Τρίτη 23 Απρίλιος 2024, 16:41
Πολιτική

Χαμόγελα ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο – Η αυτοδυναμία που χάνεται και τα σενάρια προοδευτικής κυβέρνησης

Η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή για την ακρίβεια, τα μέτρα και τις αυξήσεις στην ενέργεια κινήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, αφού, σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με στοιχεία εναντίον του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι δεν παίρνει μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας, ενώ αντίθετα την επιδοτεί.

Ξεχωριστό κομμάτι στη συζήτηση αποτέλεσαν τα πολιτικά θέματα και ειδικά αυτά που έχουν να κάνουν με τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο. Στην Κουμουνδούρου άλλωστε δεν μπορούσαν να κρύψουν την ικανοποίηση τους για την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα εάν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν κανονικά με τον νόμο που ισχύει σήμερα.

Η χαρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται προφανώς με τις εκτιμήσεις που κάνουν στην Κουμουνδούρου, ότι η ΝΔ αποκλείεται να πιάσει το όριο της αυτοδυναμίας (38,5%). Θεωρούν, λοιπόν, ότι στην περίπτωση αυτή μπορεί να προχωρήσουν τα σενάρια για μια κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο.

«Οι περισσότεροι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια, και εσείς παρουσιάζετε υποψηφίους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Εμείς λέμε: Με ευθύνη ζητάμε τη λαϊκή ετυμηγορία και σταματήστε αυτά τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης ανάλογα με το τι συμφέρει με τις δημοσκοπήσεις. Πέφτουν έξω ξέρετε, εδώ θα ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Λοβέρδος αν πιστεύαμε τις δημοσκοπήσεις».

Παράλληλα, τα στελέχη της Κουμουνδούρου δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ότι

  • οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι
  •  δεν θα επιδιώξει κυβέρνηση από την επερχόμενη κάλπη της απλής αναλογικής,

Ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε μάλιστα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εκλογές «εμείς ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι σε αυτές τις ειδικές περιστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που δεν θα λέει δικαιολογίες, αλλά θα αναλάβει την ευθύνη για σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα έχει στο επίκεντρο τη δημόσια, κρατική παρέμβαση και επειδή πιστεύουμε ότι δεν το μπορείτε, γι’ αυτό ζητάμε εκλογές. Για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην δήλωση Πέτσα, αλλά και στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να αλλάζει τον εκλογικό νόμο ζητώντας, μάλιστα μια απάντηση από τον πρωθυπουργό. «Όταν ο πρώην εκπρόσωπος και νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας βγαίνει δημοσίως και λέει την αλήθεια, όσα και να μας λέτε εσείς εδώ τώρα… Είπε ότι δεν θα πάμε εκλογές γιατί θα μας τιμωρήσει ο λαός», σχολίασε, προσθέτοντας πως «αυτό που καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης είναι ότι είστε η μοναδική κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα της ανάληψης εξουσίας άρχισε να μιλά για πρόωρες εκλογές, με διαρροές, με επίσημες, με υπόγειες διαρροές, με πρωτοσέλιδα». Κάλεσε δεν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News