Τρίτη 16 Ιούλιος 2024, 7:44
Flashback

Γιατί ο John Lydon θεωρούσε «κοροϊδία» τους Arctic Monkeys

Τα δηλητηριώδη σχόλια του John Lydon για τον Alex Turner και τους Arctic Monkeys.

Κάθε συγκρότημα που αξίζει να το ακούσεις, πιθανότατα έχει κατηγορηθεί από τον John Lydon σε κάποιο σημείο.

Ο πρώην frontman των Sex Pistols, που συνεχίζει να εμφανίζεται με τους πρωτοπόρους τoυ post-punk Public Image Ltd, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι έχει μία αρκετά δηλητηριώδη γλώσσα όταν μιλάει για άλλους μουσικούς.

Με τα χρόνια, οι πάντες, από την Donna Summer μέχρι τους Ramones, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την οργή του Johnny Rotten, αλλά η επίθεση του στον Alex Turner και τους Arctic Monkeys εξακολουθεί να ακούγεται αρκετά παράξενη.

 

Καταρχάς, υπάρχει μία σαφής διαφορά τόσο στον ήχο όσο και στο κοινό ανάμεσα στη μουσική του John Lydon και του Alex Turner.

Ο Alex Turner είναι ένας παραγωγικός τραγουδοποιός που άντλησε έμπνευση από την αναβίωση του garage rock και της indie στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για να καθιερώσει τον εαυτό του και το συγκρότημά του, πριν διαφοροποιήσει τον ήχο και τους στίχους των Arctic Monkeys με κάθε επόμενο άλμπουμ.

Ο John Lydon μπήκε σε ένα φτιαχτό punk συγκρότημα από έναν πωλητή ρούχων και βασίζεται σε αυτή τη φήμη εδώ και πέντε δεκαετίες.

Οι Arctic Monkeys είναι μία δύναμη που δεν πρέπει να υποτιμάται στη σύγχρονη βρετανική ροκ σκηνή.

 

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά τους, «Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not», ήταν το debut album με τις πιο ταχύτερες πωλήσεις στην ιστορία της βρετανικής μουσικής κατά την κυκλοφορία του, και το συγκρότημα από το Σέφιλντ εξακολουθεί να γεμίζει στάδια σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, ο John Lydon δεν πείθεται. Σε συνέντευξή του το 2010 στο Q, επιτέθηκε στον Alex Turner και στους Arctic Monkeys λέγοντας: «Αυτό δεν είναι συγκρότημα. Είναι μία κατασκευή της showbiz. Ένας εμπαιγμός.»

Το να εξισώνεις ένα νεαρό συγκρότημα, που έχει κυκλοφορήσει όλο του το υλικό μέσω μιας ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας, της Domino, με μία κατασκευή της showbiz είναι ένας αρκετά αμφιλεγόμενος ισχυρισμός και ένας που ο John Lydon μάλλον δεν είναι κατάλληλος να κάνει.

Άλλωστε, οι Sex Pistols σχηματίστηκαν από τον Malcolm McLaren αποκλειστικά και μόνο με βάση την εμφάνισή τους, και το συγκρότημα υπήρχε κυρίως για τον σκανδαλοθηρικό παράγοντα.

Arctic Monkeys
Zackery Michael

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, ο γηρασμένος πλέον punk rocker δεν συμπαθεί τους Arctic Monkeys.

 

«Δεν εξελίσσονται. Είναι κολλημένοι σε μία χρονική στρέβλωση και δεν γράφουν από καρδιάς. Μόλις αναγνωρίσεις τους τέσσερις τοίχους ενός είδους και μείνεις μέσα σε αυτούς, δεν γράφεις από καρδιάς», σχολίασε.

Πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι αυτή η συνέντευξη έγινε το 2010, πριν ο Alex Turner οδηγήσει το συγκρότημα σε ένα είδος πολύ πιο κοντά στη χαλαρή jazz ή τη lounge μουσική παρά στην εφηβική indie rock.

Ωστόσο, το 2009 κυκλοφόρησε το «Humbug», ένα άλμπουμ με ώριμους και ειλικρινείς στίχους, που αποτέλεσε μία απομάκρυνση από την indie rock των δύο πρώτων δίσκων των Arctic Monkeys.

Το «Humbug» περιέχει ίσως τους καλύτερους στίχους του Alex Turner, αλλά και πάλι, ο John Lydon διαφωνούσε.

«Απλά ανάβει τον υπολογιστή του και πληκτρολογεί “punk” και εμφανίζεται ένα αποτέλεσμα», υποστήριξε.

«Δεν βλέπω καμία αναζήτηση ψυχής εκεί. Απλά ευχάριστα μικρά τραγουδάκια. Υπάρχει χώρος για τέτοια πράγματα, αλλά εγώ αναζητώ περισσότερη ουσία», συνέχισε.

Ο John Lydon ίσως υπερεκτιμά την επιρροή του εδώ, καθώς οι Arctic Monkeys δεν ασπάστηκαν ποτέ πραγματικά το punk rock.

Ορισμένα από τα πρώτα τους τραγούδια σίγουρα μοιράζονταν punk στοιχεία, αλλά γενικά, το συγκρότημα επηρεάστηκε πολύ περισσότερο από indie και garage rock συγκροτήματα όπως οι The Strokes παρά από την αρχαϊκή επανάσταση των Sex Pistols.

Το κατά πόσον ο John Lydon πιστεύει πραγματικά τα μισά από αυτά που λέει στις συνεντεύξεις παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.

Τα σχόλιά του για τον Alex Turner και τους Arctic Monkeys δίνουν την εντύπωση ενός ηλικιωμένου που θυμώνει με τη νεότερη γενιά επειδή κάνει τα δικά της πράγματα χωρίς αυτόν, αφού κάποτε ήταν είδωλο των εφήβων και εκπρόσωπος της νεολαίας που αισθανόταν περιθωριοποιημένη.

 

πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News