Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024, 2:53
Ελλάδα

Guardian – Σαντορίνη: Η επόμενη έκρηξη του ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι με τρομερές συνέπειες

Εφιαλτική πρόβλεψη στον Guardian για το ηφαίστειο Σαντορίνης. Ο επιστήμονας Kajetan Chrapkiewicz από το Imperial College του Λονδίνου, προβλέπει ότι η επόμενη έκρηξη είναι πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι!

Όταν το ηφαίστειο στη Σαντορίνη εξερράγη για τελευταία φορά το 1650 σκότωσε 70 ανθρώπους. Ωστόσο, σχεδόν 400 χρόνια μετά, είναι ήσυχο, αλλά, όπως σημειώνει ο Guardian, δεν κοιμάται… 

Στο Κολούμπο, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που βρίσκεται λίγο έξω από τη Σαντορίνη ανακαλύφθηκε πρόσφατα ένας θάλαμος μάγματος που γεμίζει σταδιακά με τήγμα, ωθώντας τους ερευνητές να εντείνουν την παρακολούθηση του ηφαιστείου σε live χρόνο.

Από τα μέσα του 17ου αιώνα που έγινε η τελευταία φονική έκρηξη, η πληθυσμιακή αύξηση και ο τουρισμός στη Σαντορίνη σημαίνουν ότι ο αντίκτυπος μίας ισοδύναμης έκρηξης σήμερα θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το Κολούμπο ανήκει στην εξαιρετικά εκρηκτική οικογένεια ηφαιστείων, ικανών να δημιουργήσουν μία στήλη έκρηξης ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει τσουνάμι.

Χρησιμοποιώντας μία νέα τεχνική απεικόνισης – παρόμοια με υπερηχογράφημα – ο Kajetan Chrapkiewicz, από το Imperial College του Λονδίνου, και οι συνεργάτες του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου 3,5 χιλιόμετρα κάτω από το ηφαίστειο.

Τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», υποδηλώνουν ότι αν και δεν επίκειται έκρηξη, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή.

Μία άλλη ομάδα ερευνητών στο ερευνητικό σκάφος «Joides Resolution» τρυπά ιζήματα γύρω από το Κολούμπο για να ανακατασκευάσει την ιστορία των εκρήξεων εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Μεταξύ άλλων, ελπίζουν να κατανοήσουν τους δεσμούς μεταξύ σεισμών και ηφαιστείων σε αυτήν την περιοχή και να διερευνήσουν την επίδραση της αλλαγής της στάθμης της θάλασσας στο μέγεθος και τη συχνότητα των εκρήξεων.

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News