Πολιτική

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν απάντησε αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων και έφυγε

Μετά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο βήμα ανέβηκε για τη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ και ο Αλέξης Τσίπρας. Η ομιλία του ήταν και αυτή τη φορά σε υψηλότατους τόνους, ενώ έληξε με… επεισόδιο. 

«Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας τη δειλία του. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ένταση “χτύπησε” κόκκινο όταν ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε, επιτακτικά, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντήσει αν γνώριζε πως παρακολουθούνταν ο αρχηγός του Στρατού και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ, λέγοντας του πως θα κατέβαινε από το βήμα αν του απαντούσε. 

«Κατεβαίνω για να μου απαντήσετε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε ότι θα απαντήσει στην τριτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε να πάρει απάντηση πριν κατέβει αλλά τελικά έφυγε από το βήμα και ο πρόεδρος της Βουλής κατάλαβε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τελειώσει την ομιλία του. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να… συνεχίσει, ο Κώστας Τασούλας είπε ότι από τη στιγμή που είχε κάνει τριτολογία ο πρωθυπουργός η συζήτηση τελείωνε, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι μπορεί να πάρει το λόγο όποτε το θελήσει και το ζητήσει και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η παρεξήγηση. 

Αφού τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την τριτολογία του και έφυγε, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ξανά το λόγο για να κάνει δήλωση. Η αποχώρηση του πρωθυπουργού είχε προκαλέσει οργή στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που φώναζε “ντροπή” και “αίσχος”. 

Τελικά, και αφού ύστερα από σχεδόν 5 λεπτά, ο Κώστας Τασούλας ξεκαθάρισε ότι… δεν είναι τριτολογία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε αν παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ οι αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων και έφυγε γιατί φοβήθηκε που έθεσε θέμα παραίτησης εάν ψεύδεται. 

«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη ανησυχία μου. Του έθεσα ένα κρίσιμο ερώτημα, αν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί από την ΕΥΠ και φρόντισε να μην απαντήσει και να φύγει. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Με την εθνική ασφάλεια δεν παίζουμε. Είχε ευκαιρία να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Του έθεσα ζήτημα παραίτησης αν αποδειχτεί ότι ψεύδονταν. Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, ίσως φοβήθηκε γιατί του έθεσα το ερώτημα περί παραίτησης. Η εικόνα της αποχώρησης από την αίθουσα δίχως να απαντήσει θα τον ακολουθεί για πάντα. Τέτοια θέματα δεν μπορεί να συζητούνται με επικοινωνιακούς όρους». 

Δείτε τη δευτερολογία ομιλία του

«Τελευταίο καταφύγιο ενόχων ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλία» 

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «το τελευταίο καταφύγιο των ενόχων είναι ο διχαστικός λόγος και η πατριδοκαπηλία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στο ερώτημα που είχε θέσει προς τον πρωθυπουργό: «Δεν κατάλαβα, στο κρίσιμο ερώτημα που έθεσα “αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Φλώρο”, ποια ήταν η απάντησή σας; Τα υποκλαπέντα στοιχεία από την παρακολούθηση του κ. Φλώρου πού βρίσκονται, για ποιανού λογαριασμό; Εσείς μου διαβάσατε ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί να ξέρει ο πρωθυπουργός τι κάνει η ΕΥΠ. Η απάντησή σας είναι ότι “δεν ξέρω ή όχι;”». Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας διέκοψε την αγόρευσή του και κατέβηκε από το βήμα της βουλής, δίνοντας τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει.

Νωρίτερα, για τις νόμιμες παρακολουθήσεις επί των ημερών του, που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι «μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα δίχως εμείς να επικαλεστούμε το απόρρητο». Προσέθεσε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τα οποία τον είχε ενημερώσει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ.

Ακολούθως απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Όλα τα στοιχεία για την περίοδο 2015-2019 υπάρχουν και μπορείτε να τα ερευνήσετε. Μπορείτε κύριε Μητσοτάκη να πείτε κι εσείς το ίδιο; Δεν απαντήσατε για το αν η πρωτοβουλία που πήρα χθες -που ζήτησε τα στοιχεία από την ΑΔΑΕ-, είναι σύμφωνη με το νόμο. Πάμε μαζί στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να ρωτήσουμε αν υπάρχουν τα στοιχεία παρακολουθήσεων. Σας καλώ να πάμε μαζί αύριο το πρωί. Υπήρχε εισαγγελική διάταξη που αφορούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, υπήρχε διάταξη που αφορούσε υπουργό σας; Πάμε αύριο το πρωί να το διαπιστώσουμε. Αλήθεια, τώρα θυμηθήκατε τι κάναμε εμείς με τις παρακολουθήσεις; Εδώ και 3,5 χρόνια τι κάνατε ενώ είχατε όλα τα στοιχεία; Σας προειδοποιώ, μην επιβαρύνετε την θέση σας με κατασκευές».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν ήταν μόνο το Documento που έκανε αποκαλύψεις αλλά και άλλες εφημερίδες όπως Το Βήμα και Τα Νέα. Σημείωσε ότι σύμφωνα με τις αποκαλύψεις υπήρχε ενιαίο κέντρο μεταξύ του παράνομου λογισμικού Predator και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Υποστήριξε ότι δεν έχουν ασκηθεί μέχρι τώρα μηνύσεις γιατί τότε οι δημοσιογράφοι θα μπορούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους παρουσιάζοντας τα στοιχεία που διαθέτουν.

Παρουσίασε την αποκάλυψη των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την άδεια στην Intellexa στις 15-11-2021 να εξάγει το λογισμικό Predator, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Είπατε ότι «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο που λειτουργούσε το Predator και προσθέσατε ότι δεν γνωρίζατε από ποιον γίνονταν οι παρακολουθήσεις. Ενώ δεν γνωρίζατε δίνατε άδεια για εξαγωγή του Predator;». 

Υπερασπίστηκε την μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα λέγοντας ότι «είναι μεγάλη μεταρρύθμιση που γίνεται με ευθύνη μιας ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που καταθέτουν στην κυβέρνηση το πόνημά τους, το οποίο εμείς ακολούθως καταθέσαμε αυτούσιο. Μας ρωτάτε γιατί το καταθέσαμε πριν τις εκλογές. Γιατί γνωρίζαμε ποιες είναι οι πιέσεις της ολιγαρχίας και δη της τραπεζοκρατίας με την οποία έχετε ειδική σχέση, και δικαιωθήκαμε μετά τις εκλογές. Το πρώτο που έκανε η κυβέρνησή σας ήταν να φέρει τροπολογίες για να αλλάξετε τον ποινικό κώδικα και περάσατε διάταξη για την ασυλία στα στελέχη των τραπεζών ώστε να μη κατάσχονται οι λογαριασμοί στελεχών που εμπλέκονταν σε παράνομες πράξεις».

Τέλος αναφέρθηκε στο επεισόδιο στο οποίο πρωταγωνίστησε νωρίτερα η Φωτεινή Πιπιλή, λέγοντας: «Πολλές φορές έχουν γίνει συνεδριάσεις με ένταση, είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας. Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό που προκάλεσε μία συμπαθής σε μένα συνάδελφος που σηκώθηκε και κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης δεν θα επαναληφθεί».

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News