μάλιστα, αποτελεσματικότερα από τα παλαιότερα.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια έναντι της COVID-19 ανέφεραν ότι δεδομένα από δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι τα εμβόλια του 2024-25 που ανέπτυξαν με βάση την παραλλαγή JN.1, η οποία κυριαρχούσε μέχρι τώρα, μπορούν να εξουδετερώσουν και νεότερες υποπαραλλαγές, όπως η νεοεμφανιζόμενη KP.2, πολύ καλύτερα από τα παλαιότερα.

Αυτό αποκάλυψαν οι παρουσιάσεις των ίδιων των εταιρειών ενόψει της συνόδου της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την Τετάρτη (05.06.2024).

Η επιτροπή του FDA θα ψηφίσει για να προτείνει εάν οι εταιρείες πρέπει να στοχεύουν την παραλλαγή JN.1 όταν επικαιροποιήσουν τα εμβόλιά τους για την εμβολιαστική περίοδο 2024-25.

Η Pfizer και η BioNTech με την οποία συνεργάζεται θα είναι έτοιμες να δώσουν στην αγορά τα επικαιροποιημένα εμβόλιά τους αμέσως μετά την έγκριση, ενώ η Moderna και η Novavax προβλέπουν πως θα είναι έτοιμες μέχρι τον Αύγουστο.

Το θέμα είναι αν οι εμπειρογνώμονες θα προτείνουν το στέλεχος JN.1 ή το νέο στέλεχος KP.2, το οποίο είναι πλέον και το κυρίαρχο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Pfizer και η Moderna δήλωσαν ότι μπορούν να κυκλοφορήσουν επικαιροποιημένα εμβόλια που θα στοχεύουν είτε το JN.1 είτε το KP.2.

Η Novavax είπε ότι θα είναι σε θέση να κυκλοφορήσει εμβόλιο στις ΗΠΑ το φθινόπωρο, εάν οι ρυθμιστικές Αρχές κάνουν δεκτό το εμβόλιο που ξεκίνησε να παρασκευάζει για την παραλλαγή JN.1.

Η Novavax αναπτύσσει ένα πιο παραδοσιακό εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες, που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να παρασκευαστεί, ενώ τα εμβόλια που βασίζονται σε mRNA από τη Moderna και την Pfizer/BioNTech μπορούν να είναι έτοιμα γρηγορότερα.

Η Pfizer έχει πει ότι είναι σε θέση να ετοιμάσει τα εμβόλια μέσα σε 100 ημέρες.

Πηγή: iatropedia.grπηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News