Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 11:32
Ελληνική Μουσική Συναυλίες

Νάνα Μούσχουρη: Σταματά οριστικά τις ζωντανές εμφανίσεις

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Νάνα Μούσχουρη κλείνει αυτόν τον μήνα τα 90 της χρόνια.

Η Νάνα Μούσχουρη ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αποσυρθεί οριστικά από τις ζωντανές εμφανίσεις, λίγο πριν τα 90ά της γενέθλια. Με μια καριέρα που εκτείνεται σε πολλές δεκαετίες, έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην ελληνική και παγκόσμια μουσική σκηνή.

Σε συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό *Der Spiegel*, η θρυλική τραγουδίστρια δήλωσε ότι θα δώσει μερικές ακόμη παραστάσεις πριν αποχαιρετήσει τη σκηνή. «Θέλω να κάνω μερικές ακόμη εμφανίσεις, και μετά θα τελειώσω», δήλωσε, προσθέτοντας πως αισθάνεται ότι έχει ήδη δώσει αρκετά στη μουσική και στους θαυμαστές της.

Με τη σεμνότητα που τη διακρίνει, η Μούσχουρη τόνισε ότι δεν θέλει να συνεχίσει να τραγουδά αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες του κοινού. «Νομίζω ότι έχω κάνει αρκετά. Δεν μπορώ να προσποιούμαι ότι είμαι νέα. Δεν θέλω να κάνω τον κόσμο να υποφέρει. Δεν έχω το δικαίωμα να ανεβαίνω στη σκηνή και να μην τραγουδάω καλά, ακόμα κι αν το κοινό με χειροκροτήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Νάνα Μούσχουρη, που γεννήθηκε στην Κρήτη το 1934, ξεκίνησε την καριέρα της στην Ελλάδα, όμως γρήγορα κατέκτησε τη διεθνή σκηνή, έχοντας ηχογραφήσει πάνω από 1.500 τραγούδια σε 15 γλώσσες.

Το 2008 είχε δώσει μία αποχαιρετιστήρια συναυλία στην Αθήνα, ανακοινώνοντας τότε την αποχώρησή της από τις ζωντανές εμφανίσεις. Παρ’ όλα αυτά, η αγάπη της για τη μουσική και το κοινό την επανέφερε στη σκηνή το 2009, συνειδητοποιώντας πως δεν μπορούσε να μείνει μακριά από το κοινό που την λατρεύει.

Στις 13 Οκτωβρίου 2024, η Νάνα Μούσχουρη θα γιορτάσει τα 90ά της γενέθλια, και με αφορμή αυτό το σημαντικό ορόσημο, σκοπεύει να κυκλοφορήσει ένα νέο άλμπουμ με κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, ηχογραφημένες ξανά με συνοδεία ορχήστρας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, αποκάλυψε ότι κάθε φορά που ακούει αυτές τις νέες ηχογραφήσεις, τα δάκρυα δεν συγκρατούνται, καθώς αυτά τα τραγούδια αντιπροσωπεύουν όχι μόνο την καλλιτεχνική της πορεία, αλλά και τις αναμνήσεις μιας ζωής αφιερωμένης στη μουσική.

Η Νάνα Μούσχουρη και ο Bob Dylan.
Η Νάνα Μούσχουρη και ο Bob Dylan.

 

Η Νάνα Μούσχουρη έχει αφήσει μια τεράστια κληρονομιά στον χώρο της μουσικής, με συνεργασίες με μερικούς από τους μεγαλύτερους συνθέτες και καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Εκτός από σπουδαία τραγουδίστρια, είναι μια παγκόσμια πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής και πολιτισμού. Η φωνή της, που συνδυάζει καθαρότητα, δύναμη και συναίσθημα, έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και αγαπητές στη διεθνή μουσική σκηνή.

Η απόφασή της να αποσυρθεί σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τη μουσική. Κοιτάζοντας την πορεία της, βλέπουμε μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην τέχνη της με αφοσίωση, ταπεινότητα και σεβασμό προς το κοινό της. Η Μούσχουρη δεν ήταν απλώς μια τραγουδίστρια. Χρησιμοποίησε τη φωνή της για να ενώσει πολιτισμούς, να γεφυρώσει αποστάσεις και να μεταδώσει μηνύματα αγάπης και ελπίδας.

Καθώς προετοιμάζεται να αποσυρθεί, μπορούμε μόνο να την ευχαριστήσουμε για όλα όσα μας έχει προσφέρει. Η φωνή της Νάνας Μούσχουρη θα συνεχίσει να αντηχεί στις καρδιές μας για πολλά χρόνια ακόμη.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News