Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024, 19:03
Πολιτική

Εκλογές 2023 – ΣΥΡΙΖΑ: «Λυπόμαστε πολύ που ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρατάει ως εκπρόσωπό του έναν πλαστογράφο»

Η παραδοχή του Μάκη Βορίδη πως το Γενικό Λογιστήριο του κράτους δεν έχει την νομική δυνατότητα να κοστολογεί τα προγράμματα των κομμάτων πυροδότησε όπως ήταν λογική την αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, καθώς στην πραγματικότητα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε αυτό που έλεγαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο συντονιστής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Τεμπονέρας αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα τόνισε ότι «οι δηλώσεις του κ. Μάκη Βορίδη εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο και νυν εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ κ. Σκέρτσο και τον φέρνουν αντιμέτωπο με την βαριά κατηγορία της πλαστογραφίας». Και πρόσθεσε:

«Λυπόμαστε πολύ που ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρατάει ως εκπρόσωπό του έναν πλαστογράφο. Δεν μας εκπλήσσει, όμως, διότι και ο ίδιος επικαλέστηκε το πλαστό έγγραφο Σκέρτσου.

Και καλούμε για ακόμη μια φορά τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί. Να έρθει σε από κοινού κοστολόγηση των προγραμμάτων μας σε όποιον ανεξάρτητο φορέα θέλει και την επόμενη ημέρα να γίνει τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για την αλήθεια των προγραμμάτων μας και όχι για τα fake news της Πειραιώς».

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι πίσω από την απροθυμία του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται η πραγματική σύγκριση των δύο αντιπαρατιθέμενων προγραμμάτων των κομμάτων που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας.

Επισημαίνουν δε ότι «η απροθυμία αυτή εξάλλου επιβεβαιώθηκε και στη διακομματική Επιτροπή, στην οποία η ΝΔ -σε πλήρη αντίθεση με όσα προεκλογικά έλεγε ο κ. Μητσοτάκης για debate των δύο πολιτικών αρχηγών πριν τις δεύτερες εκλογές- απέρριψε τον διάλογο των δύο προκειμένου οι πολίτες να μην ακούσουν επιχειρήματα και να μην συγκρίνουν τα δύο προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας επέμεινε ακόμη περισσότερο «στην φορολογική αφαίμαξη που έχουν δεχθεί χαμηλά και μεσαία εισοδήματα κατά την τετραετία διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη μέσα από τους έμμεσους φόρους, με τα έσοδα του κράτους να έχουν εκτιναχθεί εξαιτίας της πληθωριστικής κρίσης».

Ανέφερε μάλιστα ότι το αδιέξοδο της ΝΔ επιβεβαιώνεται από την αδιανόητη προσπάθεια του κ. Σκέρτσου και του κ. Θεοχάρη να πείσουν πως από τη μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων δήθεν ευνοούνται τα υψηλότερα εισοδήματα! Μιλώντας μάλιστα πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

Η αλήθεια των αριθμών ωστόσο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ούτε αλχημειών από τη ΝΔ:

– Για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα η επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους ως ποσοστό του εισοδήματος είναι μεγαλύτερη.

– Όταν οι τιμές διπλασιάζονται και ο ΦΠΑ παραμένει σταθερός, οι πολίτες πληρώνουν διπλάσιο ΦΠΑ (Παράδειγμα: το καλάθι του κάθε νοικοκυριού για να γεμίσει, αν χρειαζόταν 50 ευρώ παλαιότερα και σήμερα χρειάζεται 100 ευρώ και το ποσοστό ΦΠΑ έχει παραμείνει ίδιο, αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης πληρώνει διπλάσιο φόρο)

– Το 2022 το κράτος εισέπραξε 4,5 δις ευρώ περισσότερα από το 2021 από τον ΦΠΑ και μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023 τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα.

– Για πρώτη φορά, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου.

Εν τω μεταξύ σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραθέσει θεματική προγραμματική εκδήλωση με τίτλο «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους», βασισμένη πάνω στο νέο σύνθημα του κόμματος στο δρόμο για τις εκλογές.

Την εκδήλωση θα ανοίξει με κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, μια Ελλάδα με άμβλυνση των ανισοτήτων, αύξηση εισοδημάτων, καταπολέμηση της αισχροκέρδειας και μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και αντιμετώπιση της βραδυφλεγούς βόμβας του ιδιωτικού χρέους αλλά και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πλαισιωμένος από τους Έφη Αχτσιόγλου, Διονύση Τεμπονέρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πάρουν το λόγο και θα αναλύσουν τα βασικά σημεία των επτά βημάτων που εδράζονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το παρόν θα δώσει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και οικονομικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Χουλιαράκης.

Τα επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους:

1. Ανασυγκροτούμε το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο: για μια δίκαιη, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη

2. Ενισχύουμε το εισόδημα, θωρακίζουμε την αγοραστική του δύναμη

3. Θέτουμε στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και το δικαίωμα στην εργασία

4. Δημιουργούμε ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ

5. Ενισχύουμε τη δημόσια Παιδεία

6. Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

7. Εγγυόμαστε το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγη, προστατεύουμε την πρώτη κατοικία

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News