Τετάρτη 28 Φεβρουάριος 2024, 2:25
Κόσμος

ΗΠΑ – Τζο Μπάιντεν: «Δικαιολογημένο» το ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου. O πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε δικαιολογημένη την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή του.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε χθες, Παρασκευή (17.03.2023),  ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν με την κατηγορία του παράνομου εκτοπισμού παιδιών και της παράνομης μεταφοράς αμάχων από την Ουκρανία στη Ρωσία στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής. «Είναι ξεκάθαρο πως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του.

«Θεωρώ πως είναι δικαιολογημένο», είπε ο Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ, προτού συμπληρώσει: «Βέβαια, το ερώτημα είναι… Δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ούτε από εμάς. Αλλά νομίζω ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα».

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία αποδέχονται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη-μέλη να προχωρήσουν στη σύλληψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εφόσον βρεθεί στο έδαφος κάποιου εξ αυτών, με σκοπό να προσαχθεί σε δίκη στη Χάγη. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, επιτρόπου της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως είναι «άνευ σημασίας» αφού η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News