Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024, 5:27
Flashback

John Lydon: Η στιγμή που τον έκανε να μισήσει τον David Bowie για πάντα

 

Πώς ο John Lydon απέκτησε «απόλυτη αποστροφή» για τον David Bowie.

Λίγοι καλλιτέχνες έχουν βρει την εύνοια στα μάτια του John Lydon. Ο τραγουδιστής των Sex Pistols, ο οποίος αργότερα δημιούργησε τους Public Image Ltd, είναι απόλυτα αφοσιωμένος στην ειλικρινή και punk εικόνα του, εξαπολύοντας επιθέσεις στους συναδέλφους του χωρίς να νοιάζεται ιδιαίτερα για τα συναισθήματά τους ή τη φιλία τους.

Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που έχει διαρκέσει μισό αιώνα, ο John Lydon έχει κατακεραυνώσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, από τους Rolling Stones μέχρι τους Black Sabbath – και ο David Bowie δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ενώ ο John Lydon τη δεκαετία του ’70 έγραφε τραγούδια κατά του κατεστημένου και της μοναρχίας με punk rock σθένος, ο David Bowie τελειοποιούσε τον ήχο και το στιλ του στο χώρο του glam rock.

 

Ο Bowie κέρδισε το κοινό με μία ποικιλία προσωπικοτήτων και φιλόδοξα singles, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τον frontman των Sex Pistols.

Παρόλο που μοιράζονταν την αγάπη για τις εκκεντρικές εμφανίσεις στη σκηνή, αυτό δεν ήταν αρκετό για να προστατεύσει τον David Bowie από την οργή του John Lydon.

Όμως, σε αντίθεση με μερικούς από τους άλλους καλλιτέχνες που επέλεξε να βάλει στο στόχαστρό του, το μίσος του για τον Bowie δεν προέκυψε απαραίτητα από την καλλιτεχνική δραστηριότητά του.

Στην πραγματικότητα, ο Lydon λάτρευε το άλμπουμ «Hunky Dory». Δεν θεωρούσε τον Bowie υποκριτή όπως τους Rolling Stones ή μη πρωτότυπο όπως τους Siouxsie and the Banshees.

 

Δεν επέκρινε την εικόνα του David Bowie, όπως έκανε με τους KISS, ούτε τον «σοσιαλισμό της σαμπάνιας», όπως με τους Clash. Αντίθετα, η αντιπάθειά του Lydon βασιζόταν σε μία προσωπική επαφή τους.

Το περιστατικό συνέβη στα παρασκήνια μιας συναυλίας του Iggy Pop στο Camden του Λονδίνου, όπως αφηγήθηκε ο John Lydon στο βιβλίο του «Rotten».

«Πήγα στα παρασκήνια για να χαιρετήσω επειδή είχα συναντήσει τον Iggy έναν χρόνο νωρίτερα», θυμήθηκε.

«Ο κύριος Bowie ήθελε να με απομακρύνουν – να με πετάξουν έξω, στην πραγματικότητα. Δεν ήταν σε περιοδεία με τον Iggy, απλά ήταν στα παρασκήνια», περιέγραψε.

Ο John Lydon δεν ανέφερε δεν έδωσε καμία εξήγηση για τον λόγο για τον οποίο ο David Bowie ζήτησε από τη συνοδεία του να τον απομακρύνουν και χαρακτήρισε «περίεργο» το περιστατικό.

 

Από εκείνη τη στιγμή, ο John Lydon δήλωσε ότι είχε αναπτύξει μία «απόλυτη αποστροφή για τον Bowie».

«Τι πομπώδης βλάκας!», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μόνο μερικά χρόνια αργότερα, ο John Lydon είχε την ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή του από τον David Bowie. Όπως εξήγησε, έδινε συναυλία με τους Public Image Ltd στην Ελβετία όταν ο Bowie εμφανίστηκε στα παρασκήνια.

Ο τραγουδιστής του «Heroes» είχε φέρει τον γιο του στη συναυλία, καθώς ήθελε να συναντήσει το είδωλο των Sex Pistols.

«Δεν ξέρω κανέναν που θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε τέτοια μαλακία δύο λεπτά πριν βγει στη σκηνή», σημείωσε ο John Lydon.

Ωστόσο, συγκράτησε τον θυμό του, προσέχοντας να μην είναι αγενής στον γιο του Bowie. Η απάντησή του ήταν τόσο μετρημένη, στην πραγματικότητα, που δεν ανταπέδωσε καν τη… χάρη στον Bowie και δεν ζήτησε να τον απομακρύνουν.

Σε μία απροσδόκητα συγκρατημένη αντίδραση, είπε απλά στον David Bowie: «Τώρα, αν ήταν η δική σου συναυλία και ερχόμουν εγώ στα παρασκήνια, θα με είχες πετάξει έξω;»

Αμέσως μετά αποχώρησε. Αν και φαίνεται λίγο ασυνήθιστο για τον διαβόητα οξύθυμο Lydon, αυτή η απάντηση είναι σχεδόν πιο δυνατή από το να καλέσει την ασφάλεια να απομακρύνει τον Bowie από τον χώρο. Ίσως ήθελε να νιώσει ανώτερος, αρνούμενος να κατεβεί στο επίπεδο του.

Παρά τη μόνιμη αποστροφή του για τον David Bowie, ο John Lydon κατάφερε να συγκρατηθεί για μία φορά και να υπερκεράσει τον αντίπαλό του.

Όμως δεν θα μάθουμε ποτέ αν ο Bowie θα τον είχε απομακρύνει από τη συναυλία του αν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι.

 

πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News