Στα 17 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου iPhone, η Apple έρχεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την αυξανόμενη τάση των *refurbished* συσκευών.
Τον Σεπτέμβριο, η Apple λάνσαρε τη νέα σειρά iPhone της, όμως οι πωλήσεις δεν φαίνεται να ξεκίνησαν εντυπωσιακά. Σύμφωνα με αναλυτές, οι προ-παραγγελίες του πρώτου Σαββατοκύριακου ήταν μειωμένες κατά 13% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η εταιρεία κατέγραψε πτώση 10% στα έσοδα από κινητά μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.
Αντίθετα, η ζήτηση για ανακαινισμένα iPhone έχει αυξηθεί. Η αγορά των *refurbished* smartphones αυξήθηκε κατά 5% από το 2021 έως το 2022, με τις συσκευές της Apple να κατέχουν το 50% της αγοράς. Σε αντίθεση με αυτό, τα νέα smartphone της Apple αντιπροσώπευαν μόλις το 1/4 των αποστολών σε παγκόσμιο επίπεδο στα τέλη του 2023.
Στην Ευρώπη, περίπου το 43% των χρηστών κατέχουν ένα ανακαινισμένο τηλέφωνο, ενώ στις ΗΠΑ η αγορά μεταχειρισμένων συσκευών αναμένεται να αυξάνεται κατά 13% ετησίως έως το 2032. Αυτό έχει ανοίξει τον δρόμο για εταιρείες όπως η Back Market, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 δισ. δολάρια και εξυπηρετήσει 15 εκατομμύρια πελάτες, πωλώντας 30 εκατομμύρια προϊόντα τα τελευταία χρόνια.
Η ζήτηση για *refurbished* συσκευές οδηγείται εν μέρει από τη συνειδητοποίηση ότι η καινοτομία σε νέα μοντέλα δεν είναι τόσο σημαντική όσο στο παρελθόν. Εταιρείες όπως η Back Market εκμεταλλεύονται αυτό το νέο trend, με δημιουργικές προωθήσεις, όπως η πρόσφατη καμπάνια «μυστηρίου», όπου οι πελάτες μπορούσαν να αγοράσουν ανακαινισμένα iPhone ή Android χωρίς να γνωρίζουν το μοντέλο.
Επιπλέον, νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει να διευκολύνουν την επισκευή συσκευών. Η Apple ανακοίνωσε αλλαγές που θα επιτρέπουν τη χρήση γνήσιων ανταλλακτικών σε άλλα iPhone, ενώ πολιτείες όπως το Όρεγκον και η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθούν νόμους που υποστηρίζουν το δικαίωμα επισκευής.