Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024, 6:56
Ελλάδα

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: «Αν είχε διαταχθεί εκκένωση θα είχε σωθεί κόσμος» κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας

Η πρώτη μάρτυρας στη δίκη για τη μεγάλη φωτιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 με τους 103 νεκρούς κατέθεσε σήμερα και συγκλόνισε με τα όσα είπε για τις τελευταίες στιγμές του αδερφού της αλλά και για τη στιγμή που ήταν με τη Βαρβάρα Φύτρου στο Λιμάνι της Ραφήνας και εκείνη έμαθε ότι είχε πεθάνει η έφηβη κόρη της. 

«Ο αδελφός μου πήγε σε αυτή τη διαδρομή γιατί του υποδείχθηκε να πάει. Δεν υπήρχε απολύτως καμία ενημέρωση για το που ήταν η φωτιά… Δεν ενημερώθηκαν ποτέ οι άνθρωποι για το πότε πέρασε η φωτιά στη Μαραθώνος. Ο αδερφός μου ίσως να είχε σωθεί. Ποιος ξέρει; Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός…. Θα μπορούσαν να του είχαν πει να πάνε στο λιμάνι αλλά σε όλους έλεγαν να πάνε στο Κόκκινο Λιμανάκι». Με αυτά τα λόγια, εξήγησε, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, η δικηγόρος, Σοφία – Αγγελική Χαμηλοθώρη πως ο αδελφός της, Παναγιώτης Χαμηλοθώρης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η μάρτυρας, η οποία παρίσταται ως πολιτική αγωγή στη δίκη για τη φωτιά στη Μάτι, κατέθεσε πως ο αδελφός της κάηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, εγκλωβισμένος στο δρόμο που οι αστυνομικοί κατηύθυναν τον κόσμο, προς το Κόκκινο Λιμανάκι. 

«Κανείς δεν ενημέρωσε, από το ραδιόφωνο, από τα ΜΜΕ πως πρέπει να κινηθούν… Στο Μάτι φάνηκε ότι υπήρχε τεράστια συγκέντρωση αυτοκινήτων. Οι άνθρωποι δεν γνώριζαν τι συμβαίνει εκεί και πήγαιναν προς τα εκεί. Όλους τους έστειλαν από μέσα» τόνισε η μάρτυρας, αναφερόμενη στο χάος εκείνη την ημέρα. 

«Αν είχε διαταχθεί έγκαιρα εκκένωση θα είχε σωθεί κόσμος» ανέφερε η μάρτυρας συγκεκριμένα και τόνισε πως ούτε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έδρασαν σωστά, αφού κατεύθυναν τους πολίτες, στέλνοντας την ροή των οχημάτων μέσα στο Μάτι.

Όπως είπε η δικηγόρος, ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε ο αδελφός της ήταν η κοπέλα του, στις 18.33 στην οποία έστειλε μια φωτογραφία που ήταν εγκλωβισμένος στην οδό Δημοκρατίας, ενώ νωρίτερα είχε επικοινωνήσει με τον πατέρα του και του είχε πει «έμπλεξα με τη φωτιά».

Η μάρτυρας έζησε τον εφιάλτη πηγαίνοντας από το δικηγορικό της γραφείο στον Μαραθώνα στο σπίτι της στο Ντράφι. «Διαπίστωσα ότι υπήρχαν έντονοι καπνοί. Δεν φαινόταν κανένα πτητικό ή εναέριο μέσον, προσπάθησα να επικοινωνήσω με το σύζυγό μου να ρωτήσω τι γίνεται» τόνισε προσθέτοντας, πως άρχισαν να τη ζώνουν τα φίδια και πήγε με το σύζυγό της στο λιμάνι της Ραφήνας και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με αδελφό της.

«Μείναμε πολλές ώρες στο λιμάνι. Όσο περνούσε η ώρα και δεν επικοινωνούσε αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί. Είμαστε στο λιμενικό μαζί με την κυρία Φύτρου που εκείνη τη ώρα πληροφορήθηκε το θάνατο της κόρης της».

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News