Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024, 13:15
Οικονομία

Κομισιόν: Προς έξοδο από τη δημοσιονομική εποπτεία η Ελλάδα – «Πράσινο» για δόση 748 εκατ. ευρώ

Αφού έδωσε τα εύσημα στην Ελλάδα και έδωσε το ΟΚ για την αποδέσμευση δόσης 748 εκατ. ευρώ από το Eurogroup, η Κομισιόν έδειξε πως η δημοσιονομική εποπτεία στη χώρα μας τελειώνει!

Όλα αυτά προκύπτουν από την 14η έκθεση δημοσιονομικής εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε σήμερα (23.05.2022) η Κομισιόν στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυμάτων της πανδημίας καθώς και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ποσό των 748 εκατ. ευρώ αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SNPs), κ.α.

Η Κομισιόν προτείνει «πάγωμα» των δημοσιονομικών κανόνων και το ’23 αλλά «σφιχτό ζωνάρι»

Η Κομισιόν τονίζει ότι δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία για την ελληνική οικονομία, μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022. «Εάν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία, η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο τόσο της μετα-προγραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», τονίζει η Επιτροπή. Θα συνεχίσουν επίσης να ακολουθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Η παρακολούθηση των ειδικών δεσμεύσεων που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την τελική δόση των μέτρων για το χρέος θα πραγματοποιηθεί σε μια πρώτη έκθεση εποπτείας μετά το πρόγραμμα που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022.

Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή τονίζει τα εξής: «Η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή ενισχυμένης εποπτείας. Οι αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών στοιχείων».

Η Ελλάδα σε μετα-προγραμματική επιτήρηση

«H ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, αναμένεται να λήξει εφέτος τον Αύγουστο. Βάσει των αξιολογήσεών μας και της επιτυχούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, η Επιτροπή ενδέχεται να μην παρατείνει, μετά τη λήξη αυτή τον Αύγουστο, την ενισχυμένη εποπτεία», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τη 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.

Ο Επίτροπος Οικονομίας εξήγησε ότι αν δεν παραταθεί η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα, τότε η χώρα θα μπει στη μετα-προγραμματική επιτήρηση, στην οποία βρίσκονται τώρα η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα από μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News