Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024, 0:15
Ευ Ζην

«Η Μέκκα της σπιτικής μαγειρικής» – H ταβέρνα στα Χανιά που αποθεώνουν οι New York Times

Ο κόσμος έχει τόσες πολλές εμπειρίες να προσφέρει σε κάθε ταξιδιώτη. Υπάρχουν ξεχωριστά μέρη, συναρπαστικά πράγματα και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που καλύπτουν και τον πιο απαιτητικό «πελάτη».

Για τους φιλόδοξους ταξιδιώτες που αναζητούν νέες προκλήσεις, οι ειδικοί των New York Times έφτιαξαν μία λίστα με τους 25 δημοφιλείς προορισμούς που πρέπει κανείς να επισκεφθεί και έχει άρωμα Ελλάδας, αφού σε αυτή συμπεριλαμβάνεται ο «Ντουνιάς».

Πρόκειται για μία ταβέρνα στην Κρήτη που παραδίδει μαθήματα slow food. Βρίσκεται στη Δρακώνα Κεραμειών, μόλις 18χλμ από τα Χανιά και επαναπροσδιορίζει την παραδοσιακή κρητική κουζίνα.

Ξεκίνησε ως καφενείο και σταδιακά έγινε εστιατόριο

«Η Μέκκα της σπιτικής μαγειρικής στην Δρακώνα απέχει 45 λεπτά από τα Χανιά, μέσω των Λευκών Ορέων. Διασχίστε το γραφικό φαράγγι του Θερίσου, με περιστασιακές στάσεις για να περάσουν πρόβατα. Κατεβάστε τα τζάμια για να δροσιστείτε και να θαμπωθείτε από τον ήλιο που κλείνει το μάτι στα ασβελιθικά βουνά. Θα σας υποδεχτούν όταν φθάσετε. Η θέα αναπληρώνει την ταλαιπωρία του δρόμου. Δεν υπάρχει μενού. Μαζί με τη σύζυγό του, Ευμορφίλη, ο Στέλιος Τριλυράκης, σεφ, αγρότης, βοσκός, κρεοπώλης φροντίζουν για όλα», γράφουν οι New York Times.

Ο ιδιοκτήτης της, Στέλιος Τριλυράκης, το 2004 αποφάσισε να αφήσει τα Χανιά και να επιστρέψει χωριό του. Το μαγαζί ξεκίνησε αρχικά ως καφενείο και στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε φάρμα – εστιατόριο, με ζαρζαβατικά δικής του παραγωγής και ζώα δικής του εκτροφής.

Για να φάει κάποιος ν «Ντουνιά» χρειάζεται να έχει υπομονή. Τα φαγητά μαγειρεύονται αποκλειστικά σε πήλινα σκεύη, πάνω σε φυσική φωτιά. Ακόμα και οι τηγανιτές πατάτες έχουν τη δική τους «ιεροτελεστία», αφού τηγανίζονται σιγά σιγά δικό του αγνό κρητικό ελαιόλαδο.

«Τα λαχανικά, τα φρούτα και οι καρποί είναι δικής μας παραγωγής από τα χωράφια μας που καλλιεργούνται με παραδοσιακούς τρόπους, και συμπληρώνουν οι προμηθευτές μας με πιποιημένα βιολογικά προϊόντα. Το ψωμί και το παξιμάδι όπως και ορισμένα πιάτα έχουν βραβευτεί από το διαγωνισμό φαγητών και εδεσμάτων ελαιόλαδου», λέει ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας.

Και προσθέτει: «Τα φαγητά, φούρνου ή κατσαρόλας ψήνονται σε παρασιές, ξυλόσομπες και ξυλόφουρνους και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερος χρόνος να ετοιμαύν και να σερβιριύν.  Τα προϊόντα λάδι, κρασί, τσικουδιά παράγονται φυσικά χωρίς φάρμακα. Τα ζώα μας είναι ελευθέρας βοσκής, βοσκούν στις πλαγιές της μαδάρας.Τα φαγητά μας ετοιμάζονται από την οικογένεια».

Φωτογραφίες από το Facebook της ταβέρνας «Ντουνιάς – Παραδοσιακό Γαστρονομικό Κέντρο Κρητικής Διατροφής»


πηγή: in

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News