Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024, 0:30
Υγεία

Αλκοόλ: Ένα ποτήρι την ημέρα «ασπίδα» για την υγεία – Όλα τα ευρήματα έρευνας του Κέιμπριτζ

Η ποσότητα της κατανάλωσης αλκοόλ είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία του οργανισμού. Τα ευρήματα νέας μελέτης του Κέιμπριτζ και του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ απαντούν σε ερωτήματα για τις επιδράσεις του αλκοόλ στη χρόνια φλεγμονή.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κέιμπριτζ και το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία, ένα ποτήρι την ημέρα ή συνολικώς επτά την εβδομάδα, ενδέχεται να μειώνει τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα, η οποία αποτελεί κύρια αιτία για πολλά δεινά του ανθρώπινου οργανισμού.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες ποσότητες ασκούν αντίθετη από την επιθυμητή δράση, ενώ σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι λίγο αλκοόλ καταπολεμά ίσως έμμεσα τη φλεγμονή, καταπραΰνοντας το στρες που είναι γνωστό ότι την πυροδοτεί. Δίνουν, όμως, μεγάλη έμφαση στην ποσότητα που θεωρείται ωφέλιμη, δεδομένου ότι το αλκοόλ προκαλεί πολλά και σοβαρά νοσήματα.

Η χαμηλού βαθμού, χρόνια φλεγμονή, όμως, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να επηρεάσει αρνητικά πολλά όργανα και ιστούς. Η φλεγμονή αυτή δεν υποχωρεί ή πυροδοτείται διαρκώς από διάφορα ερεθίσματα και οι συνέπειές της μπορεί να είναι σοβαρές, καθώς σχετίζεται με νοσήματα όπως:

* Το άσθμα

* Η αθηροσκλήρωση

* Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

* Η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Εμπλέκεται επίσης σε πολλές άλλες σοβαρές παθήσεις, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

* Ψυχιατρικές διαταραχές

* Καρκίνος

* Τύπου 2 διαβήτης

* Καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε περίπτωση υπερκατανάλωσης, το αλκοόλ έχει βρεθεί ότι ευνοεί τη φλεγμονή. Η μέτρια κατανάλωση όμως φαίνεται πως δρα κατασταλτικά. Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν πόσο ακριβείς είναι αυτές οι παρατηρήσεις.

Αλκοόλ: Η νέα μελέτη

Έτσι, ανέλυσαν δεδομένα από 3.101 Βρετανούς, οι οποίοι σε ηλικία 34 και 42 ετών είχαν αναφέρει πόσο αλκοόλ κατανάλωναν. Επιπλέον, στα 46 τους χρόνια είχαν υποβληθεί σε αιματολογικές εξετάσεις, με τις οποίες μετρήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).

Η ουσία αυτή είναι ένας δείκτης φλεγμονής στον οργανισμό. Τα υψηλά επίπεδά της υποδηλώνουν ότι υπάρχει φλεγμονή σε αγγεία, ιστούς ή/και όργανα.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία, τα χαμηλότερα επίπεδα της CRP επίμονα καταγράφονταν μεταξύ των εθελοντών που ανέφεραν συστηματική, χαμηλή προς μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Η κατανάλωση αυτή ήταν έως ένα ποτό την ημέρα (έως 7 την εβδομάδα). Οι εθελοντές που απείχαν εντελώς του αλκοόλ ή έπιναν περιστασιακά είχαν αισθητά υψηλότερη CRP.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να επαληθευτούν και σε άλλες μελέτες για να θεωρηθούν οριστικά. Προσθέτουν, όμως, πως συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για φλεγμονή στο σώμα και τον εγκέφαλο. Επιπλέον όταν είναι παρατεταμένη σχετίζεται με υπέρταση, καρκίνο και βλάβες στον εγκέφαλο.

«Η κατάχρηση αλκοόλ ευθύνεται παγκοσμίως για σημαντική νοσηρότητα. Εν τούτοις, μερικές μελέτες υποδηλώνουν ότι, σε σύγκριση με την πλήρη αποχή, τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ μπορεί να είναι ωφέλιμα, όσον αφορά τη φλεγμονή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Rachel Visontay, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

πηγή: Iatropedia.gr

πηγή: www.newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News