Πέμπτη 7 Δεκέμβριος 2023, 5:57
Κόσμος

ΗΠΑ: Συγγραφείς μήνυσαν την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI γιατί χρησιμοποιεί έργα τους για να «εκπαιδεύσει» το ChatGPT

Μια ένωση Αμερικανών συγγραφέων κατέθεσε μήνυσε κατά της μεγάλης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν στις ΗΠΑ, εκ μέρους διάσημων μελών της όπως οι Τζον Γκρίσαμ, Τζόναθαν Φράνζεν, Τζορτζ Σόντερς και Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν του «Game of Thrones», κατηγορώντας την ότι εκπαιδεύει παρανόμως το δημοφιλές πρόγραμμα παραγωγής περιεχομένου ChatGPT, βασιζόμενη στο δικό τους έργο.

Η μήνυση που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης (19.9.2023) στο δικαστήριο των ΗΠΑ από την ένωση Authors Guild δεν είναι η πρώτη κατά της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης του προγράμματος ChatGPT.

Είχαν προηγηθεί μηνύσεις και άλλες στις ΗΠΑ από συγγραφείς, κατόχους πηγαίου κώδικα και εικαστικούς καλλιτέχνες εναντίον παρόχων περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη όπως το πρόγραμμα ChatGPT.

Εκτός του OpenAI της Microsoft, εκκρεμούν επίσης αγωγές σε βάρος της Meta Platforms και της Stability AI για τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν στην «εκπαίδευση» των συστημάτων τους.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Authors Guild Μαίρη Ραζενμπέργκερ ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της σήμερα ότι οι συγγραφείς πρέπει να διατηρήσουν τη δυνατότητα να ελέγχουν «εάν και πώς θα χρησιμοποιηθεί το έργο τους» από την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου «να διαφυλαχθεί η λογοτεχνία μας».

Στην μήνυση υποστηρίζεται ότι το ChatGPT παρείχε ακριβείς περιλήψεις των μυθιστορημάτων, όταν του ζητήθηκε, κάτι που υποδηλώνει ότι τα κείμενα βρίσκονταν ήδη στη βάση δεδομένων του.

Σημειώνεται επίσης ότι εντείνονται οι ανησυχίες ότι οι συγγραφείς θα αντικατασταθούν από συστήματα όπως το ChatGPT που «παράγουν ηλεκτρονικά βιβλία χαμηλής ποιότητας, μιμούμενα τους συγγραφείς και αντικαθιστώντας τα βιβλία που γράφτηκαν από ανθρώπους».

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News