Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 17:43
Ελληνική Μουσική Συναυλίες

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδούν Νίκο Γκάτσο

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς, δύο από τους πρώτους ερμηνευτές των έργων του Νίκου Γκάτσου, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μας μεταφέρουν «μαζί στον κόσμο του Νίκου Γκάτσου». Η μοναδική αυτή συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.

Το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε η Μαρία Φαραντούρη ήταν το «Ματωμένο Φεγγάρι» το 1965, σε στίχους Γκάτσου και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Ακολούθησαν άλλα τρία τραγούδια των δύο δημιουργών την ίδια χρονιά. Στη συνέχεια, η Φαραντούρη ερμήνευσε σπουδαία έργα του Γκάτσου σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, όπως «Τα Παράλογα» με τον εμβληματικό «Εφιάλτη της Περσεφόνης», «Σκοτεινή Μητέρα» και «Αμοργός».

Ο Μανώλης Μητσιάς ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον Νίκο Γκάτσο το 1969 με το γνωστό τραγούδι «Μ’ Ένα Παράπονο», σε μουσική Δήμου Μούτση. Έκτοτε, ερμήνευσε πληθώρα τραγουδιών σε στίχους Γκάτσου, με συνθέτες όπως ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και κυρίως ο Μάνος Χατζιδάκις, στους δίσκους *«Της Γης Το Χρυσάφι»*, *«Αθανασία»* και *«Χειμωνιάτικος Ήλιος»*, με το τραγούδι «Γιάννης Ο Φονιάς» να ταυτίζεται με τον ίδιο. Μετρώντας περισσότερες από ογδόντα πρώτες εκτελέσεις τραγουδιών σε στίχους Γκάτσου, ο Μητσιάς θεωρείται ο κατεξοχήν ερμηνευτής του.

Με αυτή την πλούσια παρακαταθήκη, η Φαραντούρη και ο Μητσιάς αποφάσισαν να μας προσκαλέσουν σε ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο του Νίκου Γκάτσου.

Συνοδεύονται από πέντε εξαιρετικούς μουσικούς: τον Αχιλλέα Ουάστωρ στο πιάνο, τον Ηρακλή Ζάκκα στο μπουζούκι, τον David Leanch στα πνευστά, τον Μιχάλη Πορφύρη στο τσέλο και τον Πέτρο Βαρθακούρη στο μπάσο.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News