Σάββατο 5 Οκτώβριος 2024, 11:30
Flashback

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το εμβληματικό τραγούδι «Πρώτη Μαΐου» του Μάνου Λοΐζου

Το «Πρώτη Μαΐου» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, το οποίο ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου απογείωσε με τη μοναδική του ερμηνεία. Το τραγούδι έχει συνδεθεί με πολλές στιγμές της ζωής μας και παραμένει σταθερά επίκαιρο, ιδιαίτερα στις συναυλίες της Μεταπολίτευσης, όπως αυτή που θα λάβει χώρα στον Λυκαβηττό στις 15 Οκτωβρίου.

Το «Πρώτη Μαΐου» έχει αφήσει έντονο πολιτικό στίγμα, καθώς συνδέεται με τη Γαλλική Πρωτομαγιά και τον αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη. Παρά τον πολιτικό του χαρακτήρα, το τραγούδι έχει ρομαντικές ρίζες, αφού εμπνεύστηκε από την προσωπική ιστορία του Μάνου Λοΐζου με τη μετέπειτα σύζυγό του, Μάρω. Παρά το γεγονός ότι δεν γράφτηκε με πολιτική πρόθεση, έγινε ένα από τα πιο συμβολικά πολιτικά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας.

Στους στίχους του τραγουδιού, ο Λοΐζος αναφέρεται σε μία «Μαρία», η οποία δεν είναι άλλη από τη σύντροφό του, Μάρω Λήμνου, την οποία γνώρισε την Πρωτομαγιά του 1962. Η Μάρω ασχολήθηκε με τη συγγραφή, κυρίως παιδικών βιβλίων, ενώ έγραψε και στίχους μαζί με τον Μάνο. Απέκτησαν μια κόρη, τη Μυρσίνη, και η Μάρω Λοΐζου παρέμεινε ενεργή στη συγγραφική σκηνή έως το θάνατό της το 2007.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου πρωτοερμήνευσε το «Πρώτη Μαΐου» το 1982 στον δίσκο «Φοβάμαι», και το τραγούδι έκτοτε παραμένει διαχρονικό.

googlenews

Ακολουθήστε το Play News  στο Google News