Περισσότεροι από 1.200 καλλιτέχνες, DJs και διοργανωτές της γαλλικής μουσικής βιομηχανίας συγκεντρώθηκαν σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τον «κόσμο της νύχτας» σε πολιτική δράση και να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο να προκύψει η πρώτη ακροδεξιά γαλλική κυβέρνηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα μέλη του Front Électronique (FE) οργάνωσαν ζωντανές συζητήσεις στην υπηρεσία video streaming Twitch και δωρεάν συναυλίες και κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ Siamo Tutti Antifascisti Vol.1 (Είμαστε όλοι αντιφασίστες) με 38 καλλιτέχνες για τη συγκέντρωση χρημάτων. Η συλλογή περιγράφεται ως «κάλεσμα στα όπλα».
Τα μέλη της FE λένε ότι οδηγήθηκαν στην πράξη εναντιωμένοι στην αναβίωση «του παλιού φασισμού» με τη μορφή του Εθνικού Συναγερμού (RN), του πολιτικού κόμματος με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν, το οποίο πρώτευσε στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής – και το οποίο θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση αν κερδίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο.
«Η ηλεκτρονική σκηνή ήταν πάντα ένα καταφύγιο για τη διαφορετικότητα, είτε πρόκειται για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνική καταγωγή ή τις ατομικές πεποιθήσεις»
«Ο πολιτισμός μας παρέμεινε σιωπηλός για πολύ καιρό»
Το βράδυ της Τετάρτης, μέλη της FE, μεταξύ των οποίων ο παραγωγός και καλλιτέχνης χορευτικής μουσικής Étienne de Crécy και ο τραγουδοποιός της ηλεκτρονικής ποπ, Voyou, εμφανίστηκαν μπροστά σε πλήθος χιλιάδων ανθρώπων σε συγκέντρωση στην Place de la République στο Παρίσι.
Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης ήταν ο Βραζιλιάνος πρώην ποδοσφαιριστής Raí, ο οποίος μίλησε για την εμπειρία του να ζει υπό την ακροδεξιά κυβέρνηση με επικεφαλής τον Jair Bolsonaro στην πατρίδα του.
Ο Lucas Langlais, ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας Unfair Music και μέλος της FE, δήλωσε: «Ο πολιτισμός μας παρέμεινε σιωπηλός για πολύ καιρό. Δεν μπορούμε πλέον να μείνουμε άπραγοι χωρίς να δράσουμε για να υπερασπιστούμε αυτό που είμαστε και τους ανθρώπους που αγαπάμε.
»Η ηλεκτρονική σκηνή ήταν πάντα ένα καταφύγιο για τη διαφορετικότητα, είτε πρόκειται για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνική καταγωγή ή τις ατομικές πεποιθήσεις. Πιστεύουμε ότι η μουσική και ο χορός είναι ισχυρά μέσα για να αντισταθούμε στη μισαλλοδοξία και να γιορτάσουμε την ελευθερία της έκφρασης».
Siamo Tutti Antifascisti / Είμαστε όλοι αντιφασίστες
Οι καλλιτέχνες μπορούν να έχουν τεράστια σημασία στην πολιτική σφαίρα»
Ορισμένες από τις πιο καταξιωμένες προσωπικότητες της γαλλικής ηλεκτρονικής μουσικής εξέφρασαν ιδιωτικά την αντίθεσή τους στην άνοδο του κόμματος της Λεπέν, αλλά δεν μίλησαν, μια επιφυλακτικότητα με την οποία διαφωνεί ο Voyou.
«Πάντα ζητώ από τους οπαδούς μου να ψηφίσουν χωρίς να τους λέω ποιον να ψηφίσουν, αλλά αυτή τη φορά ένιωσα ότι έπρεπε να αναλάβω πιο ενεργό ρόλο», δήλωσε ο Voyou. «Οι καλλιτέχνες μπορούν να έχουν τεράστια σημασία στην πολιτική σφαίρα».
Ένα «επικίνδυνο κύμα ρατσισμού και ομοφοβίας» γίνεται ήδη αισθητό μετά την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία, σύμφωνα με τους μουσικούς Le Kaiju και Sujigashira της Grand Remplacement Records, μιας κολεκτίβας που υποστηρίζει καλλιτέχνες από τις διασπορές του παγκόσμιου Νότου.
Μιλάνε για φίλους και συγγενείς που έχουν αντιμετωπίσει αποδοκιμασίες όπως «ανυπομονώ για την 7η Ιουλίου» και «πήγαινε πίσω από εκεί που ήρθες».
«Η μουσική και ο χορός είναι ισχυρά μέσα για να αντισταθούμε στη μισαλλοδοξία και να γιορτάσουμε την ελευθερία της έκφρασης»
Οι νέοι μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά
Ο Le Kaiju είπε: «Η άνοδος του φασισμού στη χώρα μας δεν είναι καινούργια- είναι μέρος του DNA της. Αλλά αυτή η στιγμή έχει κάνει ακόμη και τους πιο προνομιούχους από εμάς να φοβούνται για την ύπαρξή τους».
Για την Myriam Konté, η οποία είναι διάσημη DJ με το όνομα Melanin, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της είναι η ακροδεξιά πολιτική σχετικά με τους προϋπολογισμούς των πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Οι νέοι μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην τελική ψήφο στις γαλλικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις της περασμένης Κυριακής έδειξαν προτίμηση μεταξύ των 18-34 ετών στον αριστερό συνασπισμό έναντι της ακροδεξιάς, αλλά περίπου το ένα τέταρτο επέλεξε το κόμμα της Λεπέν και του Μπαρντελά, σημαντικά περισσότεροι από αυτούς που ψήφισαν το κόμμα του Μακρόν.
Η γαλλική μουσική και η πολιτική διαμαρτυρία είναι από καιρό αλληλένδετες. Το 1968 το hit single του Jacques Dutronc, «Il est Cinq Heures, Paris s’éveille» συνυπολογίστηκε για τις εκτεταμένες διαδηλώσεις εκείνης της χρονιάς από φοιτητές που έλκονταν από το ρεφρέν του: «Παρίσι, ξύπνα».
«Οι νέοι τσαντίζουν το Εθνικό Μέτωπο»
Το τραγούδι «Porcherie» του 1985 από τους πανκ Bérurier Noir περιέχει το ρεφρέν «La jeunesse emmerde le Front National» – οι νέοι τσαντίζουν το Εθνικό Μέτωπο – ένας στίχος που έγινε κραυγή συσπείρωσης κατά της ακροδεξιάς το 2002, όταν ο ιδρυτής του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν συγκλόνισε το έθνος με την πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Το τραγούδι γνώρισε αναβίωση στο TikTok και σε πορείες κατά τη διάρκεια της φετινής ψηφοφορίας. Ο τραγουδιστής Eloi οδήγησε το πλήθος να το τραγουδήσει σε μια συναυλία στο κλαμπ Virage στο Παρίσι, καθώς τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας έφτασαν το βράδυ της Κυριακής.
*Με στοιχεία από theguardian.com / Αρχική Φωτό: Myriam Konté (MELANIN)