Τρίτη 18 Ιούνιος 2024, 6:40
Πολιτική

Φρέντι Μπελέρης: «Νίκη έναντι του πραξικοπήματος Ράμα εναντίον μου πιθανή εκλογή μου στο ευρωκοινοβούλιο»


Ως «μεγάλη δικαίωση για την ελληνική εθνική μειονότητα» χαρακτηρίζει πιθανή εκλογή του στις ευρωεκλογές της Κυριακής (09.06.24) ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Φρέντι Μπελέρης.

Σημαντική νίκη έναντι «του πραξικοπήματος Ράμα εναντίον του» θα ισοδυναμεί πιθανή εκλογή του στις επικείμενες ευρωεκλογές, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο νόμιμα εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι νιώθει την Ελλάδα στο πλευρό του κι επαναλαμβάνει πως η δίωξη εις βάρος του είναι «στημένη».

Ακόμη, ο Φρέντι Μπελέρης δηλώνει στεναχωρημένος για την κριτική, που για «μικροπολιτικούς λόγους», όπως λέει, ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην υποψηφιότητά του.

Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του Φρέντι Μπελέρη έχει ως εξής:

ΕΡ: Τι σημαίνει για την ελληνική εθνική μειονότητα η εκλογή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

ΑΠ: Θα είναι μια μεγάλη νίκη και μια μεγάλη δικαίωση καθώς η φωνή τους θα είναι πιο δυνατή στην καρδιά της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από τη θέση αυτή θα μπορώ να προωθήσω όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική εθνική μειονότητα, όπως π.χ. το ζήτημα των περιουσιών μας. Αυτό που επιδίωξε το καθεστώς Ράμα με το πραξικόπημα εναντίον μου όχι μόνο θα έχει αποτύχει, αλλά ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός θα βγει ακόμα πιο δυνατός.

ΕΡ: Σε ποιο σημείο βρίσκεται η εκδίκαση της δικαστικής σας υπόθεσης; Υπάρχουν ελπίδες να αναλάβετε δημαρχιακά καθήκοντα στη Χειμάρρα;

ΑΠ: Η έφεση έχει οριστεί για τις 7 Ιουνίου. Θα μου προκαλέσει έκπληξη το να αθωωθώ όχι επειδή τα στοιχεία εναντίον μου δεν είναι αστεία, αλλά γιατί όλη αυτή η ιστορία στήθηκε ακριβώς γι αυτό τον λόγο. Να καταδικαστώ για να μην αναλάβω Δήμαρχος και να μην μπορέσω να προστατεύσω τα συμφέροντα και τις περιουσίες των Χειμαριωτών. Γι’ αυτό και είναι παράλογη η άποψη κάποιων ότι δεν έπρεπε να είμαι υποψήφιος Ευρωβουλευτής και να αφοσιωθώ στη Χειμάρρα. Πώς; Αφού ακόμα και για μία μέρα αν καταδικαστώ χάνω τα πολιτικά μου δικαιώματα στην Αλβανία και δεν θα μπορώ να είμαι ποτέ ξανά υποψήφιος. Αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος του καθεστώτος Ράμα και μπορεί να τον πετύχει δεδομένου ότι ελέγχει τη Δικαιοσύνη. Αν όμως εκλεγώ Ευρωβουλευτής, η ψυχολογία του κόσμου στην περιοχή θα αλλάξει, και πιστεύω ότι τελικά θα κερδίσουμε και τις εκλογές στο Δήμο Χειμάρρας με τον υποψήφιο που θα επιλέξει η “Ομόνοια”, το κόμμα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

ΕΡ: Έχετε μείνει πάνω από 12 μήνες προφυλακισμένος στις αλβανικές φυλακές. Έχετε πτοηθεί ή σκεφθεί να υπαναχωρήσετε από τον αγώνα σας; Νιώθετε την Ελλάδα στο πλευρό σας;

