Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024, 17:29

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν ο πλοίαρχος και δύο μηχανικοί του Euroferry Olympia, του πλοίου που πήρε φωτιά ανοιχτά της Κέρκυρας.

Ο πλοίαρχος και οι μηχανικοί συνελλήφθησαν μετά το ναυάγιο του πλοίου και σύμφωνα με την ΕΡΤ ο εισαγγελέας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση γιατί τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά ώστε να οδηγήσουν σαφή δίωξη.

Η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, που θα γίνει από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας υπό την επίβλεψη δύο αντιεισαγγελέων, της κας Κοσκινάρη και του κ. Ηλιόπουλου, και την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κέρκυρας κ. Λαμπρίδη, θα εξετάσει εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα του ναυαγίου του εμπρησμού και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

Οι εισσαγελείς έχουν δώσει στα μέλη του Λιμεναρχείου 12 κατευθυντύριες γραμμές για την έρευνα. Μεταξύ αυτών είναι η διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να εξεταστούν τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά, όπως και το να παρθούν και ένορκες καταθέσεις από όλους τους διασωθέντες αλλά και άλλους μάρτυρες που είδαν τι συνέβη και ξεκίνησε αυτή η πυρκαγιά, δηλ. τους ψαράδες που ήταν εκεί.

9 άτομα στο νοσοκομείο

Από τους επιβάτες, 9 άτομα βοσηλεύονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση του 65χρονου Βούλγαρου που ήταν στους 2 που απεγκλωβίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.

τα αναπνευστικά προβλήματα σε αυτόν είναι σοβαρά.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες της κατάσβεσης

Παράλληλα συνεχίζεται η κατάσβεση στο πλοίο που πήρε φωτιά στην Κέρκυρα, με την αγωνία να έχει φτάσει στα ύψη για τους 12 αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων και 3 Έλληνες.

Και οι 3 είναι οδηγοί, όπως έγινε γνωστό, με το πλοίο να καίγεται τώρα στο εσωτερικό του.

Παράλληλα, καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για να να μη βυθιστεί το Euroferry Olympia από τις τεράστιες ζημιές που έχει υποστεί.

Το πλοίο έχει ήδη προσδεθεί από ρυμουλκό και δεν κινδυνεύει πλέον να παρασυρθεί και να προσαράξει στα αβαθή ή να προσκρούσει επάνω σε κάποιο άλλο πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του πλοίου επικρατούν θερμοκρασίες πάρα πολύ υψηλές που φτάνουν τους 500-600 βαθμών Κελσίου, ενώ στις δεξαμενές του το Euroferry Olympia φέρεται να έχει πάνω από 700 τόνους. 

click4more: Τι ανέφερει στο newsit.gr ο γιος του ενός αγνοούμενου

Η υψηλή θερμοκρασία είναι ο λόγος που ακόμα δε μπορεί κανείς να μπει μέσα για να κάνει έρευνες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες ανεύρεσης των χαμένων ανθρώπων καθώς και η κατάσβεση της πυρκαγιάς, θα γίνει απάντληση όλων των πετρελαιοειδών ποσοτήτων από το πλοίο για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος της θαλάσσιας ρύπανσης.

Το πλοίο σε δεύτερο χρόνο θα ρυμουλκηθεί σε ασφαλή λιμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της πλοιοκτήτριας εταιρείας και μετά απο συνεννόηση με τις Αρχές. Κλιμάκιο της “Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων” έχει ήδη μεταβεί στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο, για να διεξάγει τεχνική διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών και συνθηκών που οδήγησαν στην πρόκληση του ναυτικού ατυχήματος της πυρκαγιάς, σε συνεργασία με την ομότιμη Ιταλική Αρχή DIGIFEMA.

Με εντολή του Υπουργού οι οικογένειες των Ελλήνων αγνοουμένων με την συνοδεία Αξιωματικού ΛΣ- Ψυχολόγου και με μέριμνα του Υπουργείου, έχουν μεταβεί στην Κέρκυρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News