Τρίτη 6 Δεκέμβριος 2022, 23:16
Ελλάδα

Καιρός – Δράμα: Άναψαν τζάκια, σόμπες και καλοριφέρ στο Νευροκόπι με θερμοκρασία κοντά στο μηδέν

Καλό χειμώνα λένε στο Νευροκόπι Δράμας. Η θερμοκρασία δείχνει 1 βαθμό Κελσίου και οι κάτοικοι άναψαν ήδη τζάκια, σόμπες και καλοριφέρ.

Την ίδια στο στιγμή το Νευροκόπι μαζεύει στοιχεία για τις ημέρες που έχει παγωνιά, ζητώντας ανώτατο επίδομα θέρμανσης. Ο χειμώνας έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή, καθώς ο υδράργυρος έδειξε μόλις 1 βαθμό Κελσίου στο Οχυρό, αποτελώντας τη χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα!

Τα τζάκια και οι σόμπες έχουν ήδη ανάψει στα σπίτια, ενώ τα καλοριφέρ καίνε στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια από τις αρχές της εβδομάδας.

«Πλέον χειμώνιασε στο Νευροκόπι και η πρώτη επίσημη μέρα του χειμώνα για εμάς ήταν όταν ο υδράργυρος έδειξε έναν βαθμό Κελσίου. Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα είμαστε σ’ αυτές τις θερμοκρασίες, οπότε πρέπει να ανάβει η σόμπα, να υπάρχει καύσιμη ύλη για να ζεσταίνονται τα σπίτια», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, Γιάννης Κυριακίδης.

Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, «μπορεί στο dna των κατοίκων να είναι το κρύο, όμως φέτος οι τιμές της καύσιμης ύλης προβληματίζουν. Όταν το βραδάκι η θερμοκρασία φτάνει στο μηδέν δεν μπορείς να μην ανάψεις θέρμανση». Οι περισσότεροι, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια, λόγω κόστους, το πετρέλαιο και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και με πέλλετ, ενώ για να βγάλει τον χειμώνα μία μέση οικογένεια χρειάζονται περίπου 20 τόνοι ξύλου.

Καιρός – Νευροκόπι: «Να μπει πλαφόν στα εμπορικά καυσόξυλα, γιατί δεν θα φτάσουν τα καυσόξυλα»

Ο δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου εκτίμησε πως λόγω της αυξημένης τιμής και στα καυσόξυλα αρκετοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν φέτος προβλήματα. «Πέρσι που δεν είχαμε αυτές τις τιμές και οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου έφτασαν σε ρεκόρ χορήγησης βοηθημάτων σε απόρους και οικονομικά αδύναμους. Ζητάμε να δοθεί το ανώτατο επίδομα θέρμανσης και να μπει πλαφόν στα εμπορικά καυσόξυλα, γιατί δεν θα φτάσουν τα καυσόξυλα του δασαρχείου», τόνισε.

Η δημοτική αρχή σχεδιάζει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου να συγκεντρώσει αναλυτικά τις θερμοκρασίες από τους τέσσερις μετεωρολογικούς σταθμούς που διαθέτει η περιοχή και να τις συμπεριλάβει σε μία επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. «Θα σας πω μόνο ένα στοιχείο. Μία στις τέσσερις ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν. Από τις 365 μέρες του έτους, περίπου τις 100 είμαστε κάτω από το μηδέν», ανέφερε ο δήμαρχος.

πηγή / φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News