Σάββατο 20 Απρίλιος 2024, 12:21
Πολιτική

Εκλογές 2023: Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Σήμερα ίσως το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο

«Η σταθερότητα στη χώρα περνά μέσα από την αυτοδυναμία της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές», ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού χτες από τη Λαμία, στην πρώτη του προεκλογική ομιλία μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σε αυτό το πρόταγμα συμπυκνώνεται το αφήγημα της ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές.

«Ισχυρή ψήφος στην πρώτη κάλπη»

Η ΝΔ προτάσσει την ανάγκη ισχυρής ψήφου στην πρώτη κάλπη ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, ένα «στοίχημα» που γνωρίζει ότι πλέον είναι δύσκολο και ρίχνει όλες της τις δυνάμεις στην επανασυσπείρωση του κόμματος και στο να αποτραπεί η ψήφος διαμαρτυρίας.

«Στην πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Κι όταν λέω “ποιος” εννοώ ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο Πρωθυπουργός. Είναι τόσο απλά και τόσο καθαρά. Πρόκειται, συνεπώς, για μια ενιαία διαδικασία στην οποία δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές, ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας» δήλωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα το ξαναπώ με όση σαφήνεια μπορώ: τίποτα από τα δύο δεν διορθώνεται μετά. Το κακό για τη χώρα και την κοινωνία θα έχει συντελεστεί» πρόσθεσε.

«Κόμμα διαμαρτυρίας το ΠΑΣΟΚ»

Η κυβερνητική παράταξη ευθέως καταλογίζει στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι επιχειρεί να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ… το «κόμμα διαμαρτυρίας» σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές.

Πίσω από την θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας Πρωθυπουργός να μην είναι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά άλλο πολιτικό πρόσωπο, βλέπουν ξεκάθαρη στόχευση να απευθυνθεί σε όσους ψηφοφόρους είναι επιφυλακτικοί ή και δυσαρεστημένοι με τις ηγεσίες των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Τι σημαίνει ο “άγνωστος Χ” που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα;»

«Όσοι μιλούν για μια δήθεν συνεργασία, ουσιαστικά παραπέμπουν σε παραλυσία. Πώς αλλιώς να ερμηνευτούν άραγε δηλώσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά χωρίς Πρωθυπουργό αυτόν που θα έχουν επιλέξει οι πολίτες; Και τι σημαίνει αυτός ο “άγνωστος Χ” που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Άλλον δηλαδή να θέλουν και άλλος τελικά να τους προκύψει;» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την προεκλογική του ομιλία στη Λαμία.

«Θα το πω όσο απλά γίνεται: Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία για να έχεις Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα Πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα είναι αύριο;» πρόσθεσε με έμφαση.

«Κυβέρνηση συνεργασίας, δυσκολία κυβερνησιμότητας»

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εστιάζει η ΝΔ είναι στις δυσκολίες κυβερνησιμότητας στην περίπτωση που απαιτηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό το επιχείρημα που χρησιμοποίησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λαμία. Έφερε ως παράδειγμα χώρες που έχουν την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα, όπως τη Βουλγαρίας, η οποία σε λίγες ημέρες θα έχει τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια, το Ισραήλ το οποίο ταράζεται σήμερα από μεγάλες διαδηλώσεις αλλά και τη Γερμανία, η οποία, όπως επεσήμανε, αν και έχει κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας, «παρά ταύτα έχει μεγάλες δυσκολίες στο να μπορούν οι κυβερνητικοί εταίροι να συνεννοηθούν μεταξύ τους».

«Το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα»

Το τρίτο σημείο που αναδεικνύει η κυβερνητική παράταξη είναι πως εφόσον οι πολίτες της δώσουν ψήφο αυτοδυναμίας, θα αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους.

Στη δήλωση χθες του Πρωθυπουργού ότι το «το μπλε είναι ένα πολύ ευρύχωρο χρώμα» και ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους» ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θέλησαν να δώσουν χροιά καλέσματος σε αποστασία. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να αποδομήσουν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα αξιοποιήσει ξανά στελέχη από την κεντροαριστερά, όπως έκανε και στη σημερινή κυβέρνηση με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ.κ. Πιερρακάκης, Χρυσοχοίδης κ.α..

Το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο;

Τέλος η κυβέρνηση τρέχει να προωθήσει τις τελευταίες νομοθετικές εκκρεμότητες στη Βουλή πριν από τη διάλυση της για τις πασχαλινές διακοπές και την προκήρυξη των εκλογών.

Σήμερα, στις 11 το πρωί συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, το τελευταίο, όπως όλα δείχνουν, της κυβέρνησης, όπου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης θα παρουσιάσουν δράσεις για τη δημόσια διοίκηση, όπως το ερανιστικό νομοσχέδιο, δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους κ.α., ενώ θα ενημερώσουν και για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News