Δευτέρα 22 Απρίλιος 2024, 6:19
Πολιτική

Αλέξης Πατέλης: Η αύξηση κατώτατου μισθού αφορά 600.000 εργαζόμενους – Επόμενος στόχος η μείωση των εισφορών

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού και τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης έδωσε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

«Ο κατώτατος μισθός πάει σε επίπεδα που η χώρα μας δεν είχε δει ποτέ, όσο συνεχίζεται η ανάπτυξη μπορούμε να δούμε και άλλες αυξήσεις» τόνισε ο κ. Πατέλης, ο οποίος έθεσε σε υψηλή προτεραιότητα την αύξηση των μισθών γενικά.

«Δε φτάνει πια να μείνουμε Ευρώπη πρέπει να γίνουμε Ευρώπη. Μετά τη μείωση της ανεργίας, δεύτερος στόχος είναι οι καλύτεροι μισθοί» τόνισε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Όσον αφορά στο αν προκύπτει ζήτημα αύξησης του αφορολόγητου για τον κατώτατο μισθό ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει ήδη φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι αν δεν είχε γίνει αυτό η πραγματική αύξηση θα ήταν μόλις… 20 ευρώ!

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πατέλης, αν και δεν άνοιξε τα χαρτιά του επιβεβαίωσε ότι είναι επίσης ένας μεγάλος στόχος της κυβέρνησης.

«Επειδή έχουμε μπροστά μας εκλογές θα μας επιτρέψετε να κρατήσουμε μερικά πυρομαχικά για αργότερα» δήλωσε, αλλά συμπλήρωσε ότι για την κυβέρνηση η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι προτεραιότητα. Παρέπεμψε ακόμα σε επιδοτήσεις που ακόμα «τρέχουν», όπως για τη μετατροπή θέσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επισήμανε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά 600.000 εργαζόμενους περίπου αλλά παρασύρει και άλλους μισθούς, όπως όσων έχουν αποδοχές κοντά στον κατώτατο. «Η μισή αύξηση περνά κάποια στιγμή και σε άλλους μισθούς» ανέφερε.

«Το σημαντικό είναι να πέσει η ανεργία. Ήταν στο 18%, έχει πολύ μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα με ανεργία στο 10,7%. Αρκετές εταιρείες λένε ότι δε βρίσουν εργαζόμενους, εμείς λέμε δώστε καλύτερους μισθούς για να βρείτε» ,

Όσον αφορά στην αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Πατέλης σχολίασε: «Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο γιατί οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Πιστεύουμε ότι θα καταφέρουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Συμπλήρωσε πάντως ότι αυτό κρατά 1 -2 χρόνια, ενώ υπενθύμισε το πρόγραμμα για ευάλωτους δανειολήπτες».

«Η χώρα μας πέρασε μία δύσκολη δεκαετία. Δεν είμαστε εμείς το μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε μια αφετηρία πολύ καλύτερη και δεν έχουμε μια κυβέρνηση καουμπόηδων που σε μια δύσκολη στιγμή έλεγε «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες»» υποστήριξε. Παρέπεμψε επίσης στις ρυθμίσεις που υπάρχουν για τους ευάλωτους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News