Πέμπτη 7 Δεκέμβριος 2023, 3:11
Πολιτική

Εκλογές 2023: Ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε το τέλος του «πένθους» στον ΣΥΡΙΖΑ – Σήμανε αντεπίθεση εν όψει 25ης Ιουνίου

Τη λήξη του «πένθους» στο κόμμα του, που επικρατούσε το τελευταίο διάστημα εξ αιτίας της εκλογικής ήττας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, κήρυξε χθες (25.05.2023) ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσουν τον καλύτερο εκατό τους στην νέα εκλογική μάχη.

«Δεν πετάμε στα σύννεφα. Αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες και σεβόμαστε το αποτέλεσμα. Αλλά σε αυτό τον αγώνα δεν πάμε για να χάσουμε. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας», ανέφερε μεταξύ άλλων για τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο καταχειροκρότησαν για τέσσερα ολόκληρα λεπτά όρθια τα στελέχη του κόμματος του εμφανίστηκε χθες με αυτογνωσία, σθένος και μαχητικότητα να καλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν την μάχη της επόμενης κάλπης συντεταγμένα.

Σε μία έντονα φορτισμένη συναισθηματικά συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει μία πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος, προχωρώντας σε σκληρή αυτοκριτική και παραδεχόμενος ότι η ήττα προήλθε και από καθοριστικά λάθη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η ευθύνη της ήττας βαραίνει πρωτίστως τον ίδιο και δεν άφησε περιθώρια για στοχοποίηση προσώπων, που θα τροφοδοτούσε την εσωστρέφεια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ και η δεξιά ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να σηκώσει το γάντι σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ και δεν θα εμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν τη δεξιά. «Χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν θα απαντά σε επιθέσεις», πρόσθεσε.

Κατά την πορεία προς τις εκλογές, είπε ότι πρώτο μέλημα είναι η αλλαγή της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην επαναληφθούν συμπεριφορές που έβλαψαν το κόμμα και φόβισαν τους πολίτες στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Και κυρίως να δοθεί η ευκαιρία στη ΝΔ να καθορίσει και πάλι την ατζέντα της εκλογικής μάχης, αξιοποιώντας λάθη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στηριζόμενη στην μιντιακή της κυριαρχία.

Αναφερόμενος στους τρεις λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε με τόσο μεγάλη διαφορά τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας είπε:

«Πρώτον: η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τη δική της ατζέντας. «Φτάσαμε να συζητάμε για το ευρώ και ξεχάσαμε την ακρίβεια, τα Τέμπη και τους πλειστηριασμούς», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον: απέτυχε να πείσει το αφήγημα της απλής αναλογικής και, όπως τόνισε, σε αυτό βοήθησαν και τα μικρότερα κόμματα, τα οποία από την αρχή εμφανίστηκαν αρνητικά σε μια τέτοια συζήτηση.

Ο τρίτος λόγος είναι οι αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ και οι οργανωτικές αρρυθμίες. Στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «κανένας πλέον δεν έχει το δικαίωμα στην εσωστρέφεια που ακόμα και σήμερα κάποιοι δεν μπορούν να αποφύγουν».

Στο τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, υπήρξαν δύο προτάσεις, που αφορούσαν την διαδικασία της ΚΕ. Η μία ήταν της Ράνιας Σβίγγου που ως γραμματέας του κόμματος ζήτησε να τελειώσει η συνεδρίαση και οποίες προτάσεις και παρατηρήσεις υπάρξουν να σταλούν στο κόμμα. Η δεύτερη πρόταση ήταν του Νίκου Βούτση ο οποίος ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση. Οι δύο προτάσεις μπήκαν σε ψηφοφορία και η πρόταση Βούτση καταψηφίστηκε.

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News