Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024, 10:52
Ελλάδα

Φάρμακα: 7 απαντήσεις της φαρμακοβιομηχανίας στις φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των εμπλεκόμενων φορέων για τις ελλείψεις στα φάρμακα. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) απαντά σε όσα καταλογίζουν οι φαρμακαποθηκάριοι στην ξένη φαρμακοβιομηχανία.

Απαντώντας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στις επιθέσεις για υποεφοδιασμό της αγοράς από πολύτιμα φάρμακα, με ευθύνη των πολυεθνικών εταιρειών, κατηγορεί τις φαρμακαποθήκες ότι:

* Ένας από τους παράγοντες των ελλείψεων είναι προβλήματα σε πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή πολλών φαρμάκων.

* Ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων φαρμάκων στα Νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν ελλείψεις στο κανάλι των ιδιωτικών φαρμακείων, των οποίων η προμήθεια γίνεται μέσω του χονδρεμπορίου.

* Σε πολλά από τα αναφερθέντα προϊόντα, έχουμε δεχθεί σημαντικές επιστροφές το 2022, γεγονός που αποδεικνύει ότι ποσότητες λιμνάζουν στην αγορά, υποκείμενες σε εποχιακή ζήτηση παράλληλων εξαγωγών.

* Οι πολυεθνικές και οι τοπικές φαρμακευτικές εταιρίες ανελλιπώς (ακόμη και σε περιόδους εορτών) καλύπτουν τη ζήτηση για συνταγογραφούμενα φάρμακα και επιπλέον καθημερινά δηλώνουν τις πωλήσεις τους στον ΕΟΦ.

* Ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει εάν οι φαρμακευτικές εταιρίες καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών της χώρας και να ορίσει αν υφίσταται υποεφοδιασμός. Επιπλέον οι εταιρίες ενημερώνουν τον ΕΟΦ όταν προκύπτουν προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς, για οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων παραγωγής ή υπερβολικής αύξησης της ζήτησης.

* Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φαρμακαποθηκάριων δεν δέχθηκε ποτέ να δώσει στοιχεία για τις πωλήσεις των μελών του σε συνεχή βάση όπως η φαρμακοβιομηχανία, αλλά και η Πολιτεία δεν υποστήριξε τη διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα. Ως εκ τούτου δεν μπορεί η Διοίκηση των Φαρμακαποθηκάριων να αναφέρεται σε υποεφοδιασμό, με αποκλειστική ευθύνη των εταιρειών.

* Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αφήνουν ένα τεράστιο περιθώριο κέρδους (από 50% έως 300%) σε αυτούς που πραγματοποιούν παράλληλες εξαγωγές και αυτοί είναι οι χονδρέμποροι και όχι οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρίες μέλη του τονίζουν ότι προτεραιότητα είναι η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και συνεργαζόμαστε με τις Αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων στους ασθενείς.

PIF: «Ατεκμηρίωτες οι κατηγορίες»

Απάντηση στις βολές των φαρμακαποθηκάριων για «τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων με ευθύνη 9 ξένων Φαρμακοβιομηχανιών», έδωσε νωρίτερα και το Διοικητικό Συμβούλιο των εταιρειών καινοτομίας PhARMA Innovation Forum (PIF).

Ο PIF δηλώνει ότι είναι «λυπηρό» το φαινόμενο της εκτόξευσης ατεκμηρίωτων κατηγοριών και καλεί όλους τους φορείς να δείξουν «σοβαρότητα και υπευθυνότητα», αποφεύγοντας, ωστόσο, να κατονομάσει τους φαρμακαποθηκάριους.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Σε μία περίοδο που η πλειοψηφία των εμπλεκόμενων φορέων εργάζεται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ελλείψεων φαρμάκων, είναι τουλάχιστον λυπηρό κάποιοι να εκτοξεύουν ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες εναντίον συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών κατονομάζοντάς τις χωρίς αποδείξεις. Το θέμα των ελλείψεων και της επαρκούς παραγωγής φαρμάκων είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και αποτελεί διεθνή πρόκληση.

H καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία εκπροσωπούμενη από το PhARMA InnovationForum (PIF) Greece, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών και συμμετέχει στο θεσμικό διάλογο προσφέροντας λύσεις και καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις. Καλούμε όλους τους φορείς να κινούνται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς την ίδια κατεύθυνση».

Τι κατήγγειλαν οι φαρμακαποθηκάριοι

Την περασμένη Τετάρτη (25/1/23) η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, κα. Ειρήνη Μαρκάκη, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, καταδεικνύοντας ως “ενόχους” τους άλλους δύο κρίκους της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων, που είναι οι πολυεθνικές Φαρμακευτικές Εταιρείες, αλλά και τα ίδια τα Φαρμακεία.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέδειξαν μάλιστα 9 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες που – σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει από τα μέλη τους – ευθύνονται διαχρονικά για τον υπο-εφοδιασμό της αγοράς.

Από την πλευρά του ο γεν. γραμματέας του ΠΣΦ, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε:

«Εμείς θεωρούμε ότι η τροφοδοσία της αγοράς σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα, είναι σημαντικά μειωμένη. Παρέλαβα πέρυσι και φέτος από την ίδια εταιρεία σκευάσματα και φέτος η τροφοδοσία μου είναι μειωμένη κατά 80%. Να μας πουν σε τεμάχια, τι έχουν διαθέσει πέρυσι και φέτος και να ελεγχθούν από την Πολιτεία γι’ αυτά», τονίζει ο ίδιος και λέει πως ο λόγος για τον οποίο δεν εφοδιάζεται η αγορά, κρύβει από πίσω τις υπέρογκες εκπτώσεις και επιστροφές (clawback και rebate) που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο κράτος.

«Όσο για ποιο λόγο γίνεται αυτό; Θα κάνω μια εικασία: Όταν έχεις 55% clawback και rebate για ένα προϊόν που το πουλάς 4 ευρώ, φτάνεις να εισπράττεις τελικά 1,90 ευρώ. Το 2,10 στο έχει πάρει πίσω το κράτος με clawback και rebate. Άρα μπορεί η αρχική τιμή να είναι συμφέρουσα, η ουσιαστική τιμή όμως να μην είναι συμφέρουσα», κατέληξε ο ίδιος.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News