Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024, 19:05
Οικονομία

Ανάπτυξη πάνω από 3% ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ – Αποφεύγει την ύφεση η Ευρωζώνη

Ανάπτυξη ίσως και πάνω από το 3% ανακοινώνει σήμερα το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ, επιβεβαιώνοντας τις θετικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί όλο το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα.

Τα ισχυρά «χαρτιά» της χώρας για το πρώτο 3μηνο ήταν εκτός από το φυσικό αέριο, που κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από την πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, προσθέτοντας μονάδες ανάπτυξης.

Επίσης, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση των εξαγωγών, ενώ και τα στοιχεία από τον τουρισμό εμφανίζουν μεγάλη άνοδο σε σχέση με το πρώτο 3μηνο του 2022.

Εκτίμηση για ανάπτυξη 3,5% το 2023

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πιστεύουμε ότι οι επόμενες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια σταθερή κυβέρνηση, κάτι που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σε συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα στο Bloomberg TV στο Λονδίνο.

Ο Χρ. Μεγάλου πρόσθεσε ότι είναι μια κυβέρνηση που μέχρι στιγμής εφαρμόζει μια σειρά από πολιτικές οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τις εξαγωγές αλλά και τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. «Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2023 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 3,5%, που υπολογίζουμε ότι είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και βλέπουμε μια σταθερή ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια στο όριο του 3%. Αυτό θα υποστηριχθεί από περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, περαιτέρω σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές, η αύξηση των οποίων ήταν σημαντική τα τελευταία χρόνια».

Αποφεύγει την ύφεση η Ευρωζώνη

Τα καλά νέα πάντως δεν εστιάζονται μόνο στην ελληνική οικονομία, που ούτως ή άλλως υπήρξαν και πριν, αλλά και στην Ευρωπαϊκή που φαίνεται να αποφεύγει, τουλάχιστον με βάση τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, την ύφεση.

Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις της Eurostat, η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε για το πρώτο 3μηνο, οριακή ανάπτυξη του ΑΕΠ, όπως είχαν δείξει και τα προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ σε επίπεδο ΕΕ υποβάθμισε ελαφρώς την εκτίμηση.

Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,3% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, όπως είχε δείξει και η πρώτη μέτρηση.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat υποβάθμισε ελαφρώς την ανάπτυξη από το προηγούμενο τρίμηνο στο 0,2% από το 0,3% και στο 1,2% σε ετήσια βάση, από το 1,3% της προηγούμενης εκτίμησης.

Να σημειωθεί ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στην Ευρωζώνη, ενώ είχε υποχωρήσει κατά 0,1% στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,6% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% και στις δύο περιοχές.

Σε ετήσια βάση, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,7% στην Ευρωζώνη και κατά 1,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,5% στην Ευρωζώνη και το +1,3% στην ΕΕ στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News