Τρίτη 18 Ιούνιος 2024, 22:11
Κόσμος

Εκλογές στο Μεξικό: Η Κλαούδια Σέινμπαουμ πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος της χώρας


Μέσα ενημέρωσης και το κυβερνών κεντροαριστερό κόμμα MORENA ανακοίνωσαν ότι η υποψήφια της παράταξης Κλαούδια Σέινμπαουμ επικράτησε στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή (02.06.2024) στο Μεξικό, λίγη ώρα αφού έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NMAS και την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας «El Financiero», η Κλαούδια Σέινμπαουμ σύμφωνα με τα exit polls θα είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που θα ορκιστεί πρόεδρος του Μεξικού.

Δεν δόθηκαν εκτιμήσεις για το εύρος της νίκης της. Ο επικεφαλής του Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA), ο Μάριο Ντελγάδο, διαβεβαίωσε πάντως υποστηρικτές του κόμματος ότι η Κλαούδια Σέινμπαουμ κέρδισε με «πολύ μεγάλη» διαφορά. Δεν έδωσε ποσοστά.

Οι εκλογές αυτές, οι μεγαλύτερες στην ιστορία του Μεξικού, αμαυρώθηκαν από σωρεία δολοφονιών, που συνεχίστηκαν ακόμη και χθες, εν μέσω ψηφοφορίας, με δύο ανθρώπους να πέφτουν νεκροί σε εκλογικά τμήματα στην πολιτεία Πουέμπλα. Η βία είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει η επόμενη αρχηγός του κράτους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα η επικράτησή της, η Κλαούδια Σέινμπαουμ θα διαδεχθεί τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ την 1η Οκτωβρίου για εξαετή θητεία στο κορυφαίο αξίωμα του Μεξικού.πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News