Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024, 23:24
Οικονομία

Αλλαγές σε έξι άξονες στη φορολογία των ακινήτων – Ανακοινώσεις κυβέρνησης και ΑΑΔΕ

Ολικό λίφτινγκ στην αγορά ακινήτων επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ. Συνολικά δρομολογούνται έξι παρεμβάσεις με στόχο να κάνουν το σύστημα πιο εύκολο και κυρίως πιο δίκαιο.

Αυτές είναι, οι διορθώσεις σε αντικειμενικές αξίες, τιμές ζώνης για πρώτη φορά σε 2.167 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα, αυτόματη συμπλήρωση του Ε9, νέο μοντέλο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα της αγοράς, βελτιώσεις στην πλατφόρμα δήλωσης των μισθωμάτων ακινήτων καθώς και κατάργηση πιστοποιητικών για ευκολότερες μεταβιβάσεις. Τον οδικό χάρτη των αλλαγών – βελτιώσεων, που σχεδιάζονται στο φορολογικό χάρτη των ακινήτων περιέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές προβλέπουν:

1. Διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες: Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023 για την υποβολή αιτιολογημένης γνώμης από τους δήμους που ζητούν «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών. Δεκάδες δήμοι έχουν καταθέσει αίτημα για επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στην περιοχή τους, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να ξεκαθαρίζει ότι «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια -προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου- διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».

2. Επέκταση παντού των αντικειμενικών αξιών: Οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων πιάνουν δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών για να καθορίζουν τιμές σε 2.167 περιοχές – ζώνες που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Οι περιοχές αυτές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες εντός του 2023. Πρόκειται για «το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία» όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

3. Αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές: Έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

4. Αυτόματη συμπλήρωση Ε9: Σχεδιάζεται μια νέα ψηφιακή εφαρμογή μέσω της οποίας η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

5. Κατάργηση πιστοποιητικών για τις μεταβιβάσεις ακινήτων: Όπως δήλωσε ο Γιώργος Πιτσιλής θα καταργηθούν πιστοποιητικά που αποτελούν πηγή ταλαιπωρίας χωρίς να προσφέρουν κάτι ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το 2022 υποβλήθηκαν 230.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς και κληρονομιάς και εισπράχθηκαν πάνω από 370 εκατ. ευρώ.

6. Βελτιώσεις στην πλατφόρμα δήλωσης των μισθώσεων ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα υποχρεούνται να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ τη δήλωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου στην οποία καταγράφονται τα στοιχεία του ακινήτου, τα στοιχεία του μισθωτή, το ύψος του μισθώματος.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News