Οικονομία

Κώστας Σκρέκας: Από ΑΠΕ το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, το 2030

«Η Κρήτη μπορεί να χρησιμοποιεί 100% καθαρή ενέργεια και να συμβάλει καθοριστικά στον εθνικό στόχο που έχουμε θέσει, το 80% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ μέχρι το 2030», τόνισε σήμερα (25.01.2023) ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη.

Ο Κώστας Σκρέκας είναι από τα κυβερνητικά στελέχη που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο Ηράκλειο.

Στις παρεμβάσεις του ο Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Έχουμε διαθέσει 8 δισ. εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, από τα οποία μόλις το 30% προήλθε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απορροφούμε επί πολλούς μήνες το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων των τιμών ενέργειας.

Δώσαμε προτεραιότητα στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Καταργήσαμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυξήσαμε τον ανταγωνισμό και δώσαμε τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επιλέγουν πάροχο. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε για όσο διάστημα συνεχίζεται η κρίση…».

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης για καθαρή ενέργεια στην περιοχή, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε: «Δίνουμε τη δυνατότητα με νόμο που θα φέρουμε τις επόμενες εβδομάδες, να δημιουργηθούν επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ, να συνδέονται κατευθείαν στην υψηλή τάση και να εγκαθιστούν συστήματα με μπαταρίες επομένως να πετυχαίνουν και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος. Αναβαθμίζουμε τα δίκτυα εντός Κρήτης, σχεδόν 100 εκατ. για υψηλή τάση, 50 εκατ. για μέση και χαμηλή τάση, ενώ υλοποιούμε απαραίτητες υποδομές σε απόβλητα και λύματα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκλεισε την παρέμβασή του αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες και τις έρευνες που γίνονται, όταν είπε πως αυτοί είναι «μια νέα πιθανή πηγή πλούτου» και προσέθεσε ότι «αν αυτή η προσπάθεια ολοκληρωθεί, θα μπορούσαμε να εξάγουμε και να καλύπτουμε σημαντικό ποσοστό της ευρωπαϊκής κατανάλωσης».

Ο υπουργός παρουσίασε, εξάλλου, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Περιφέρεια Κρήτης στον τομέα της ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθάνασης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης.

πηγή: newsit.gr

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News