Τρίτη 16 Ιούλιος 2024, 7:44
Features

Josh Homme: Το τραγούδι που θα ήθελε να παίξει στην κηδεία του

Ο Josh Homme θα ήθελε να παίξει στην κηδεία του ένα τραγούδι ενός φίλου του και ενός καλλιτέχνη που θαύμαζε πολύ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Josh Homme άνοιξε το δρόμο στην desert rock σκηνή με το πρωτοποριακό συγκρότημά του Kyuss.

Οι έντονες επιρροές από το grunge ήταν εμφανείς στο DNA του συγκροτήματος, εμπνευσμένες από τον θαυμασμό του Josh Homme και των συνάδελφων του για θρύλους όπως οι Nirvana και οι Screaming Trees του Mark Lanegan.

Όταν ο Josh Homme αποχώρησε από τους Kyuss το 1995, ενθουσιάστηκε που εντάχθηκε στους Screaming Trees ως κιθαρίστας για την καλοκαιρινή περιοδεία του Lollapalooza ’96.

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Josh Homme και ο εκλιπών Mark Lanegan έγιναν στενοί φίλοι, εκφράζοντας τον αμοιβαίο θαυμασμό που είχαν ο ένας για τον άλλο.

Ωστόσο, το πέρασμα του Josh Homme από τους Screaming Trees ίσως γινόταν μεγαλύτερο αν δεν υπήρχαν κάποιες διαφωνίες με τον Mark Lanegan. Ευτυχώς, και οι δύο συνειδητοποίησαν ότι ήθελαν να είναι ο καθένας επικεφαλής του δικού του συγκροτήματος.

Ενώ συνέχισαν να διατηρούν μία στενή φιλία, ο Josh Homme αποχώρησε για να σχηματίσει τους Gamma Ray, το συγκρότημα που σύντομα θα μεταμορφωνόταν στους Queens of the Stone Age.

Παρόλο που πήραν θέσεις ως τραγουδιστές ξεχωριστών συγκροτημάτων, φαινόταν ότι ο Homme και ο Lanegan δεν μπορούσαν να μείνουν χώρια για πολύ.

 

Το 2000, ο frontman των Screaming Trees εμφανίστηκε στο μεταβατικό άλμπουμ «Rated R» των Queens of the Stone Age, προσφέροντας την εμβληματική, βραχνή φωνή του στα τραγούδια «Leg of Lamb», «Autopilot» και «I Think I Lost My Headache».

Η εμπορική επιτυχία του άλμπουμ άνοιξε την πόρτα ώστε ο Mark Lanegan να ενταχθεί στους Queens of the Stone Age ως μόνιμο μέλος, μία πρόταση που αποδέχτηκε μετά την κυκλοφορία του πέμπτου σόλο άλμπουμ του, «Field Songs».

Με τον Mark Lanegan πιο μόνιμα στο σχήμα, οι Queens of the Stone Age ξεκίνησαν τις εργασίες για το τρίτο άλμπουμ τους, «Songs For The Deaf» (2002).

Το άλμπουμ σημείωσε τεράστια επιτυχία, με το hit single «No One Knows» να συστήνει το συγκρότημα σε ένα ευρύτερο κοινό, ενώ στο σύνολό του, το «Songs For The Deaf» διατηρούσε μία συνέπεια που το αναδεικνύει σε ένα διαχρονικό αριστούργημα των Queens of the Stone Age.

Ο Mark Lanegan παρέμεινε μόνο με το συγκρότημα για ένα ακόμη άλμπουμ, το «Lullabies To Paralyze» (2005), αλλά δεν απομακρύνθηκε ποτέ εντελώς από τον Josh Homme.

 

Το 2007, συμμετείχε στο «River In The Road» και συνεργάστηκε με τον Homme για να τιμήσουν τον αγαπημένο τους σεφ, τον Anthony Bourdain, δημιουργώντας το τραγούδι για την εκπομπή του «Parts Unknown».

Φυσικά, όταν ο Mark Lanegan πέθανε τον Φεβρουάριο του 2022, ο Josh Homme ήταν συντετριμμένος.

Η τραγική είδηση βρήκε τον τραγουδιστή των Queens of the Stone Age σε μία φάση «αυτοεξορίας» καθώς προσπαθούσε να συνέλθει από τους θανάτους αρκετών κοντινών ανθρώπων του.

«Τα τελευταία χρόνια, έχω πενθήσει επτά θανάτους, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων πολύ κοντινών μου. Δεν μπορούσα να κάνω μουσική εκείνη την περίοδο… Δεν ήμουν ούτε διανοητικά ούτε συναισθηματικά έτοιμος γι’ αυτό», είπε τότε στο Visions.

Ο Josh Homme βγήκε από την «αυτοεξορία» του το 2023 για να κυκλοφορήσει το «In Times New Roman…», το πρώτο άλμπουμ των Queens of the Stone Age μετά από έξι χρόνια.

Το συγκρότημα συνόδευσε την κυκλοφορία του άλμπουμ με μία δυναμική περιοδεία, συμπεριλαμβανομένης μίας πολύ επιτυχημένης εμφάνισης στο Glastonbury.

Ευτυχώς, ο Josh Homme φαίνεται να είναι καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής. Φυσικά, η μουσική είναι για εκείνον ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας επούλωσης, τόσο όταν ακούει όσο και όταν δημιουργεί.

Σε μία συνέντευξή του με το Entertainment Weekly περίπου πέντε χρόνια πριν από το θάνατο του Mark Lanegan, ο Josh Homme μίλησε τη δική του μοίρα, επιλέγοντας ένα από τα τραγούδια του φίλου του ως το κατάλληλο τραγούδι για την κηδεία του.

Ο Josh Homme επέλεξε το σόλο τραγούδι «One Hundred Days» του Mark Lanegan από το 2004 ως το ιδανικό τραγούδι για την κηδεία του, σημειώνοντας ότι είναι «συντριπτικά όμορφο».

«Αν ο Mark Lanegan τραγουδούσε για την οδοντόκρεμα, θα ήθελα να βουρτσίζω τα δόντια μου», είπε χαρακτηριστικά για τον θαυμασμό του για τον τραγουδιστή των Screaming Trees.

Όπως λέει ο Josh Homme, ο Mark Lanegan είχε το ταλέντο να γράφει συναισθηματικά φορτισμένα και συγκινητικά τραγούδια και το «One Hundred Days» είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα.

Οι βαθιά ποιητικοί στίχοι αποτυπώνουν τα συναισθήματα μοναξιάς μετά από μία ερωτική απογοήτευση και η αναφορά στο «σούρουπο» υποδηλώνει ότι ο χρόνος τελειώνει…

Ακούστε το «One Hundred Days» του Mark Lanegan παρακάτω.

 

πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News