Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024, 4:37
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα

Χρ. Μπούρας: «Είναι αυτός καιρός για νέα μέτωπα;» – Τι λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών για το νέο μοντέλο διοίκησης

Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα τα σκέλη που αφορούν το διοικητικό καθεστώς των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων αλλά και η ίδρυση συμβουλίου φοιτητών με εκλογή από ενιαίο ψηφοδέλτιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μεταξύ των πανεπιστημιακών αλλά και των φοιτητών.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα εκτιμά ότι με το νέο μοντέλο διοίκησης οι πρυτάνεις θα έχουν διακοσμητικό ρόλο καθώς θα είναι υπόλογοι στα Συμβούλια Διοίκησης τα οποία μάλιστα θα μπορούν να τους παύουν από τα καθήκοντά τους και δεν θα υφίσταται πρυτανικό συμβούλιο αλλά θα υπάρχει μάνατζερ.

Επί της ουσίας το νομοσχέδιο Κεραμέως επαναφέρει τον δοκιμασμένο θεσμό των Συμβουλίων Διοίκησης των Ιδρυμάτων. Οπως ανέφερε η κ. Κεραμέως ο πρύτανης θα ασχολείται μόνο με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα καθώς τα οικονομικά και τα διοικητικά θα ανατεθούν στα Συμβούλια Διοίκησης. Τα τελευταία θα αποτελούνται από 6 εσωτερικά μέλη ΔΕΠ του ΑΕΙ και 5 εξωτερικά μέλη που προέρχονται από καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού. Το διοικητικό σχήμα των πανεπιστημίων θα συμπληρώνεται από τον εκτελεστικό διευθυντή ο οποίος μπορεί να προέρχεται από το δυναμικό του πανεπιστημίου ή να είναι ιδιώτης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Κληθείς από την «Π» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας να σχολιάσει τα δρομολογούμενα περιορίστηκε να μας επισημάνει το εξής:

Χρ. Μπούρας: «Είναι αυτός καιρός για νέα μέτωπα;» - Τι λέει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών για το νέο μοντέλο διοίκησης

Χρήστος Μπούρας

«Κρατώντας την επιφύλαξη για το τελικό κείμενο πιστεύω ότι η πρόταση θα δημιουργήσει εντάσεις που σε συνδυασμό με την προεκλογική περίοδο που έχει ξεκινήσει δεν θα οδηγήσουν σε συναινέσεις τις οποίες χρειάζονται τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σίγουρα χρειάζονται θεσμικά αντίβαρα αλλά προαπαιτούμενο είναι οι διακριτές αρμοδιότητες και η δημοκρατική έκφραση της ακαδημαϊκής κοινότητας».

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Το δεύτερο μέτωπο που ανοίγει το νέο νομοσχέδιο αφορά το φοιτητικό κίνημα. Ειδικότερα θεσμοθετείται Συμβούλιο Φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ το οποίο αποτελείται από το σύνολο των εκπροσώπων των Τμημάτων. Δικαίωμα συμμετοχής στις φοιτητικές εκλογές έχουν όλοι «οι ενεργοί φοιτητές του α’ β’ και γ’ κύκλου σπουδών».

Οι φοιτητές σχολιάζουν ότι: «Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει το νομοσχέδιο αυτό. Υπενθυμίζουμε ότι και στο παρελθόν είχε γίνει η συγκεκριμένη πρόταση από την υπουργό Παιδείας και είχε προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις. Επομένως απορούμε πώς τη συμπεριέλαβε τελικά στο νέο νομοσχέδιο. Η υπουργός δεν έπρεπε να ξεχνάει ότι ήδη επικρατεί ξεσηκωμός σε πολλά πανεπιστήμια. Είναι εποχή να ανοίγει καινούργια μέτωπα;»

στο

πηγή: pelop

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News