Τετάρτη 11 Δεκέμβριος 2024, 2:14
Τεχνολογία

Κλωνοποίηση φωνής: Η νέα μορφή απάτης με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης εξαπλώνεται ραγδαία

Τι είναι το «vishing» ή «voice phishing» – Μόλις τρία δευτερόλεπτα ομιλίας αρκούν για να υποκλέψουν τη φωνή σας οι επιτήδειοι. Υπάρχουν τρόποι να μην πέσετε θύμα;

Φανταστείτε το εξής: είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα και το τηλέφωνό σας χτυπά από τον αριθμό της μητέρας σας. Όταν απαντάτε, ακούτε τη φωνή της, ξεκάθαρα δική της, να φωνάζει σε πανικό «Αφήστε με!», «Βοήθεια!». Στη συνέχεια, ένας άνδρας αναλαμβάνει την κλήση και σας λέει ότι έχει εισβάλει στο σπίτι της, δεν βρήκε κάτι αξίας και την κρατά όμηρο, απαιτώντας να στείλετε χρήματα άμεσα για να την αφήσουν ελεύθερη.

Μέχρι σήμερα, οι τηλεφωνικές απάτες ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα και στοχεύουν κυρίως ηλικιωμένους. Συνήθως, κάποιος υποδύεται τον αστυνομικό και ισχυρίζεται ότι ένας συγγενής έχει εμπλακεί σε σοβαρό τροχαίο, απαιτώντας λύτρα για την αποφυγή φυλάκισης. Πρόσφατα, ένας 13χρονος στην περιοχή Ζωγράφου έπεσε θύμα, δίνοντας στους απατεώνες 2.500 ευρώ σε μετρητά, κοσμήματα και ρολόγια. Αν πιστεύετε ότι εσείς δεν θα πέσετε σε τέτοια παγίδα, ίσως χρειάζεται να αναθεωρήσετε, καθώς οι απατεώνες αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να δημιουργούν κλώνους φωνών, κάνοντάς τις απάτες πιο τρομακτικές.

Μόλις τρία δευτερόλεπτα ομιλίας είναι αρκετά για μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης να κλωνοποιήσει τη φωνή σας ή ενός αγαπημένου σας προσώπου. Στη συνέχεια, για να ολοκληρωθεί η απάτη, γνωστή ως vishing (voice phishing), απαιτούνται προσωπικά στοιχεία και επαφές, καθώς και η κλωνοποίηση της κάρτας SIM. Η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης καθιστά την απάτη τόσο πειστική που μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους πιο υποψιασμένους. Επιπλέον, τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν πρόσβαση σε βίντεο και άλλες πληροφορίες, διευκολύνοντας την υποκλοπή φωνής.

Το πόσο εύκολο είναι να υποκλαπεί η φωνή σας ή κάποιου αγαπημένου σας γίνεται όλο και πιο προφανές, με δεδομένα που αναρτώνται καθημερινά στο TikTok, το Facebook και άλλα κοινωνικά δίκτυα.

«Εκατομμύρια στόχοι»

Παρόλο που αυτός ο τύπος τηλεφωνικής απάτης είναι νέος, έχει ήδη διαδοθεί στις ΗΠΑ και την Ασία και τώρα έρχεται και στην Ευρώπη. Η βρετανική τράπεζα Starling Bank εξέδωσε πρόσφατα προειδοποίηση ότι «εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απάτης μέσω κλωνοποίησης φωνής με ΑΙ».

Στις ΗΠΑ, το θέμα έγινε ευρέως γνωστό όταν αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε η φωνή του Τζο Μπάιντεν για να πεισθούν χιλιάδες Δημοκρατικοί να απόσχουν από τις εκλογές. Στην Κορέα, ένας επιχειρηματίας εξαπατήθηκε σε βιντεοκλήση με «συναδέλφους» του, χάνοντας 25 εκατ. δολάρια.

Η χρήση της ΑΙ στην υποκλοπή φωνής καθιστά τις τηλεφωνικές απάτες πιο πιστευτές και επικίνδυνες. Σύμφωνα με έρευνα της McAfee, ένας στους τέσσερις παγκοσμίως είτε έχει πέσει θύμα είτε γνωρίζει κάποιον που έπεσε θύμα απάτης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, με το 77% των θυμάτων να χάνει χρήματα.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία καθιστούν τις απάτες πιο εξελιγμένες και δύσκολες να εντοπιστούν. Απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωνητικές κλωνοποιήσεις μαζί με κλεμμένα δεδομένα, προσποιούμενοι ότι είναι οικεία πρόσωπα των θυμάτων, καθιστώντας την απάτη εξαιρετικά πειστική.

Τα σενάρια απάτης

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν τεχνολογία φωνητικής μίμησης για να προσεγγίσουν τα θύματά τους, απαιτώντας χρηματικά ποσά. Το πιο συνηθισμένο σενάριο είναι η υποτιθέμενη απαγωγή μικρών παιδιών, πείθοντας τους γονείς ότι πρέπει να πληρώσουν λύτρα. Άλλα σενάρια περιλαμβάνουν τροχαία ατυχήματα ή οικονομικές απαιτήσεις από λογιστές, δικηγόρους ή συνεργάτες των θυμάτων.

Οι τράπεζες είναι σε επιφυλακή, καθώς η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τέτοιων απάτων. Οι πελάτες πλέον καλούνται να επιβεβαιώνουν προσωπικά στοιχεία για να προστατευτούν.

Προστασία από τις απάτες

Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις που προσπαθούν να εντοπίζουν τέτοιες απάτες, οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας. Είναι σημαντικό να μην αποκαλύπτονται προσωπικά στοιχεία και να τερματίζεται η κλήση σε περίπτωση υποψίας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας είναι η χρήση οικογενειακού κωδικού ασφαλείας, μια προσυμφωνημένη λέξη ή φράση που θα επιβεβαιώνει την ταυτότητα του καλούντος, διασφαλίζοντας ότι πρόκειται όντως για μέλος της οικογένειας και όχι για απατεώνα.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News