Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024, 16:05
Auto-Moto

Δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Volkswagen στη Ρωσία

Με απόφαση ρωσικού δικαστηρίου, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί η Volkswagen στη Ρωσία δεσμευτήκαν. Το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της γερμανικής εταιρείας ήρθε μετά την αγωγή κατέθεσε η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία GAZ, η οποία παρήγαγε οχήματα για την τοπική αγορά για λογαριασμό της Volkswagen.

Η Volkswagen αποφάσισε να διακόψει τις δραστηριότητές στη Ρωσία μετά την επέμβαση των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, τερματίζοντας πρόωρα το συμβόλαιο της με την GAZ, η οποία αναγκάστηκε να τερματίσει την παραγωγή οχημάτων. Γεγονός που ανάγκασε την ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία να καταφύγει στα δικαστήρια ζητώντας αποζημίωση ύψους 201 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την κατάθεση αγωγής από την πλευρά της GAZ, οι ρωσικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν να «παγώσουν» όλα περιουσιακά στοιχεία της Volkswagen στη χώρα, καθιστώντας μεταξύ άλλων αδύνατη τη μεταβίβασή τους σε κάποιον υποψήφιο αγοραστή.

Στην περίπτωση που το ρωσικό δικαστήριο κάνει αποδεχτές τις απαιτήσεις της GAZ και εκδικάσει καταβολή αποζημίωσης στη ρωσική εταιρεία, τότε εκτός απροόπτου όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Volkswagen θα περάσουν οριστικά στα χέρια των Ρώσων.

Volkswagen

Σε ανακοίνωσή της, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ξαφνιασμένη από την εξέλιξη και τονίζει ότι, η διακοπή του συμβολαίου με την GAZ έγινε μετά από συμφωνία των δύο εταιρειών, αποκαλύπτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του εργοστασίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Με δεδομένο, βέβαια, ότι οι εταιρείες που προέρχονται από «μη φιλικά προσκείμενες» χώρες οφείλουν να πάρουν την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν στην επικράτεια της Ρωσίας, η διαδικασία της μεταβίβασης του εργοστασίου της Volkswagen στην πόλη Kaluga μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να «παγώσει» ή ακόμα και να ναυαγήσει.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου διαθέτει μια πολιτική χροιά, αποτελώντας ουσιαστικά αντίποινα μετά την απόφαση των Γερμανών να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.


πηγή: drive.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News