Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024, 21:05
Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο επτά στα δέκα εκκαθαριστικά – Πιθανή η παράταση

Επτά στους 10 φορολογούμενους δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2022, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από τους μισούς φορολογούμενους έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ενώ ένα ποσοστό σχεδόν 2 στους 10, έχουν επιστροφή φόρου και μόνο οι τρεις στους 10 θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Ο μέσος επιπλέον φόρος που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 828 ευρώ, ενώ όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος έχει λαμβάνειν κατά μέσο όρο 354 ευρώ.

Μάλιστα, σχεδόν οι έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν ήδη δει το ποσό της επιστροφής που δικαιούνται στον τραπεζικό τους λογαριασμό ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν μείωση ή και μηδενισμό του φετινού «λογαριασμού» του ΕΝΦΙΑ λόγω του αυτόματου συμψηφισμού της επιστροφής φόρου εισοδήματος με φορολογικές οφειλές που για πρώτη φορά διενεργεί κεντρικά η ΑΑΔΕ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ανεβάσει ταχύτητα. Πλέον οι δηλώσεις που υποβάλλονται σε καθημερινή βάση κινείται σταθερά πάνω από τις 70.000 από 30.000 που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Όπως εκτιμάται τις επόμενες ημέρες και όσο πλησιάζουμε προς το τέλος Ιουνίου θα ανεβαίνει ο αριθμός υποβολής των δηλώσεων, αλλά θα πρέπει να θεωρείται μάλλον ως δεδομένη η παράταση κατά έναν τουλάχιστον μήνα, λόγω των εκλογών της και της διπλής αναμέτρησης.

Από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί 1.548.609 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος. Η επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν δείχνει ότι:

  • Το 53,15% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2022 καθώς για 823.086 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
  • Για το 16,96% των φορολογουμένων ή 262.644 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 354 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περισσότεροι από 174.000 φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα έλαβαν ήδη την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται από την Εφορία. Στο 55,61% των φορολογούμενων έχει πιστωθεί στον λογαριασμό του συνολικά το ποσό των 39,3 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους φορολογούμενους η φορολογική διοίκηση προχωρά σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως υψηλών ποσών επιστροφών φόρου γίνεται επανέλεγχος. Σημειώνεται ότι, άμεση επιστροφή φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας.

Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν υποβάλει ακόμη φορολογική δήλωση και γνωρίζουν ότι θα έχουν επιστροφή φόρου αλλά δεν θέλουν να συμψηφιστεί το ποσό της επιστροφής με τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφλήσουν πρώτα το φετινό φόρο για τα ακίνητά τους και μετά να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για να εισπράξουν άμεσα το ποσό του φόρου που δικαιούνται.

  • Το 29,89% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 462.879 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 383,15 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 828 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News