Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024, 8:03
Τεχνολογία

Κορονοϊός: Εφαρμογή κινητού ανιχνεύει με ακρίβεια αν νοσείτε μέσα από την φωνή σας

Τέλος τα rapid test για την ανίχνευση του κορονοϊού, αφού μια νέα, ολλανδική εφαρμογή για κινητά, ανιχνεύει μέσω τεχνητής νοημοσύνης τη λοίμωξη από κορονοϊό στη φωνή ενός ανθρώπου. Η «έξυπνη» εφαρμογή είναι μάλιστα πιο ακριβής, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, σε σχέση με τα rapid test.

Η εφαρμογή ανίχνευσης κορονοϊού είναι επίσης φθηνή, γρήγορη και εύχρηστη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα σε περιοχές και χώρες όπου υπάρχει δυσκολία πρόσβασης σε μοριακά τεστ χαμηλού κόστους.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης των Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη. Ανέφεραν ότι η εφαρμογή έχει ακρίβεια 89% στη σωστή φωνητική διάγνωση θετικού περιστατικού Covid-19 και 83% στη σωστή διάγνωση ενός αρνητικού περιστατικού, ενώ είναι σαφώς καλύτερη από ό,τι τα “γρήγορα” τεστ στις περιπτώσεις ασυμπτωματικών ανθρώπων.

«Με την έξυπνη εφαρμογή μας θα χάναμε μόνο 11 στις 100 περιπτώσεις Covid-19, που μετά θα εξάπλωναν τη λοίμωξη, ενώ το γρήγορο τεστ πλευρικής ροής θα έχανε 44 στις 100» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Γουαφάα Αλιμπάουι.

Ο κορονοϊός συνήθως επηρεάζει την ανώτερη αναπνευστική οδό και τις φωνητικές χορδές, οδηγώντας έτσι σε αλλαγές στη φωνή ενός ανθρώπου. Η νέα εφαρμογή εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη και αρχικά ζητά την ενημέρωση της με βασικές πληροφορίες (δημογραφικές, ιατρικό ιστορικό, κάπνισμα κ.α.).

Έπειτα, ζητά από τον χρήστη να βήξει τρεις φορές, να αναπνεύσει βαθιά από το στόμα τρεις έως πέντε φορές και να διαβάσει φωναχτά κοντά στην οθόνη μια σύντομη πρόταση τρεις φορές. Στη συνέχεια μια τεχνική ανάλυσης φωνής εντοπίζει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φωνής, ενώ ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα, ξεχωρίζει την ιδιαίτερη φωνή ενός ατόμου από την αλλοίωση της, λόγω Covid-19.

www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News