Τρίτη 25 Ιούνιος 2024, 7:46
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο Πατρινός Νίκος Μπογονικολός


Υπό άκρα μυστικότητα προ ημερών υλοποιήθηκε το αίτημα έκδοσης από τις γαλλικές δικαστικές Αρχές στις ΗΠΑ του πατρινού επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού, που κατηγορείται για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό τη λαθρεμπορία ηλεκτρονικών ειδών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αμερικανοί πράκτορες παρέλαβαν από το αεροδρόμιο «Ορλύ» των Παρισίων τον Νίκο Μπογονικολό και οδηγήθηκε σε φυλακές της Νέας Υόρκης.

Ferry Center

Ο πατρινός επιχειρηματίας παρέμεινε στις γαλλικές φυλακές 13 μήνες, μετά τη σύλληψή του στις 9 Μαΐου 2023, κατόπιν εντάλματος που είχε εκδοθεί από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μπρούκλιν.

Στις 20 Δεκεμβρίου το Τριμελές Εφετείο των Παρισίων έκανε δεκτό το αίτημα της έκδοσης και ακολούθησε η υλοποίησή του στα τέλη Μαΐου.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι συνήγοροι του Νίκου Μπογονικολού, προεξάρχοντος του Νίκου Ζήνδρου, κατέβαλαν αλλεπάλληλες προσπάθειες να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο εντολέας τους και αντ΄αυτού να αποφυλακισθεί υπό όρους, παραμένοντας στη Γαλλία.

Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, λόγω της αμετακίνητης στάσης των Αμερικανών, που θεωρούν ότι ο Νίκος Μπογονικολός ενήργησε ως κατάσκοπος και διοχέτευσε στη Ρωσία ευαίσθητα μυστικά ηλεκτρονικής υφής και τελευταίας τεχνολογίας.

Από την αρχή της σύλληψής του, πάντως, ο Νίκος Μπογονικολός αρνείται τις βαριές κατηγορίες και διά των συνηγόρων του υποστηρίζει ότι «εάν έπραξε κάτι, αυτό αφορά παράβαση της εμπορικής νομοθεσίας των ΗΠΑ και ουχί κατασκοπία».

Ο Νίκος Μπογονικολός, έχοντας δηλώσει «ενοχή» κατά το σκέλος των εμπορικών συναλλαγών του με τους Ρώσους, άρχισε ήδη να συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές, με απώτερο στόχο την απομείωση της όποιας ποινής του από το αμερικανικό δικαστήριο.

Το κατηγορητήριο είναι βαρύ, καθότι φέρεται να αγόρασε από βρετανικές εταιρείες προηγμένη αμερικανική τεχνολογία, την οποία πούλησε, μέσω της θυγατρικής εταιρείας του «Αρατος» χωρίς την έγκριση των πωλητών, στους Ρώσους, ενώ ταυτόχρονα διατηρούσε επαφές με πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας SVR.

Οι μη Αμερικανοί πολίτες με παρόμοιες κατηγορίες κινδυνεύουν με ποινή κάθειρξης 15-20 χρόνων. Εφόσον όμως κριθεί ότι η συνεργασία του με τις δικαστικές αρχές είναι επωφελής για τις ΗΠΑ, τότε θα παραμείνει στις αμερικανικές φυλακές από ένα έως δύο χρόνια.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

OLYMPIA PASS



πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News