Τρίτη 25 Ιούνιος 2024, 7:34
Ελλάδα

Χαλκίδα: Τεράστια καρέτα καρέτα στην ακτή της Λιανής Άμμου άφησε άφωνους τους λουόμενους


Έκπληκτοι έμειναν οι λουόμενοι στην παραλία της Λιανής Άμμου, στη Χαλκίδα, όταν είδαν μια τεράστια καρέτα καρέτα στην ακροθαλασσιά.

Μόλις η θαλάσσια χελώνα έγινε αντιληπτή από όσους βρίσκονταν στην παραλία για να απολαύσουν το μπάνιο τους, επικράτησε αναβρασμός, πολλοί στέκονταν άφωνοι κοιτάζοντας το συμπαθές ερπετό. Λίγο μετά, κάποιοι ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του επικαλείται το evima.gr, για τη μεταφορά της τεράστιας καρέτα καρέτα έξω από τον χώρο της παραλίας επιστρατεύτηκε ειδικό μηχάνημα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμεναρχείου σε συνεργασία με αυτές του δήμου θα αποφασίσουν πού θα φιλοξενηθεί.

Για τη μεταφορά της τεράστιας καρέτα καρέτα έξω από τον χώρο της παραλίας επιστρατεύτηκε ειδικό μηχάνημα

Δημοφιλής περιοχή αναπαραγωγής η Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί η Ελλάδα είναι η πιο δημοφιλής περιοχή αναπαραγωγής καρέτα καρέτα κατά μήκος της Μεσογείου και κυρίως οι ακτές της Ζακύνθου και της Κυπαρισσίας με περισσότερες από 3.000 φωλιές ετησίως.

Περισσότερες από 1.800 φωλιές δημιουργήθηκαν στις παραλίες του κόλπου Λαγανά πέρυσι, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια καταγράφεται αυξητική τάση του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις κοινές προσπάθειες προστασίας του είδους που ασκούνται συνεχόμενα τα τελευταία 40 χρόνια σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Η χελώνα καρέτα καρέτα είναι είδος θαλάσσιας χελώνας που ανήκει στην οικογένεια Cheloniidae. Οι χελώνες αυτές έχουν, κατά μέσο όρο, τελικό μήκος χελύου 90 πόντους, αν και έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις όπου το μήκος τους φτάνει έως και 2,80 μ.

Μια ενήλικη χελώνα ζυγίζει περίπου 135 κιλά, ενώ υπάρχουν καταγραφές που ξεπερνούν τα 450 κιλά. Το χρώμα του δέρματός τους κυμαίνεται από κίτρινο έως καστανό και το χέλυο είναι συνήθως κοκκινωπό-καφέ.πηγή

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News