Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024, 9:50
Ελλάδα

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο στον αστυνομικό που κατηγορείται για τον πυροβολισμό του 16χρονου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε εις βάρος του 42χρονου αστυνομικού ο οποίος φέρεται πως πυροβόλησε στο κεφάλι έναν 16χρονο Ρομά, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα κατηγορείται για: Απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωση. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε ανακριτή.

Ισχυρές είναι οι αστυνομικές δυνάμεις εντός και εκτός Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αντιδράσεων.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός με σκυμμένο το κεφάλι και φορώντας χειροπέδες βρίσκεται έξω από τα ανακριτικά γραφεία.

Επιπλέον, ομάδα ατόμων Ρομά βρίσκεται απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο και φωνάζει συνθήματα κατά των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο.

«Kαταρρέει το αφήγημα ότι 16χρονος επιτέθηκε στους αστυνομικούς»

Εν τω μεταξύ, ο δικηγόρος του 16χρονου, όχι μόνο διαψεύδει το αφήγημα ότι ο νεαρός επιχείρησε να εμβολίσει το περιπολικό, παρά υποστηρίζει με επιχειρήματα και ότι οι αστυνομικοί όφειλαν να εγκαταλείψουν την καταδίωξη.

Παράλληλα, τονίζει ότι ο αστυνομικός που τραυμάτισε τον 16χρονο γνώριζε πολύ καλά ποιος είναι ο δράστης.

Αναλυτικά, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος ανέφερε:

«Περιμένουμε το παιδί, ο Κώστας να ανακάμψει και να δείξει δύναμη. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό (σ.σ.: δολοφονία Γρηγορόπουλου), έρχεται σαν τραγική ειρωνεία αυτό το περιστατικό να μας θυμίσει ότι η αστυνομική βία είναι παρούσα. Και μάλιστα όχι σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για μία εν ψυχρώ επίθεση εις βάρος ενός ανήλικου για το τίμημα των 20 ευρώ. Ο αστυνομικός αυτός γνώριζε πολύ καλά ποιος είναι ο δράστης. Γνώριζε πολύ καλά ότι αυτός που καταδίωκε δεν πλήρωσε το τίμημα των 20 ευρώ. Ο λόγος που κλήθηκαν να κάνουν αυτή τη σύλληψη, ήταν για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Εκλιπαρούμε, εάν υπάρχει κάποιος που είδε το περιστατικό, εάν υπάρχει οποιοδήποτε υλικό βιντεοληπτικό, ενδεχομένως από παρακείμενες οικίες, να επικοινωνήσει.

Έχει ένα παιδάκι 1,5 ετών, ξέρετε, αυτό συνηθίζεται στα άτομα Ρομά. Η οικογένειά του, αυτό που κάνει είναι να προσεύχεται και να έχει τη σκέψη της στον 16χρονο.

Από ‘κει και πέρα, το εάν αυτή η γενικευμένη χρήση αλόγιστης βίας από την αστυνομία πυροδοτεί αντιδράσεις, εγώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιες θα είναι οι αντιδράσεις ή αν θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις.

Υπάρχει για μας ένα αφήγημα, που δυστυχώς έρχεται να δυσκολέψει την κατάσταση. Πρόκειται για το δήθεν αφήγημα περί προσπάθειας εμβολισμού του περιπολικού από τον Κώστα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Κατ’ αρχάς, κάθε φορά που υπάρχει μία περίπτωση αλόγιστης αστυνομικής βίας, το αφήγημα είναι το ίδιο. Και στην περίπτωση Σαμπάνη και στην περίπτωση Γρηγορόπουλου, το αφήγημα είναι το ίδιο. Εδώ πέρα αυτό το αφήγημα καταρρέει από τα ίδια τα περιστατικά. Πρόκειται για μία ευθεία βολή από πίσω, από το άτομο το οποίο το καταδιώκει.

Εάν οι αστυνομικοί θεωρούσαν ότι υπάρχει εκείνη τη στιγμή κίνδυνος για τη ζωή τους ή ότι υπάρχει επίθεση, όπως απαιτείται να υπάρχει για να χρησιμοποιήσει το όπλο του κάποιος αστυνομικός, το πρώτο που θα έπρεπε να κάνει ήταν να εγκαταλείψει αυτή την καταδίωξη. Είχαν τα στοιχεία κυκλοφορίας».

ertnews.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News