Σάββατο 20 Απρίλιος 2024, 0:28
Auto-Moto

Δοκιμάζουμε το νέο Ford Ranger Raptor

Ούτε η ίδια η Ford δεν μπορούσε να προβλέψει την επιτυχία του Ranger Raptor στην Ευρώπη. Του θηρίου που αποτελεί την κορυφαία έκδοση του pick-up της δηλαδή, το οποίο έτσι κι αλλιώς διαγράφει ζηλευτή εμπορική πορεία.

Προφανώς, ένα τόσο πετυχημένο πρότζεκτ δε θα μπορούσε να μείνει χωρίς συνέχεια, όσο κι εάν δυσκολεύουν την κερδοφόρα υλοποίησή του οι προδιαγραφές που αφορούν στους ρύπους. Οπότε στην Ford Performance σήκωσαν τα μανίκια, με στόχο να ξεπεράσουν τους ίδιους τους εαυτούς και να εξελίξουν ακόμα περισσότερο ένα μοντέλο που σε μόλις 3,5 χρόνια κατάφερε να καθιερωθεί ως σύγχρονος θρύλος. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το νέο Ranger Raptor εγκαινιάζει ολόκληρη την νέα γενιά του Ranger κι εμείς «πεταχτήκαμε» στην Ισπανία για την πρώτη επαφή μαζί του.

Είναι γεγονός πως πολλές φορές οι άνθρωποι των εταιρειών κάνουν κάπως υπερβολικές δηλώσεις για τα μοντέλα τους. Όμως θα μπορούσες να συνοψίσεις τα πάντα για το νέο Ranger Raptor στην εξής φράση του Dave Burn, επικεφαλής μηχανολόγου της Ford Performance για το συγκεκριμένο πρότζεκτ: «Είναι σημαντικά ταχύτερο από το προηγούμενο, έχει απίστευτη εμφάνιση, υιοθετεί πολλές νέες τεχνολογίες και είναι το πιο σκληροτράχηλο Ranger που έχουμε κατασκευάσει ποτέ».

Ford Ranger Raptor

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα μεγαλύτερο από το προηγούμενο, με μήκος 5,36 και πλάτος 2,03 m, το νέο Raptor είναι ακόμα ψηλότερο 1,93 αντί για 1,87 m, με ίδια μετατρόχια στα 1,71 m και μεταξόνιο στα 3,27 από 3,22 m. Η Ford αναφέρει την απόσταση από το έδαφος στα 26,5 m αντί για 28,3 της προηγούμενης γενιάς, ωστόσο αυτό αποκλείεται να το καταλάβεις χωρίς να το γνωρίζεις.

Για να μην το κουράζουμε, το νέο Raptor είναι ασύγκριτα πιο επιβλητικό από το ήδη θηριώδες προηγούμενο. Τουλάχιστον κοιτάζοντας το εμπρός μέρος με την τεράστια μάσκα, στενότατα συνδεδεμένη με εκείνη του F-150, και τα τεράστια γράμματα F, O, R, D. Το πίσω μέρος είναι αφενός πιο σύγχρονο χάρη στα νέα φώτα, αφετέρου πιο δυναμικό χάρη στις δύο εξατμίσεις, τη στιγμή που το προφίλ μοιάζει αρκετά με της προηγούμενης γενιάς.

Η καμπίνα έχει ανέβει πολλές κλάσεις, με απείρως αναβαθμισμένη ψηφιακή εικόνα και πιο σύγχρονο διάκοσμο. Χάρη στον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων με διαγώνιο 12,4” και την κατακόρυφη οθόνη αφής των 12”, θα μπορούσες άνετα να πιστέψεις ότι βρίσκεται σε Mustang MACH-E και όχι σε Ranger. Από την οθόνη αφής ανοίγει ο δρόμος για το χειρισμό όχι μόνο του infotainment SYNC 4A, αλλά και τη ρύθμιση των περισσότερων παραμέτρων του αυτοκινήτου, σε ό,τι κι εάν αφορούν αυτές.

Η θέση οδήγησης ακολουθεί επίσης το επιβατικό πρότυπο, με νέα εμπρός καθίσματα, εμπνευσμένα σύμφωνα με τη Ford από εκείνα των μαχητικών F-22 Raptor… Άνετα πάντως, είναι! Νέες είναι και οι επενδύσεις, προσεκτικά διαλεγμένες για να έχουν σπορ ύφος με τις πορτοκαλί λεπτομέρειες και την απαραίτητη αντοχή, τη στιγμή που ο εξοπλισμός περιλαμβάνει πρακτικά τα πάντα σε επίπεδο άνεσης και ασφάλειας. Ένδειξη για το μέχρι πού είναι ψαγμένο το όλο θέμα είναι η ύπαρξη ενός πάνελ έξι διακοπτών στην οροφή με προεγκατεστημένη καλωδίωση, οι οποίοι λειτουργούν ως «αναμονές» για ανάγκες όπως η τροφοδοσία «εργάτη».

