Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024, 10:27
Κόσμος

«Κωλοτούμπα» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους S-400 – «Δεν τους έχουμε ανάγκη», λέει η Άγκυρα

Η Τουρκία και δη ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να ανέκρουσαν πρύμναν στο θέμα των πυραύλων S-400, που αποτέλεσαν τεράστιο «αγκάθι» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και σε μια ιστορική «κωλοτούμπα» η Άγκυρα λέει πλέον ότι δεν έχει ανάγκη το ρωσικό οπλικό σύστημα.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης ανέφερε ότι σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου 24TV τονιζόταν η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν αλλάξει στάση στο θέμα των S-400. Αυτό δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος αλλάζει στάση απέναντι στις ΗΠΑ.

«Ο γενικός διευθυντής της Στρατιωτικής Βιομηχανίας ηλεκτρονικών συστημάτων Χαλούκ Γιοργκούν στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Μilliyet δήλωσε πως η Τουρκία με τα βήματα τα οποία έχει κάνει στην τεχνολογία των αμυντικών συστημάτων πλέον δεν έχει ανάγκη στους πυραύλους S-300 και S-400», ανέφερε το ρεπορτάζ.

Τι έλεγε ο Ερντογάν το 2019 για τους S-400

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει με στόμφο το 2019 πως η συμφωνία των S-400 έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αποκλείσουν τη χώρα από τα F-35 και να την έχουν στο… περίμενε για την αναβάθμιση των F-16.

 

«Στο ζήτημα των S-400 έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία. Τώρα βρισκόμαστε στην φάση της παράδοσης και σε ένα κράτος όπως την Τουρκία δεν αρμόζει να αρνηθεί ένα σύστημα το οποίο βρίσκεται στην διαδικασία της παράδοσης. Η υπόθεση αυτή ολοκληρώθηκε», έλεγε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 29 Ιανουαρίου 2019. Να όμως, που δείχνει πλέον να κάνει «κωλοτούμπα».

Το ρεπορτάζ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν ότι η Άγκυρα κλείνει μέτωπα με βάση τις επιθυμίες των ΗΠΑ, τόσο στο θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όσο και στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Αθήνα. Πλέον φαίνεται ότι η Τουρκία κάνει πίσω όσο και στο ζήτημα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων. 

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News