Τρίτη 6 Δεκέμβριος 2022, 22:43
Κόσμος

Ιράν – Εμπραχίμ Ραϊσί: «Να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα όσοι διαταράσσουν την ηρεμία της χώρας»

Οι Αρχές πρέπει «να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας», δήλωσε σήμερα (24.9.2022) ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, την ώρα που συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις σε όλο το μήκος και πλάτος της ισλαμικής δημοκρατίας.

Το εν λόγω σχόλιο του προέδρου του Ιράν για τις διαδηλώσεις έγινε την ώρα που ο ίδιος κάλεσε την οικογένεια ενός φρουρού ασφαλείας ο οποίος μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με τις Αρχές, από οργισμένους διαδηλωτές, για να τους συλλυπηθεί.

Σημειώνεται ότι γίνονται διαδηλώσεις εδώ και μία εβδομάδα σε πολλές πόλεις του Ιράν, με αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που πέθανε μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών, αλλά πνίγονται στο αίμα καθώς οι ΜΚΟ και τα ΜΜΕ της χώρας αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 35 άτομα.

Ο πρόεδρος «τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διαχωριστούν οι διαμαρτυρίες από τη διατάραξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και χαρακτήρισε τα γεγονότα (…) στάση», σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ.

Παράλληλα, ιρανικά πρακτορεία μετέδωσαν σήμερα ότι 739 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και 60 γυναίκες, έχουν συλληφθεί στην επαρχία Γκιλάν, στην περιοχή της Κασπίας. Ο λογαριασμός ακτιβιστών 1500tasvir στο Twitter, που έχει 125.000 «ακολούθους» ανέφερε ότι έχει διακοπεί η επικοινωνία με την πόλη Οσναβιέχ, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Η Οσναβιέχ ήταν η μία από τις πολλές πόλεις του βορειοδυτικού Ιράν, όπου ζουν οι Κούρδοι, που απέργησαν την Παρασκευή. Η κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw ανάρτησε ένα βίντεο που, όπως λέει, δείχνει τους διαδηλωτές να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ορισμένα σημεία της πόλης αυτής.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News