Μια από τις πιο ουσιαστικές αναβαθμίσεις της νέας γενιάς αφορά στον κινητήρα. Προς το παρόν το αυτοκίνητο διατίθεται με 3λιτρο V6 βενζίνης με δύο τούρμπο, 292 PS και 491 Nm, ο οποίος είναι ό,τι χρειάζεται το Raptor. Με δεδομένους τους 2,5 τόνους δε μιλάς για επιδόσεις-φωτιά μα σίγουρα για σοβαρές επιταχύνσεις που όμοιές τους δεν υπάρχουν στην αγορά των pick-up. Τα 0-100 km/h σε 7,9” λένε ακριβώς αυτό.

Ford Ranger Raptor

Μαζί με τη βελούδινη λειτουργία του V6, τα δύο τούρμπο φουσκώνουν από χαμηλά και το 10άρι αυτόματο κιβώτιο που κάνει σιωπηλά αυτό που πρέπει, οπότε το τράβηγμα δεν λείπει. Το στροφόμετρο έχει ζωντάνια, ενώ η απόκριση σωστά ευθυγραμμισμένη με το εκάστοτε επιλεγμένο προφίλ οδήγησης (Normal, Sport, Slippery, Rock Crawl, Mud & Ruts, Sand, Baja). Να σημειωθεί πως στο Baja ενεργοποιείται σύστημα anti-lag, με τη βοήθεια του οποίου τα τούρμπο συνεχίζουν να περιστρέφονται για τρία δευτερόλεπτα με την ίδια ταχύτητα, ώστε να ανταποκριθούν άμεσα εάν ξαναπεράσεις στο γκάζι σε αυτό το διάστημα.

Ύστερα είναι και ο ήχος. Με ενεργή βαλβίδα και τέσσερα προγράμματα (Quiet, Normal, Sport και Baja), μπορείς να διαμορφώνεις τη χροιά και την ένταση της V6 μελωδίας ανάλογα με την περίσταση. Οπότε αν και την γκάμα θα ολοκληρώσει ο γνωστός 2λιτρος ντίζελ με το διπλό τούρμπο στις αρχές του 2023, είναι μάλλον σαφές πως ο 3λιτρος ταιριάζει καλύτερα με τη δυναμική του Ford Ranger Raptor.

Εξάλλου, εκείνοι που πληρώνουν €70.000+ γι’ αυτό το pick-up μάλλον δε θα σκάσουν και πολύ για το ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το ρεζερβουάρ των 80 lt. Ο οποίος πάντως να πούμε ότι αποδείχθηκε πιο αργός από αυτόν που περιμέναμε…

Ύστερα από τρεις γύρους σε μια χωμάτινη πίστα με το Ranger Raptor στο προφίλ Baja, δηλώνω υπεύθυνα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εργοστασιακό αυτοκίνητο που να μπορεί να οδηγηθεί τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά στο χώμα.

Σίγουρα όμως δεν είναι το γκάζι του Raptor που θα σε εντυπωσιάσει. Είναι ο συνδυασμός του πλαισίου-σκάλας, που έχει ενισχύσεις στα καίρια σημεία, με την ανάρτηση. Εάν η προηγούμενη γενιά σε άφηνε με το στόμα ανοιχτό σε αυτό το πεδίο, η νέα βάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Τόσο τα ανισομεγέθη αλουμινένια εμπρός διπλά ψαλίδια όσο και ο άκαμπτος πίσω άξονας με τη στήριξη πέντε συνδέσμων συνεργάζονται με νέα αμορτισέρ της Fox, που έχουν την τεχνολογία Live Valve και η σκληρότητά τους ελέγχεται και από κουμπί άμεσης πρόσβασης στο τιμόνι (υπάρχουν ακόμα δύο για την υποβοήθηση στο τιμόνι και τον ήχο από την εξάτμιση, με οποιονδήποτε custom συνδυασμό από όλα αυτά θέλεις να μπορείς να αποθηκεύσεις στο κουμπί “R”).

Είναι δηλαδή ηλεκτρονικά ελεγχόμενα προκειμένου να προσαρμόζονται καλύτερα στις συνθήκες συνδυαστικά με τις ορέξεις του οδηγού. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων διαβάζουν το δρόμο και προσαρμόζουν τις δυνάμεις τους 500 φορές το δευτερόλεπτο, ώστε να αποδίδουν τέλεια κάτω από όλες τις συνθήκες. Εάν το καταφέρνουν; Απόλυτα είναι η απάντηση και είναι αυτή ακριβώς η δυνατότητα προσαρμογής που κάνει τη διαφορά από το προηγούμενο Raptor.

