Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 13:43
Flashback

Μίμης Πλέσσας: Η ιστορία πίσω από τον “Δρόμο”

Μίμης Πλέσσας και Λευτέρης Παπαδόπουλος: η συνεργασία που δημιούργησε τον πιο επιτυχημένο δίσκο στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας.

Ο Μίμης Πλέσσας, ένας από τους κορυφαίους συνθέτες της Ελλάδας, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν συμπληρώσει 100 χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα σπουδαίο έργο γεμάτο τραγούδια, ταινίες και μουσικές παραστάσεις που θα κρατούν ζωντανή τη μνήμη του. Από όλες τις συνεργασίες του, μία ξεχωρίζει και έγραψε ιστορία στη δισκογραφία: ο θρυλικός δίσκος “Ο Δρόμος”, σε στίχους του αεικίνητου Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Η σύμπραξη του Μίμη Πλέσσα με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο αποτελεί υπόδειγμα καλλιτεχνικής φιλίας και δημιουργίας. Τα τραγούδια του δίσκου αποτύπωσαν τα συναισθήματα μιας ολόκληρης εποχής, συνδυάζοντας τις μελωδίες του Πλέσσα με τους συγκινητικούς στίχους του Παπαδόπουλου.

Ο δίσκος “Ο Δρόμος”, που κυκλοφόρησε το 1969 από τη LYRA, θεωρείται ο πιο επιτυχημένος εμπορικά στην ελληνική δισκογραφία. Οι δώδεκα διαχρονικές επιτυχίες του ερμηνεύτηκαν από τον γνωστό τραγουδιστή Γιάννη Πουλόπουλο, την Πόπη Αστεριάδη, και τη νέα τότε τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη, την οποία ανακάλυψε ο Παπαδόπουλος σε μια μπουάτ στην Πλάκα.

Ο δίσκος περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια όπως “Γέλαγε η Μαρία”, “Ξημερώνει Κυριακή”, και το “Πρώτη φορά” της Ρένας Κουμιώτη. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Σπύρος Βασιλείου, ενώ η ηχογράφηση ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 10 ώρες. Ο δίσκος κατέκτησε το πρώτο χρυσό βραβείο στην Ελλάδα και με τα χρόνια έγινε πλατινένιος, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μουσική ιστορία της χώρας.

Το 2002, ο δίσκος παρουσιάστηκε ξανά σε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τον Γιάννη Κότσιρα να ερμηνεύει τα τραγούδια, κερδίζοντας το χειροκρότημα χιλιάδων θεατών.

Στην αυτοβιογραφία του, που κυκλοφόρησε το 1996, ο Μίμης Πλέσσας αναφέρεται στη δημιουργία του “Δρόμου” και στη βαθιά φιλία του με τον Παπαδόπουλο. Εκείνη τη βραδιά στο σπίτι του στιχουργού, διαβάζοντας τα χειρόγραφά του, ο Πλέσσας ένιωσε βαθιά συγκίνηση, καθώς οι στίχοι του περιέγραφαν τα εφηβικά του χρόνια και τα βιώματα από την Κατοχή. Χωρίς να το σκεφτεί, μάζεψε τα δώδεκα χειρόγραφα και αποφάσισε να τα μελοποιήσει.

Αν και ο Παπαδόπουλος ήταν επιφυλακτικός, ο Πλέσσας έγραψε τη μουσική σε μόλις δύο ημέρες και παρουσίασε το αποτέλεσμα στον Αλέκο Πατσιφά της δισκογραφικής εταιρείας ΛΥΡΑ, που ενθουσιάστηκε και πρότεινε τον τίτλο “Ο Δρόμος”. Η επιτυχία ήταν άμεση, τόσο στη δισκογραφία όσο και στο θέατρο, όπου η παράσταση “Ο Δρόμος” συγκλόνισε το κοινό, αλλά τελικά απαγορεύτηκε λόγω πολιτικών πιέσεων.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News