ΑΠ: Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό μου. Από την πρώτη στιγμή, μέχρι σήμερα. Ο πρωθυπουργός πίεσε την αλβανική κυβέρνηση, έστειλε συνεργάτες του να με δουν στη φυλακή, η πρέσβης μας στα Τίρανα ήταν συνεχώς κοντά μου. Επίσης έφερε το θέμα στην Ευρώπη, πήρε ψηφίσματα στήριξής μου από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα στην Ευρώπη. Έκανε ό,τι μπορούσε για να αποδοθεί δικαιοσύνη και όταν είδε ότι το καθεστώς Ράμα επιμένει στην αυταρχική του τακτική, μου έδωσε την ευκαιρία να συνεχίσω τον αγώνα μου ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Όλη αυτή η στήριξη που είχα μου έδινε δύναμη να σταθώ όρθιος όλους αυτούς τους μήνες. Μου έγιναν πολλές προτάσεις να συμβιβαστώ, με αντάλλαγμα να αποχωρήσω από τα κοινά της μειονότητας και να “πουλήσω” τον αγώνα των Χειμαριωτών. Δεν θα το έκανα ποτέ, όσο δύσκολες και αν είναι οι μέρες που περνάω στη φυλακή. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν δίπλα μου, μου έδινε ακόμα μεγαλύτερη δύναμη να σταθώ όρθιος.

ΕΡ: Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών;

ΑΠ: Θα σας απαντήσω ποια θέλω εγώ να είναι η προτεραιότητα. Ο πλήρης σεβασμός των δημοκρατικών κανόνων και του κράτους δικαίου. Και η προκοπή των πολιτών. Για όσους μεγαλώσαμε σε ανελεύθερα καθεστώτα η Ευρώπη ταυτίζονταν πάντα με ελευθερία και την οικονομική πρόοδο. Αυτό το Ευρωπαϊκό όραμα πρέπει να δυναμώσουμε ξανά.

ΕΡ: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό για ψηφοθηρία με την επιλογή σας στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ενώ και εσάς προσωπικά σας χαρακτήρισαν σε πολλές περιπτώσεις ακροδεξιό. Τι απαντάτε;

ΑΠ: Εκπλήσσομαι και λυπάμαι που τα λένε αυτά. Όλη μου τη ζωή αγωνίζομαι για τα δικαιώματα του ελληνισμού της Αλβανίας. Και είχα πολλές φορές συνεργαστεί με τα κόμματα που είναι σήμερα στην αντιπολίτευση. Με ξέρουν, έχουμε μιλήσει και ειλικρινά στενοχωριέμαι που για μικροπολιτικούς λόγους σήμερα κάποιοι υιοθετούν με τόση επιπολαιότητα την προπαγάνδα των εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας. Θα το πω μία ακόμα φορά: Η μάχη που δίνω είναι για τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου, είναι για τις ελευθερίες των πολιτών. Για να μη μπορεί κανείς να αρπάζει τις περιουσίες και να φυλακίζει με το έτσι θέλω όποιον δεν του αρέσει, ειδικά σε μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό θα έπρεπε να ενώνει όλα τα ελληνικά κόμματα. Αν η θέση της αντιπολίτευσης είναι ότι έπρεπε να δεχτούμε μοιρολατρικά το πραξικόπημα στη Χειμάρρα, την απόφαση ενός στημένου δικαστηρίου, να αφήσουμε τη μειονότητα στην τύχη της και να πούμε και “σφάξε με αγά μου να αγιάσω” από πάνω, τότε δίνουν ένα ακόμα επιχείρημα γιατί πρέπει να ψηφιστεί η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΡ: Παρατηρούμε μια συνολική αναταραχή στις σχέσεις μας με τους Βαλκάνιους γείτονες μας. Πως πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στις πρόσφατες προκλήσεις της νέας ηγεσίας στα Σκόπια; Αποτελεί επιλογή της Αθήνας η παραπομπή της συμφωνίας των Πρεσπών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης; Μήπως η τωρινή συμπεριφορά της νέας ηγεσίας στα Σκόπια έρχεται ως αποτέλεσμα της απροθυμίας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να κυρώσει τα μνημόνια που απορρέουν από αυτήν τα τελευταία 5 χρόνια;

ΑΠ: Η Ελλάδα δεν προκάλεσε καμία ένταση. Η Κυβέρνησή μας είπε εξαρχής ότι παρά τις όποιες ενστάσεις είχε για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα τη σεβαστεί απόλυτα. Το ίδιο οφείλει να κάνει και η άλλη πλευρά, αντί να λένε “θα αποκαλούμαστε όπως θέλουμε”. Η Ελλάδα είναι ισχυρή χώρα, είναι παλιό μέλος της ΕΕ, έχει εμπειρία από διεθνή διπλωματία, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Καλό θα είναι και οι μικρότερες χώρες της περιοχής να δείξουν μεγαλύτερη ωριμότητα.πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News