Μέσα από τον περιστροφικό διακόπτη στην κονσόλα το αυτοκίνητο αποκτά τα ιδανικά χαρακτηριστικά για κάθε τερέν, ώστε να είναι όχι μόνο ικανό για όλα αλλά και να τα κάνει να φαίνονται παιχνιδάκι. Δεν οδηγήσαμε πολύ σε άσφαλτο, όμως το νέο Raptor φάνηκε να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στην αλλαγή κατεύθυνσης και να αδιαφορεί ακόμα περισσότερο για όλα όσα συνήθως διαπερνούν το πλαίσιο των pick-up ως τρέμουλο.

Ωστόσο η γνωριμία μας με το νέο ranger Raptor ήταν στημένη γύρω από έναν παράδεισο του 4×4 -στα περίχωρα της Βαρκελώνης- και εμπεριείχε τέσσερις βασικές δοκιμασίες. Τις τρεις από τις οποίες με το Trail Control που ουσιαστικά είναι ένα cruise control για το χώμα ενεργό μέχρι τα 32 km/h, θα μπορούσες να ολοκληρώσεις με μοναδική υποχρέωση να κατευθύνεις το αυτοκίνητο σωστά.

Τα υπόλοιπα μπορεί να τα κάνει μόνο του, εκτός κι εάν επιλέξεις εσύ το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι να αφήνεις πίσω κατηφόρες που με τα πόδια πέφτεις και να σκαρφαλώνεις σε τρομακτικούς βραχόκηπους, χωρίς δράματα και άγχη. Και χωρίς το αυτοκίνητο να ταλαιπωρείται βεβαίως, αφού οι επαφές με το έδαφος ακόμα και για τα αλουμινένια σκαλοπάτια είναι πολύ δύσκολες.

Ford Ranger Raptor

Σε όλο αυτό το βασικότερο ρόλο παίζει ο συνδυασμός της νέας τετρακίνησης με τους τεράστιους τροχούς. Χρησιμοποιώντας transfer case αλλά και πολύδισκο συμπλέκτη, η τετρακίνηση του Raptor έχει πλέον και επιλογή 4A ώστε να χρησιμοποιείται και μόνιμα στην άσφαλτο. Προφανώς διατηρούνται οι επιλογές 4H και 4L, όπου ο συμπλέκτης είναι κλειδωμένος.

Επικουρικά υπάρχει πλέον η δυνατότητα κλειδώματος όχι μόνο του πίσω αλλά και του εμπρός διαφορικού, έτσι ώστε να αξιοποιείται ακόμα και το τελευταίο ψήγμα πρόσφυσης του κάθε τροχού. Έτσι, αρκεί ένας τροχός να μπορεί να δώσει ώθηση και το Raptor θα συνεχίσει να κινείται.

Κι εάν αυτό είναι το ένα ταλέντο του, το άλλο εξακολουθεί να αφορά στη γρήγορη οδήγηση στο χώμα. Ύστερα από σχεδόν τρεις γύρους σε μια χωμάτινη πίστα 2 km με το προφίλ Baja, δηλώνω υπεύθυνα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εργοστασιακό αυτοκίνητο που να μπορεί να οδηγηθεί τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά στο χώμα, αδιαφορώντας για ό,τι κι εάν συμβαίνει κάτω από τους τροχούς. Η ικανότητα του Raptor να διαβάζει και να ισοπεδώνει το ανάγλυφο του δρόμου, η πρόσφυση που βρίσκει αλλά και ο τρόπος που προσγειώνεται από άλματα ή φρενάρει, είναι στοιχεία μοναδικά.

Και αποτυπώνουν το αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει κάνει η Ford Performance εξελίσσοντας τη δεύτερη πράξη του Ranger Raptor. Αυτήν την εντελώς μοναδική περίπτωση στον κόσμο των pick-up που μπορείς να αγοράσεις στην Ευρώπη.


Τι λέει το DRIVE
Με αναβάθμιση σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία και την εφαρμογή κορυφαίου software σε ένα απόλυτα σκληροτράχηλο hardware, η Ford Performance κατάφερε να συνδυάσει ακόμα καλύτερα ταλέντα που υπό κανονικές συνθήκες είναι ασύμβατα. Ο θρύλος του ranger Raptor συνεχίζεται με τον καλύτερο τρόπο.
Τιμή Από €71.640
Τεχνολογία κινητήρας βενζίνης 2.956 cc, V6, 24v, 2×2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός, δύο τούρμπο mono-scroll, κίνηση πίσω-κατ’ επιλογή AWD με κιβώτιο υποπολλαπλασιασμου και εμπρός/πίσω διαφορικά που κλειδώνουν, αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων
Απόδοση 292 PS/5.500 rpm, 491 Nm/2.300 rpm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 7,9”
Τελική ταχύτητα 180 km/h
Μέση κατανάλωση 13,8 lt/100 km
Εκπομπές CO2 315 g/km
Διαστάσεις 5.360 x 2.028 x 1.926 mm
Χώρος φόρτωσης 1.564 x 1.224 x 529 mm
Βάρος 2.454 kg
Ωφέλιμο φορτίο 652 kg
Μετρήσεις κατασκευαστή


πηγή: drive.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News